Για την πανυγειονομική απεργία της περασμένης Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου και τα προβλήματα του κλάδου τους μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας Έκτορας Γάζος.
Ο κ. Γάζος, την ημέρα της απεργίας, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου έδωσε έμφαση και στις ελλείψεις που υπάρχουν στις δομές υγείας στο Νομό μας και στα προβλήματα που αφορούν την υγεία γενικότερα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γάζου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Μιλήστε μας για την απεργία και το διεκδικητικό σας πλαίσιο.
Απάντηση: Μετά από την κινητοποίηση της Πέμπτης είμαστε αρκετά αισιόδοξοι γιατί πραγματικά φαίνεται ότι ο λαός είναι μαζί μας.
Όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν και με τους αγρότες, όπως ήταν και με τους εκπαιδευτικούς, όπως ήταν και με τους φοιτητές ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση, ενάντια στα προβλήματα τα οποία ζούμε.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πραγματικά φαίνεται ότι περνάμε το μήνυμα. Περνάμε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ούτε να ιδιωτικοποιηθεί ούτε την υγεία του λαού να γίνει εμπόρευμα ούτε θα αφήσουμε τους μισθούς μας να ακολουθούν την πορεία της κρίσης, την ώρα που η ανάπτυξη είναι για λίγους και εκλεκτούς.
Αυτό που διατρανώνουμε ειδικά αυτή την περίοδο είναι ότι τρέχει το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει ένα νόμο δεκαπενταετίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2007 για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
Παράλληλα, αποφασίζει να μειώσει το ποσό που αποζημιώνει το κράτος για τα φάρμακα που σημαίνει εκτόξευση αυτών που θα πληρώνουν οι ασθενείς για τα φάρμακα από 5 έως και 10 φορές πάνω. Δηλαδή, «ξεζούμισμα» τους ασθενούς για να μπορέσουν να αυγατίσουν τα κέρδη τους λίγες μεγάλες εταιρείες και φαρμακοβιομηχανίες, λίγες μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.
Και το λέμε αυτό γιατί η ταρίφα, γιατί πρόκειται για μια στυγνή ταρίφα, αυτό που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα με τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να κάνουν απογευματινό χειρουργείο, ουσιαστικά βάζει ταρίφα, ακόμα μεγαλύτερη, για να χειρουργηθεί κάποιος ασθενής στον ιδιωτικό τομέα. Και νομιμοποιεί το «φακελάκι» βάζοντας ταρίφα που λέει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να το καταπολεμήσει.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένας τρόπος να το καταπολεμήσει το «φακελάκι». Να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών. Των γιατρών πρώτα και κύρια. Να τους διπλασιάσει. Να μειώσει τη φορολόγηση, να την κάνει αυτοτελή των εφημεριών μας, και να είναι αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες που κάνουμε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια και μετά και την πανδημία, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς.
Αν τα κάνει αυτά, πιστεύουμε ότι θα χτυπηθεί και το φακελάκι. Και θα χτυπηθεί γιατί πραγματικά ο γιατρός θέλει να έρθει στο δημόσιο Νοσοκομείο γιατί έχει απολαβές, έχει αποδοχές και μπορεί να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς εντατικοποίηση. Και το λέμε αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η εξειδίκευση αυτής της πολιτικής δεν γίνεται μόνο από την κυβέρνηση. Είναι σε όλα τα κλιμάκια. Και από την Υγειονομική Περιφέρεια και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Ερώτηση: Τι γίνεται με την υπόθεση των ιδιωτών ακτινολόγων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας;
Απάντηση: Η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωράει αυτό το διάστημα τις συμβάσεις με ιδιώτες ακτινολόγους δήθεν για να λύσει το πρόβλημα που έχουν υπαρκτό με την έλλειψη ακτινολόγων που έχουμε στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας και ουσιαστικά διαθέτει 150.000 ευρώ για συμβάσεις με ιδιώτες.
