Μια σχολική σάκα και ένα μαθητικό πηλήκιο. Μια οβίδα, που έπεσε μπροστά στην Επισκοπή της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, χωρίς να εκραγεί, κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, το ΄41, και που επί δεκαετίες κρέμονταν ως πολυέλαιος στον εξωνάρθηκα του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο που παριστάνει έναν Γαλάτη πολεμιστή, δώρο των Ελλήνων του Παρισιού στον πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα κατά την επίσκεψή του στην γαλλική πρωτεύουσα, τον Ιούνιο του 1950.
Αντικείμενα πολύπλευρης σημασίας και αξίας που ξεδιπλώνονται στις τρεις προθήκες με μουσειακά εκθέματα που έχουν στηθεί στο ισόγειο του νέου Δημαρχείου στην Καρδίτσα.
Ένα μικρό Μουσείο … μέσα στο Δημαρχείο Καρδίτσας, με τη σφραγίδα του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας!!!
Στόχος της μόνιμης έκθεσης, στην είσοδο του άλλοτε Α’ Γυμνασίου Αρρένων, κτίριο που από το Μάϊο του 2023 στεγάζει το Δημαρχείο της Καρδίτσας, είναι να εισάγει τον επισκέπτη στην ιστορία του Γυμνασίου αλλά και στα ιστορικά τοπόσημα που το περιβάλλουν, με έμφαση στο Παυσίλυπο, την πλατεία Πλαστήρα και τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το κοινό, κυρίως το μαθητικό, την Παρασκευή 17 Μαϊου, και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαϊου, είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε αυτή τη σημαντική Έκθεση και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο μαθαίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα.
Με αυτόν τον τρόπο, με το άνοιγμα της Έκθεσης στους πολίτες, γιορτάστηκε από το Δήμο Καρδίτσας και το Μουσείο Πόλης, σε συνεργασία με το Σύλλογο των Φίλων του, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
Κεντρικό θέμα του εορτασμού, εξάλλου, ήταν η Εκπαίδευση και η Έρευνα στα Μουσεία. Εθνικός συντονιστής το Ελληνικό Τμήμα του ICOM και το Υπουργείο Πολιτισμού και επίκεντρο του τοπικού εορτασμού το νέο Δημαρχείο της πόλης μας.
Η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Φένια Λέκκα στο Ηχόραμα 100,8
Η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Φένια Λέκκα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα, που αφορούν τόσο το σήμερα όσο και το αύριο και τα πολύ ενδιαφέροντα σχέδια που ετοιμάζονται.
Ξεκινώντας με μια αποτίμηση του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και όλα συνέβησαν στην πόλη μας, η κ. Φένια Λέκκκα τόνισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:
«Γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και εμείς. Ο φετινός εορτασμός ήταν αφιερωμένος στα Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα και όντως αυτή η μικρή μουσειακή παρέμβαση στο νέο Δημαρχείο διερμήνευε ακριβώς τη θεματική του φετινού εορτασμού που την αφιερώσαμε στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Περάσανε, λοιπόν, από τον χώρο, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τη 13:00 το μεσημέρι γύρω στους 150 μαθητές και άλλοι τόσοι πέρασαν από το κεντρικό μας κτίριο.
Αυτό θέλαμε να κάνουμε και τελικά το καταφέραμε ήταν να υποδεχτούμε μαθητικό κοινό στη μικρή Έκθεση που έχουμε στήσει στο νέο Δημαρχείο.
Είχαμε συνεννοηθεί με το 1o, 3o και 8o Δημοτικά Σχολεία, που βρίσκονται και σε κοντινή απόσταση, και όντως ανταποκρίθηκαν, μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης κυρίως, και κάναμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους ΄΄Φίλους του Μουσείου΄΄, το υλοποίησαν εκεί στο χώρο και μπόρεσαν και έκαναν μια πιο εστιασμένη διερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι μαθητής της δεκαετίας του ΄ 60, ΄ 70, ΄80. Και, βέβαια, του τι σημαίνει να είσαι μαθητής του σήμερα. Τον παραλληλισμό.
Ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό που έγινε. Το εμψύχωσαν και το υλοποίησαν οι ΄΄Φίλοι του Μουσείου΄΄ και συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός και σύμβουλός μας Μιχάλης Παπαντώνης, και είδαμε ότι οι μαθητές έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μεταφερθούν σε άλλες καταστάσεις στο χρόνο. Παρόμοιες, όμως, με τις δικές τους.
Έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και, στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στην υπόλοιπη μικρή έκθεση.
Τους εξηγήσαμε για ποιόν λόγο αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα τα τοποθετήσαμε στο συγκεκριμένο κτίριο, και με ποια στόχευση.
