Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και αναμένεται να παραμείνει η όχληση των κουνουπιών στον άνθρωπο και τα ζώα στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, καθώς η μεθοδολογία που ακολουθείτε για την καταπολέμησή τους κρίνεται αποτελεσματική και δραστική.
Αυτό έγινε γνωστό, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» Σπύρος Μουρελάτος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Βαγγέλη Αποστόλου. Ο Δημήτρης Κουρέτας χαρακτήρισε «υποδειγματική της συνεργασία της Περιφέρειας με την Οικοανάπτυξη» και δήλωσε: Δουλεύουμε με μεθοδικότητα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Παραμένουμε σε επιφυλακή για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει καλή η σημερινή εικόνα. Πρωταρχικό μας μέλημα η προστασία της δημόσιας υγείας».
Ο κ. Μουρελάτος παρουσίασε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου και τα οποία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ελονοσία, ενώ τα κρούσματα για τον ιό του δυτικού Νείλου είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο «τα μέχρι σήμερα δεδομένα των δειγματοληψιών προνυμφών και κυρίως ακμαίων κουνουπιών επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπάρχει σχετικά με τους χαμηλούς πληθυσμούς των κουνουπιών, συγκριτικά με τα επίπεδα του μέσου όρου της πενταετίας 2018-2023. Ειδικότερα το έργο που εκτελείται στις ΠΕ Λάρισας και Μαγνησίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με την συμμετοχή 3 επιστημόνων μεγάλης εμπειρίας, 9 συνεργείων ελέγχου και ψεκασμών και με τη συνδρομή 3 drones. Κάθε εβδομάδα ελέγχονται περισσότερες από 1500 εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο φυσικό, αγροτικό και περιαστικό σύστημα και εξειδικευμένα συνεργεία επικεντρώνουν τις δράσεις τους στο αστικό σύστημα των μεγάλων πόλεων και οικισμών.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περί τις 20.000 εφαρμογές σε φρεάτια των δυο Νομών (εξαιρουμένης της πόλης της Λάρισας που εκτελείται δημοτικό έργο) , ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ψεκαστικές επεμβάσεις σε ιδιωτικούς χώρους 15 επιλεγμένων οικισμών (10 προληπτικά και 5 κατασταλτικά ως υποστήριξη του πρωτοκόλλου εμφάνισης κρούσματος ΙΔΝ). Παράλληλα συνεχίζεται η εντομολογική και επιδημιολογική παρακολούθηση του Ιού του Δυτικού Νείλου από το δίκτυο των 30 θέσεων παγίδων ακμαίων και των 18 θέσεων οικόσιτων πουλερικών. Με δεδομένη την ενδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια Θεσσαλίας, η επανεμφάνιση περιστατικών στη περιοχή κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης ήταν αναμενόμενη. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 12 κρούσματα από τον ιό, κάτι που προϊδεάζει για συρροή κρουσμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εφέτος η μεγάλη και παρατεταμένη χρονικά αύξηση των θερμοκρασιών δημιουργεί μια μεγαλύτερη θνητότητα των πληθυσμών κουνουπιών, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει την κυκλοφορία του ιού και την επιθετικότητα των εντόμων στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα την πιο νωρίς έναρξη της εκδήλωσης κρουσμάτων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούν να μας δώσουν ακριβή πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου, αλλά είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση για την αντιμετώπιση του. Σε συνεργασία με το Υπουργείου Υγείας και βάση των οδηγιών που εκδίδει, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για την υποστήριξη του πρωτοκόλλου (responseplane), το οποίο ήδη εφαρμόζεται στα μέχρι σήμερα συμβάντα».