Αν διέθετε τα ίδια χρήματα για πρόσληψη των τεσσάρων ακτινολόγων στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας που λείπουν και,, μάλιστα, με διπλασιασμό μισθών και με ειδική φορολόγηση των εφημεριών, θα είχαμε μόνιμους ακτινολόγους με πλήρως στελεχωμένο Ακτινολογικό Τμήμα.
Δείχνει τη στόχευση της κυβέρνησης με την εξειδίκευσή της από όλα τα κλιμάκιά τους, ότι προωθούν την ιδιωτικοποίηση. Αυτό που είχε πει ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή πριν από δύο μήνες στη συνάντηση που έκανε με την Ομοσπονδία μας και είπε ότι «ξεχάστε το». Τα διαγνωστικά εργαστήρια, δηλαδή τα ακτινολογικά, βιοχημικά, μικροβιολογικά, όπου δεν καλύπτονται οι θέσεις, θα γίνονται συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό προχωράνε και στην Καρδίτσα.
Αυτό που είχαμε καταγγείλει, δυο χρόνια πριν, σαν Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ότι είναι επικίνδυνη η λειτουργία του Νοσοκομείου της Καρδίτσας χωρίς ακτινολόγους γιατί συνεχίσουμε και μένουμε κάποιες μέρες χωρίς ακτινολόγο. Ακόμα και με τα μπλοκάκια που έχουν συνάψει.
Αυτή την επικίνδυνη λειτουργία, έρχονται τώρα να τη «μπαλώσουν», δήθεν ότι βρίσκουν λύση με την ιδιωτικοποίησης, παραχωρώντας σε ιδιώτες, με συμβάσεις 150.000 ευρώ το χρόνο που θα μπορούσαν να φθάσουν για μισθούς διπλάσιους από αυτούς που παίρνουμε οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Είναι σκάνδαλο. Και αυτό και όλη η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία είναι πρόκληση.
Είναι πρόκληση για τους υγειονομικούς, για τους γιατρούς, για τις απολυμένες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο μας που δίνονται περισσότερα χρήματα, αυτή τη στιγμή, στον εργολάβο από όσο κόστιζαν οι ίδιες.
Είναι πρόκληση για τους ασθενείς που τους λέει ότι αν έχεις ένα πρόβλημα και δεν βρεις στη λίστα το πρωί, αν έχεις χρήματα θα έρθεις να χειρουργηθείς το απόγευμα.
Αυτός είναι ο στυγνός επιχειρηματίας που έχουμε απέναντί μας. Η κυβέρνηση, το κράτος και η πολιτική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερώτηση: Οι γιατροί απεργούν για τους μισθούς, τα ωράρια, τις απλήρωτες εφημερίες αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από ένα αποκλειστικά σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας. Έτσι είναι; Τα προβλήματα είναι κοινά;
Απάντηση: Δεν έχουμε κάτι διαφορετικό στην υγεία από αυτό που συμβαίνει στα Πανεπιστήμια αυτή την περίοδο με την ιδιωτικοποίησή τους.
Γιατί αυτό αφορά τη μόρφωση, το μυαλό της νεολαίας. Το ποιούς συναδέλφους γιατρούς θα έχουμε εμείς αύριο. Που θα είναι έτοιμοι και ευέλικτοι για να δουλέψουν για τον ιδιώτη που θα επενδύσει στην υγεία.
Γιατί οι μεγάλες κλινικές που κατέχουν το μεγάλο κομμάτι της πίτας στην αγορά της υγείας, αυτές είναι που θα χτίσουν και τα αυριανά Πανεπιστήμια, ιδιωτικά Πανεπιστήμια για να βγάλουν τους γιατρούς που θέλουν,
Δεν έχει διαφορά αυτό που κάνουμε και από τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες. Που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.
Στην ίδια κατεύθυνση, παλεύουν να φτιαχτεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου που έχουν φθάσει τρία χρόνια και ακόμα δεν είναι λειτουργικό το κτίριο.
Δεν έχουν διαφορά οι διεκδικήσεις μας με τις διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων που στις 28 του μήνα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι.