Το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας το σχολικό έτος 2023-24 πραγματοποίησε στα πλαίσια των ΠΣΔ, πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο « Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ( Ελλάδος ) του Πανεπιστημίου HARVARD ».
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της Γ Γυμνασίου, είχε ως στόχο ,αφενός την επαφή με τον ψηφιακό κόσμο των πληροφοριών, μέσω μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης ενός φημισμένου και εγνωσμένου κύρους πανεπιστημίου , όπως αυτό του HARVARD, αφετέρου την εμβάθυνση στην ιστορία της απαρχής του σύγχρονου ελληνικού κράτους με ψηφιακό και βιωματικό τρόπο.
Πραγματοποιήθηκε λοιπόν μια τετραήμερη ( 14-17 Φεβρουαρίου 2024 ) εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν όλα εκείνα τα σημεία της πόλης του Ναυπλίου, που μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο, ότι την ιστορία την φτιάχνουν εξέχουσες προσωπικότητες και σημαίνοντα γεγονότα , που αποτυπώνονται σε κάθε γωνιά, σε κάθε στενό αυτής της υπέροχης πόλης.
Οι μαθητές/τριες του προγράμματος έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα, μέσω ψηφιακών αναζητήσεων και συλλογής πληροφοριών, πραγματοποίησαν ξενάγηση σε όλα τα τοπόσημα της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου. Έγιναν κοινωνοί των ιστορικών γνώσεων και εμπέδωσαν όλα εκείνα που καταγράφονται στα σχολικά βιβλία με καθαρά βιωματικό τρόπο, ενώ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ανέπτυξαν την ερευνητική, κριτική, δημιουργική και συνεργατική τους ικανότητα. Ανέπτυξαν πρωτοβουλίες, ενθαρρύνθηκαν να παρουσιάσουν ενώπιον κοινού τη δουλειά τους και να ενισχύσουν έτσι την αυτοπεποίθησή τους.
Σαν τελικό αποτέλεσμα της εργασίας τους προέκυψε ένα αφιερωματικό τεύχος στο Ναύπλιο , στο οποίο η πόλη παρουσιάζεται όχι μόνο ως ένας ονειρικός τουριστικός προορισμός , αλλά και ένα μέρος με δυνατό ιστορικό αποτύπωμα , που αξίζει κάποιος να το ανακαλύψει.
Εκτός από την πόλη του Ναυπλίου, έγινε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Αργολίδας ( Μυκήνες, Τίρυνθα , Θέατρο Επιδαύρου ) , για να δουν από κοντά τους πολύτιμους θησαυρούς της μυκηναϊκής περιόδου. Επισκέφθηκαν και οινοποιεία/ αποστακτήρια στο Ναύπλιο και την περιοχή της Νεμέας για να γνωρίσουν την παραδοσιακή καλλιέργεια των αμπελιών και την διαδικασία απόσταξης , προκειμένου να παραχθούν παγκοσμίως φημισμένα κρασιά και τσίπουρα.
Ήταν 4 μέρες γεμάτες από έντονες συγκινήσεις, όμορφες εικόνες και στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης, χωρίς όμως να απομακρυνθούμε από τον διδακτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, που οφείλουν να έχουν αυτές οι δράσεις.
Την ομάδα των μαθητών/τριών συνόδεψαν οι καθηγήτριες του σχολείου κα. Παπαλού Αίγλη, κα. Παππά Ευαγγελία και η υπεύθυνη της εκδρομής και της υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος κα. Ζάρρα Χριστίνα.