Ειδήσεις

Ελληνική Λύση: Εγκατάλειψη του Βλοχού Καρδίτσας από την Πολιτεία


Κυρία, κύριοι Υπουργοί, Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων από τον Βλοχό Καρδίτσας, εννιά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που κατέστρεψαν το χωριό και τις περιουσίες, οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα την κρατική βοήθεια. Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι: α) ζουν σαν προσφυγές σε μισθωμένες κατοικίες, χωρίς να έχουν λάβει κρατική ενίσχυση, β) μόνο έξι από τις διακόσιες οικογένειες του χωριού τους έλαβαν ενίσχυση ενοικίου και αυτό μόνο το πρώτο τρίμηνο, γ) αρκετές οικογένειες δεν έχουν λάβει ούτε την αποζημίωση οικοσκευής, δ) δεν έχει προχωρήσει καμία αποκατάσταση των βασικών υποδομών, όπως οι εργασίες των αναχωμάτων, ε) αποστέλλονται συνέχεια κοινωφελείς λογαριασμοί ρεύματος και νερού, χωρίς να διαμένουν στα σπίτια τους. Τονίζουν οι ως άνω ότι αδυνατούν να έχουν εισοδήματα από την καλλιέργεια των κατεστραμμένων χωραφιών τους, ενώ τους αποστέλλονται λογαριασμοί του ΤΟΕΒ, ότι έχουν καθαριστεί τα αγροτικά κανάλια στην περιοχή τους. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι ουσιαστικές και άμεσες λύσεις από την Πολιτεία και τις αρμόδιες τοπικές Αρχές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε τα επιστρέψουν στις ζωές τους πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βλοχού Καρδίτσας;

   

Η απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

   

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Βελόπουλος Κυριάκος, με θέμα «Εγκατάλειψη του Βλοχού Καρδίτσας από την Πολιτεία», σε σχέση με τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτήν και στο βαθμό που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Για την κάλυψη των δαπανών της προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες και έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) ή έχουν χαρακτηρισθεί ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση με Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας, η Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. εξέδωσε την υπ’ αριθ. 21402/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/5.10.2023 Κ.Υ.Α. (Β’ 5844), όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει, όπου έχουν καθοριστεί οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του σχετικού επιδόματος με τη μορφή επιδότησης ενοικίου/ συγκατοίκησης, το ύψος της οποίας κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ. Τα ποσά του επιδόματος που προαναφέρθηκαν είναι αυτά που ισχύουν σε όλες τις φυσικές καταστροφές όταν προβλέπεται η χορήγηση της εν λόγω επιδότησης.

Έως σήμερα, στον Βλοχό της Π.Ε. Καρδίτσας έχει εγκριθεί η χορήγηση του ποσού των 90.375,00€ σε 87 δικαιούχους.

Προς τον σκοπό της επίσπευσης της χορήγησης της επιδότησης προσωρινής στέγασης του 2ου τριμήνου στους δικαιούχους του 1ου τριμήνου, δυνάμει της υπ’ αριθ. 35824/ΔΑΕΦΚ- ΚΕΚ/Α36/1.5.2024 τροποποιητικής Κ.Υ.Α. (Β’ 2603), οι δικαιούχοι επιδότησης 1ου τριμήνου μπορούν να υποβάλουν σχετική Αίτηση συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση στην αρμόδια Υπηρεσία εντός των καθοριζόμενων προθεσμιών, προκειμένου να τους χορηγηθεί η επιδότηση του 2ου τριμήνου άμεσα ενώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης 2ου τριμήνου υποβάλλονται αργότερα εντός των προθεσμιών που, επίσης, έχει ορίσει η προαναφερθείσα, τροποποιητική Κ.Υ.Α..

Μέχρι σήμερα, για το 2ο τρίμηνο, έχει εγκριθεί στον Βλοχό της Π.Ε. Καρδίτσας η χορήγηση του ποσού των 19.575,00€ σε 18 δικαιούχους.

Όσον αφορά στη χορήγηση των αποζημιώσεων για την οικοσκευή, επισημαίνεται ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 17143/11.09.2023 Κ.Υ.Α. (Β’ 5406), όπως ισχύει, ορίστηκε η διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/ και την αντικατάσταση οικοσκευής σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 4ης ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023. Στις περιοχές που από το Πυροσβεστικό Σώμα χαρακτηρίστηκαν ως ολικώς πλημμυρισμένες, όπως ο Βλοχός της Π.Ε. Καρδίτσας, η χορήγηση της ενίσχυσης στους πληγέντες έγινε αυτοματοποιημένα, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς υποβολή σχετικής αίτησης. Μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Καρδίτσας, στις ολικώς πλημμυρισμένες περιοχές, έχει εγκριθεί η χορήγηση του ποσού των 27,6 εκατ. € σε 4.716 ΑΦΜ.

