Ειδήσεις

Ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούνται και στην Καρδίτσα


Ελλείψεις παρατηρούνται αυτό το διάστημα (και) στα φαρμακεία της Καρδίτσας. Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Καρδίτσας Δημήτρης Γαγάτσης, το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και έχει ενταθεί τους τελευταίους.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αφορά όλο το φάσμα των παθήσεων και τελευταία οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε παιδικά σκευάσματα, όπως αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και άλλα συναφή.
Ο κ. Γαγάτσης κάνει λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα το χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθεί.

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων

Για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του,  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας εκτός άλλων ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με γενόσημα φάρμακα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «έλλειψη φαρμάκων αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει παγκοσμίως σε όλη την Ευρώπη. Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές».

Μιλώντας σήμερα στον ANT1 είπε χαρακτηριστικά: «Σας διαβάζω Deutsche Welle. Η Γερμανία να ξέρετε έχει τα πιο ακριβά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή είναι η χώρα που θέλει κάποιος να της πηγαίνει φάρμακα.

Και να σας πω τι σας θυμίζουν αυτά που θα ακούσετε: Ελλείψεις σε φάρμακα ζωτικής σημασίας. Τα ράφια των φαρμακείων του Βερολίνου είναι ανησυχητικά άδεια. Ελλείψεις υπάρχουν σε σκευάσματα πενικιλίνης, καθώς και άλλων αντιβιοτικών. Παράλληλα, οι παιδιατρικές κλινικές είναι υπερπλήρεις, πράγμα που σημαίνει ότι άρρωστα παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες στα επείγοντα και κάποιες φορές φεύγουν από τα νοσοκομεία χωρίς να πάρουν θεραπεία, γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία.

Εμείς έχουμε πει ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς αφενός επειδή έχουμε έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως, γιατί δύο χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid δεν υπήρχαν ειδικά οι παιδιατρικές ιώσεις και αφετέρου, υπάρχει 60% με 70% μείωση παραγωγής στην Ινδία και στην Κίνα που είναι οι χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες».

Όπως υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, «Στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί πέρα που δεν είναι μοναδικά τα φάρμακα. Ήδη μίλησα  με τον Πρόεδρο των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχανιών, τον κύριο Τρύφων και μου λέει ότι τους τελευταίους 4 μήνες σε συνεννόηση που κάναμε έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τα ελληνικά εργοστάσια. Έχουμε εκεί που δεν έχουμε γενόσημα, άρα δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και είναι θέμα εισαγωγών».

«Το καλοκαίρι στη Βουλή γνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση ψηφίσαμε δύο άρθρα τα οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια ήταν αυτά τα δύο πρώτον, λέτε για τιμές. Σωστά; Εσείς λέτε για τιμές. Ήρθαμε και χωρίσαμε τον προϋπολογισμό στα δύο και είπαμε, τα φθηνά φάρμακα, αυτά που λέτε, θα έχουν πλαφόν claw back, ένα το κρατούμενο και δεύτερον, θα έχουν δικό τους ξεχωριστό προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνονται μεγάλο claw back και το μεγάλο claw back να το πληρώνουν τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους. Τα φάρμακα των μεγάλων πολυεθνικών να το πω απλά. Αυτή τη διάταξη δεν τη ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χάρη σε αυτή η διάταξη σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να έχει λιγότερο claw back και να κάνει τις περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες. Το δεύτερο το οποίο ψηφίσαμε το καλοκαίρι και συνδέεται με αυτό, είναι ότι είπαμε να έχουν τη δυνατότητα φάρμακα τα οποία είναι πολύ χαμηλής αξίας και τώρα γίνονται οι κρίσεις, να κάνουν αίτηση να πάρουν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά», συμπλήρωσε.

Δεν είναι θέματα παράλληλης εξαγωγής

Ο υπουργός ανέφερε ότι « Από τον Μάρτιο έχουμε βάλει απαγορεύσεις. Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες. Τα φάρμακα όμως που σχετίζονται με αυτά που συζητάμε σήμερα, των λοιμώξεων, δεν είναι εξαγώγιμα. Δεν είναι θέματα παράλληλης εξαγωγής. Είναι άλλα φάρμακα. Έχουμε έλλειψη όπως υπάρχει η παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί στο 60% με 70%.

Οι ελλείψεις είναι στο βαθμό που είναι στο επίπεδο της παραγωγής, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε τις παραγωγές όσο περισσότερο γίνεται και όπου έχουμε γενόσημο που είναι ελληνικό, υπάρχουν εισπνεόμενα γενόσημα ελληνικά. Μπορεί να μην είναι το brand που γνωρίζουμε όλοι, να μην πω το όνομά του, αυτά να παραμένουν. Στις αντιβιώσεις. Στα αντιπυρετικά αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με γενόσημα».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «Έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα. Όσα είναι εξαγώγιμα, που υπάρχουν εξαγώγιμα κάποια, εκεί πέρα πάμε στην πλήρη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Ήδη κλείσαμε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Και αυτή τη στιγμή έχουν γίνει έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές εταιρείες, όσο πιο γνωστές μπορείτε να φαντασθείτε ,ότι έχουνε πάρει τις προμήθειες που πρέπει.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Π.Ε. Καρδίτσας αποκτά δύο Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες
Επόμενο άρθρο Χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καρδίτσας από την ερχόμενη Δευτέρα