Έχουμε σε τρεις βιτρίνες, στην είσοδο του Δημαρχείου, αντικείμενα που σχετίζονται με την εκπαιδευτική ιστορία του χώρου, του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Καρδίτσας.
Ένα αντικείμενο που σχετίζεται με τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και μας μεταφέρει σε μια άλλη πραγματικότητα στο χρόνο.
Στην πραγματικότητα της Καρδίτσας του 1881 όταν ιδρύθηκε ο Ναός αλλά και την πραγματικότητα του Μεσοπολέμου από όπου προέρχεται η συγκεκριμένη βόμβα. Είναι μια βόμβα του ΄ 41, από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Όλα αυτά συνυφαίνουν ένα πλαίσιο για το οποίο κανείς αξίζει να επισκεφθεί το νέο Δημαρχείο για έναν ακόμα λόγο.
Έγινε, επίσης, και μια συζήτηση μπροστά από ένα έκθεμα, το οποίο σχετίζεται με την πρωθυπουργική καριέρα του Νικόλαου Πλαστήρα και την πολιτική του συστράτευση και πορεία.
Οπότε, ξεναγήθηκαν οι μαθητές αλλά και το κοινό καθώς κάναμε ένα μικρό άνοιγμα της Έκθεσης.
Ξεναγήθηκαν στις βιτρίνες και τη μικρή παρέμβαση που περιγράψαμε.
Και είδαν και τα πορτρέτα των δημάρχων και τα έργα του Γιολδάση τα οποία φιλοξενούνται πλέον στο γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας μουσειακός πόλος, θα λέγαμε, λίγο ή πολύ, σε αυτόν τον χώρο.
Και έχει πολύ ενδιαφέρον γενικά ότι τα Μουσεία έχουν την τάση να βγαίνουν από τα στενά τους πλαίσια».
Ενδιαφέρον από σχολεία και σεμινάριο εκπαίδευσης
Την ίδια στιγμή, διαγράφεται έντονο ενδιαφέρον από σχολεία της πόλης ώστε να επισκεφθούν την Έκθεση ενώ στόχος είναι από τον Σεπτέμβρη να οργανωθεί σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Φένια Λέκκα μας υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτός είναι ο στόχος μας. Διότι το προσωπικό του Μουσείου δεν είναι επαρκές στο να αναλάβει και την εμψύχωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και ειδικά σε έναν άλλο χώρο, όσο κοντά κι αν είναι αυτός.
Οπότε, η σκέψη που κάναμε, σε συνεργασία με τους ΄΄Φίλους του Μουσείου, είναι να γίνει ένα στοχευμένο σεμινάριο εκπαιδευτών-εκπαιδευτικών οι οποίοι θα αναλάβουν από τον Σεπτέμβριο, εφόσον επιθυμούν, μια παρόμοια επίσκεψη, να πραγματοποιήσουν τη δράση όντας οι ίδιοι εμψυχωτές στο χώρο και, βέβαια, το ζητούμενο, από πάντα, ήταν σε εμάς να δίνουμε τα εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα εκθέματα μόνοι τους, και τις ομάδες τους βέβαια.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα δώσουμε το υλικό και τα εργαλεία. Ήδη, υπάρχουν QR Codes στα εκθέματα και πολύ υλικό ΄΄φορτωμένο΄΄ στην ιστοσελίδα μας από το οποίο μπορεί κανείς να πάρει την αφόρμηση να δουλέψει με έναν διαφορετικό τρόπο».
Μουσειακοί θύλακες και σε άλλα δημόσια κτίρια
Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία αντίστοιχων μουσειακών θυλάκων σε άλλα τέσσερα δημόσια κτίρια της πόλης.
Σχετικά με αυτή την προοπτική, η κ. Φένια Λέκκα επεσήμανε στο Ηχόραμα 100,8 τα κάτωθι:
«Και στο Δημαρχείο έχουμε κατά νου ότι θα μπορούσε αυτή η παρέμβαση να συμπληρωθεί επίσης στοχευμένα και θεματικά.
Δηλαδή, γίνονται ήδη συνεννοήσεις και θα μιλήσουμε γι ΄ αυτό στο άμεσο μέλλον.
Και, βέβαια, υπάρχουν και άλλοι χώροι στην πόλη. Υπάρχουν τέσσερις, συγκεκριμένα, χώροι αλλά πρέπει να προηγηθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι μπορούν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, προτού τις ανακοινώσουμε, αλά ναι, υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον πάρα πολύ μεγάλο και από άλλους δημόσιους χώρους οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο, πλέον, μικρών επισκέψιμων χώρων, ΄΄δορυφόρων΄΄ του Μουσείου Πόλης μέσα στον αστικό ιστό και με μια άλλη διάσταση στην Καρδίτσα γενικότερα».