Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Το Παυσίλυπο να παραμείνει πάρκο – πνεύμονας της πόλης


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια «ανάπλασης» του Παυσιλύπου, του μεγαλύτερου πάρκου-άλσους της Καρδίτσας. Οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μαζί με τους πολίτες της Καρδίτσας εναντιωνόμαστε στην επιχειρούμενη καταστροφική ανάπλαση που θα αλλοιώσει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατείας Πλαστήρα.

Πριν από δυο εβδομάδες η Δημοτική αρχή προσπάθησε να υλοποιήσει την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και να αναθέσει το έργο με έκπτωση 0,01%. Πρόκειται για μια ληστρική σύμβαση που καταστρέφει το πάρκο και την πλατεία και απομυζά 8 εκ. ευρώ. Μια τεράστια «μπίζνα», χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου υπερμνημονίου που θα πληρώσει από την τσέπη του ο λαός, με τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα που έχει όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, δίνονται μόνο 460 χιλιάδες για συντηρήσεις και επισκευές των δεκάδων σχολικών κτιρίων!!!

Η δημοτική αρχή προχωρά σε μια φαραωνική υπερπαραγωγή προδιαγραφών Ντουμπάι, που μειώνει την αίσθηση του πάρκου δάσους και αυξάνει την αίσθηση του πάρκου ζαρντινιέρα, που καταστρέφει την παιδική χαρά, που προτείνει την αφαίρεση όλης της θαμνώδους βλάστησης χωρίς να την αντικαθιστά, που προτείνει στο ανατολικό τμήμα τη δημιουργία της πλατείας Δημαρχείου εις βάρος του πρασίνου και άλλα αντίστοιχα.

Είναι πραγματικά οξύμωρο και αξιοπερίεργο όλοι αυτοί που μιλούν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, να είναι οι ίδιοι που επεξεργάζονται σχέδια για να κάνουν τη ζωή μας αβίωτη μέσα σε τόνους τσιμέντου και να καταστρέφουν τον μοναδικό αστικό πνεύμονα.

Είναι πράγματι εξοργιστικό το ότι με όρους κρυφτού-κυνηγητού αποφεύγει η Δημοτική αρχή τη δημόσια διαβούλευση και τις οφειλόμενες απαντήσεις και εξηγήσεις, τόσο στις εμπεριστατωμένες επισημάνσεις επιστημόνων, όσο και στις αμφιλεγόμενες διαδικασίες, κάνοντας επιτροπές της αρεσκείας της.

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι διαχρονικά προσφέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολίτες δρουν, δημιουργούν, χαλαρώνουν, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν, κοινωνικοποιούνται, έρχονται σε επαφή με το φυσικό στοιχείο και με τους συμπολίτες και αλληλεπιδρούν.

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι ανήκουν στην κοινωνία, η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση όλων μας και η διατήρησή τους ώστε να υπηρετούν τις δικές μας ανάγκες είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό μας δικαίωμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου η αξία και η χρησιμότητά τους αναθεωρήθηκε και επαναπροσδιορίστηκε από μεγάλα τμήματα της λαϊκής πλειοψηφίας, καθώς σημειώθηκε αισθητή αύξηση της χρήσης και της επισκεψιμότητας, τόσο των πλατειών, όσο και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, οι οποίοι αποτέλεσαν σημεία κοινωνικής συνάντησης και εκτόνωσης μέσα στο αστικό τοπίο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τον λαό της πόλης
να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ , ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/10 ΣΤΙΣ 8꞉00 ΜΜ , ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

          ΑΛΕΞΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τιμοθέου σε Γυμνάσια της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Σοβαρά και Αστεία Κώστα Βλάχου