Συνολικά στην Π.Ε. Καρδίτσας έχει εγκριθεί η χορήγηση του ποσού των 43,1 εκατ. € σε 9.240 ΑΦΜ.

Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, δυνάμει διατάξεων του ν. 4797/2021 (Α’ 66) σε συνδυασμό με αντίστοιχες του π.δ/τος 77/2023 (Α’ 130), η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής είναι αρμόδια για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής, απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση Υ.Α. για την παροχή της επιχορήγησης, είναι:

α) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από τις επιτροπές κρατικής αρωγής που ορίζονται από την αρμόδια Περιφέρεια και η αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των ζημιών στην Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, και

β) η έκδοση Κ.Υ.Α. οριοθέτησης με επισπεύδουσα Υπηρεσία τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από θεομηνία ή έκδοση Κ.Υ.Α. οριοθέτησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 12Α του του ν. 4797/ 2021 (Α’ 66).

Όσον αφορά στις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές της χώρας, έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. 20875/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325 (Β’ 5813), όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθ. 45008/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/29.12.2023 (Β’ 7536) όμοια, με την οποία οριοθετήθηκε ολόκληρος ο Δήμος Παλαμά, στον οποίο ανήκει η Δημοτική Κοινότητα Βλοχού και η υπ’ αριθ. 40014/22.05.2024 Κ.Υ.Α. (Β’ 2920).

Προσέτι, αναφορικά με τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της χώρας το φθινόπωρο του 2023, υλοποιούνται τα κάτωθι μέτρα κρατικής αρωγής:

Ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και

απλές επισκευαστικές εργασίες

Μέχρι και την 06.08.2024 έχουν πιστωθεί συνολικά 86,14 εκατ. ευρώ σε 19.126 δικαιούχους. Από το ανωτέρω ποσό, 84,52 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε 18.702 δικαιούχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 43,10 εκατ. ευρώ σε 9.245 δικαιούχους στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr

Μέχρι και την 06.08.2024 έχουν πιστωθεί συνολικά 16,44 εκατ. ευρώ σε 2.918 δικαιούχους. Από το ανωτέρω ποσό, έχει καταβληθεί ποσό 16,38 εκατ. ευρώ σε 2.901 δικαιούχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 9,26 εκατ. ευρώ σε 1.638 δικαιούχους στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και Φορείς μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr

Μέχρι και την 06.08.2024 έχουν πιστωθεί συνολικά 80,11 εκατ. ευρώ σε 28.517 δικαιούχους. Από το ανωτέρω ποσό, 76,70 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε 27.250 δικαιούχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 20,70 εκατ. ευρώ σε 7.805 δικαιούχους στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, πληγέντες φορείς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Μέχρι και την 06.08.2024, έχουν πιστωθεί συνολικά 55,58 εκατ. ευρώ σε 6.760 δικαιούχους με τη μορφή προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης, η οποία και ανέρχεται στο 50% της δικαιούμενης συνολικής επιχορήγησης. Από το ποσό αυτό, 55,07 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε 6.701 δικαιούχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων ποσό 16,87 εκατ. ευρώ έχει πιστωθεί σε 2.348 δικαιούχους στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Επιχορήγηση για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 12Β του του ν. 4797/ 2021 (Α’ 66), ώστε οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια) να καλυφθούν από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με τη χορήγηση αρχικά προκαταβολής έναντι επιχορήγησης. Αρμόδιος Φορέας για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων είναι ο ΕΛΓΑ και η χορήγηση της προκαταβολής πραγματοποιείται μέσω αυτού.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προωθεί και παρακολουθεί την υλοποίηση των ως άνω μέτρων της κρατικής αρωγής, έτσι ώστε η στήριξη και η αποκατάσταση μετά τις φυσικές καταστροφές να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πληττόμενων περιοχών καθώς και στις ανάγκες κάθε πολίτη.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εντοπισμός, εκρίζωση και κατάσχεση τεσσάρων καλλιεργούμενων δενδρυλλίων κάνναβης στο Μουζάκι