Ειδήσεις

Εκεί όπου χτυπά η καρδιά των απόδημων Θεσσαλών – Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Διαμαντής Γκίκας αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8


Για τους στόχους και τη θεματολογία του 15ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», αλλά και για το έργο που επιτελούν, τις ανάγκες τους καθώς και τις προτεραιότητες και τις διεκδικήσεις τους, μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος της Διαμαντής Γκίκας.

Λίγο πριν το Συνέδριο και το Αντάμωμα, ο κ. Γκίκας ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 24 Ιουλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.

Το «15ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών» της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» θα διεξαχθεί σε δύο διαφορετικές περιοχές, στον Βόλο και στη Σκόπελο, από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της βασικής θεματολογίας, θα βρεθούν φέτος, «Οι φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία και η συμβολή των Αποδήμων Θεσσαλών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους», καθώς μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, τους πρόσφατους σεισμούς, αλλά και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, θεωρήθηκε ως επιτακτική ανάγκη η συζήτηση για την πρόληψη αλλά και τη συμβολή όλων μας για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυψαν, αλλά και πιθανόν μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Η έναρξη του φετινού συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 (10.00-13.00) στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στα Μελισσάτικα του Βόλου και η συνέχεια θα δοθεί, από τις 11-13 Αυγούστου στην Σκόπελο, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις, διαδραστικά εργαστήρια, ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού κ.ά.

Το «15ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών», τελεί και φέτος, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Σκοπέλου, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Γκίκα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Σε δύο διαφορετικά σημεία, στην ιστορία διεξαγωγής τους, το φετινό 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Όλα έτοιμα; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Απάντηση: Είναι πράγματι γεγονός ότι λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει το σωματείο μας, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Θεσσαλών.

Πάρα πολλοί Θεσσαλοί από όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά και, βεβαίως, από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα συναντηθούν στην Ελλάδα.

Φέτος, το Συνέδριο θα διοργανωθεί στο Βόλο, η πρώτη μέρα, δηλαδή το συνεδριακό κομμάτι, και μετά θα έχουμε τρεις μέρες με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πανέμορφο νησί της Σκοπέλου, στις Βόρειες Σποράδες.

Ερώτηση: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η θεματολογία του Συνεδρίου. Θέμα της «Οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και η συμβολή των απόδημων Θεσσαλών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους». Πως επελέγη η συγκεκριμένη θεματολογία; Τι θέματα θα αναλυθούν;

Απάντηση: Ακριβώς αυτή ήταν η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης. Επειδή η Θεσσαλία, τα τελευταία χρόνια, πέρασε πάρα πολλές καταστροφές, πάρα πολλές κρίσεις και ακόμα περνάει. Να θυμίσω τις φωτιές, τους σεισμούς αλλά και τις πλημμύρες.

Γι ΄ αυτό, λοιπόν, το θέμα μας έχει ευαισθητοποίησε πάρα πολύ και θέλουμε να ανταλλάξουμε γνώμες, πως μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, σαν Θεσσαλοί στο εξωτερικό, στην πρόληψη όπως επίσης και στην αντιμετώπιση.

Θα έχουμε ειδικές εισηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα, όπως, για παράδειγμα, ο κ. Γιώργος Κοντορίνης, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης και δημοτικός σύμβουλος στο   Δήμο  Solingen της Σουηδίας, και θα αναλύσει το θέμα «Πρόληψη καταστροφών και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σουηδία».

Σίγουρα αυτό θα μεταφέρει και ίσως θα κεντρίσει κάποιες προτάσεις για τη Θεσσαλία μας.

Ερώτηση: Και είναι γεγονός ότι σε όλη εκείνη τη δύσκολη περίοδο, που η Θεσσαλία επλήγη από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ήσασταν κοντά στους Θεσσαλούς που δοκιμάστηκαν, με όποιο τρόπο μπορούσατε να βοηθήσατε, και αυτό ακριβώς το «δέσιμο» και την αλληλεγγύη θέλετε να δείξετε και μέσα από το φετινό Συνέδριο και Αντάμωμα. Έτσι είναι;

Απάντηση: Ακριβώς έτσι είναι. Το 2020-2021, που ήταν στην Καρδίτσα οι μεγάλες πλημμύρες, είχαμε το ειδικό πρόγραμμα «Help For Karditsa».

Φέτος, έχουμε πάλι ένα ειδικό πρόγραμμα «Help For Thessalia» το οποίο θα το παρουσιάσει η κ. Ελευθερία Θάνου, Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Παγκόσμια Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.

Θα παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα, τη γέφυρα αλληλεγγύης και αγάπης για τη Θεσσαλία, το φιλανθρωπικό έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τους πλημμυροπαθείς από τις καταστροφές του 2023.

Ερώτηση: Στο σημείο αυτό, και με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να μας μιλήσετε και το έργο και την αποστολή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα των θεμάτων που σας απασχολούν και τις προτεραιότητες που έχετε.

Απάντηση: Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία είναι μια ομπρέλα που έχει μέλη Ομοσπονδίες.

Και οι Ομοσπονδίες είναι πάλι μια δεύτερη ομπρέλα που έχει μέλη Συλλόγους.

Δηλαδή, έχουμε περίπου 30-40 Συλλόγους σε όλες τις ηπείρους. Στη Γερμανία σε διάφορες πόλεις, στην Αμερική, στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία και εκεί υπάρχει ένας Θεσσαλικός Σύλλογος του Δήμου, της πόλης.

Αυτοί οι Σύλλογοι είναι η καρδιά των Θεσσαλών στο εξωτερικό.

Έχουν ένα πρόγραμμα ετήσιο, κάνουν εκδηλώσεις πάρα πολλές, όπως και στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα.

Κρατούν τα ήθη και τα έθιμα. Έχουμε νεολαία σε κάθε Δήμο. Έχουμε τα χορευτικά μας.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα.

Να μεταλαμπαδεύσουμε όλα τα ελληνικά στοιχεία στα παιδιά μας, στη νεολαία.

Πριν από δυο χρόνια δημιουργήσαμε και την Παγκόσμια Νεολαία των Θεσσαλών η οποία ήδη έχει κάνει, και αυτή, αρκετές παρουσιάσεις και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.

Και προσπαθούμε να μη χαθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Επόμενοι στόχοι ή ζητήματα πάνω στα οποία διεκδικείτε την επίλυσή τους;

Απάντηση: Ένα θέμα καίριο, το οποίο συνεχώς προσπαθούμε να το αναβαθμίσουμε, είναι η καλύτερη αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλίας με το εξωτερικό.

Δηλαδή, το αεροδρόμιο, το οποίο ήδη τώρα επαναλειτουργεί στη Νέα Αγχίαλο στο Βόλο, θέλει αναβάθμιση.

Οι αεροπορικές συνδέσεις δεν είναι αρκετές. Καλύπτουν μόνον ένα μικρό μέρος.

Και, επίσης, η σύνδεση του ΚΤΕΛ Αεροδρομίου με τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, και εκεί χρειαζόμαστε έναν καλύτερο συντονισμό.

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Τηρούνται όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία οι ορκωμοσίες των πέντε Τμημάτων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών