Μια μεγάλη και συγχρόνως φιλόδοξη παρέμβαση για τους αγρότες του Δήμου Καρδίτσας σχεδιάζει η Δημοτική αρχή. Η παρέμβαση αφορά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συστημάτων άρδευσης και με την υλοποίησή της θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος για το Δήμο, για τους αρδευτές ενώ πολύ μεγάλο θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς θα εξοικονομούνται υδάτινοι αλλά και ενεργειακοί πόροι. Ειδικότερα η Δημοτική Αρχή μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού υπέβαλε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) πρόταση ύψους 2.197.683 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ). Η πρόταση που υπεβλήθη έχει τίτλο «Αναβάθμιση Υφιστάμενων Υποδομών Συστήματος Άρδευσης με Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεδιαχείρισης-Τηλεμέτρησης και Εξορθολογισμού Άρδευσης».
Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την υποβολή της πρότασης
Υποβάλλαμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση ύψους περίπου 2,2 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Δημοτικών Αντλιοστασίων. Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση που αφορά σε 45 δημοτικές και κρατικές γεωτρήσεις οι οποίες αρδεύουν χιλιάδες στρέμματα στο αγρόκτημα του Δήμου μας. Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι καλά τεκμηριωμένη και θα εγκριθεί, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η όλη παρέμβαση. Με την πρόταση που υποβάλλαμε στηρίζουμε τους αγρότες καθώς κάνουμε αποτελεσματικότερο το σύστημα άρδευσης. Επίσης εξοικονομούμε σημαντικούς περιβαλλοντικούς πόρους τόσο σε επίπεδο υδατικών πόρων όσο και στην ενέργεια. Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Αλλάζει την Καρδίτσα. Δημιουργεί τον Δήμο που αξίζει να ζεις.
Με την πρόταση, προβλέπεται η αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ενεργειακής διαχείρισης και ελέγχου των εγκαταστάσεων άρδευσης μέσω των οποίων ο Δήμος θα είναι σε θέση να αποκτήσει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών του πόρων, καθώς και συστήματα βελτιστοποίησης της λειτουργίας των αγωγών υπό πίεση. Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι ο Δήμος Καρδίτσας διαχειρίζεται περίπου 45 γεωτρήσεις (δημοτικές και κρατικές) εκ των οποίων οι 31 αντλούν πάνω από 100.000 m3 νερού ετησίως έκαστη , το νερό διανέμεται μέσω δικτύου υπό πίεση και η άρδευση πραγματοποιείται μέσω βανών υδροληψίας. Το δίκτυο τροφοδοτείται αποκλειστικά από γεωτρήσεις.
Σε κάθε αντλιοστάσιο γεώτρησης θα εγκατασταθεί ένας Τοπικός Σταθμός Ελέγχου (ΤΣΕ) (βλ. παρακάτω πίνακα) για τον έλεγχο αλλά και την εποπτεία λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Οι τιμές που θα συλλέγονται από τους αντίστοιχους απομακρυσμένους τοπικούς σταθμούς (ΤΣΕ), θα μεταφέρονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), με ασύρματη επικοινωνία μέσω UHF RadioModem.
Η συγκέντρωση των πληροφοριών από όλες τις εγκαταστάσεις Άρδευσης σε Κέντρο Ελέγχου και η συνολική επεξεργασία τους, σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό και την ηλεκτρονική αποτύπωση των δεδομένων του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού θα οδηγήσει στην άμεση παρακολούθηση των αποθεμάτων, της κατανάλωσης, του ισοζυγίου νερού και στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ακολούθως και μέσα από την αποκτούμενη εμπειρία στην κατάστρωση καθημερινού πλάνου, μηχανικοί, εργοδηγοί και υδρονομείς, θα μπορούν να έχουν μία συστηματική προσέγγιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και θα επιτύχουν την βέλτιστη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος που ελέγχει και διαχειρίζεται ο Δήμος.