Αυτή τη φράση του στρατηγού Μακρυγιάννη επέλεξε ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών, για το νέο του βιβλίο, που αφορά στα τραγούδια και τις μουσικές του ΄21. Μια φράση η οποία αποδίδει τη ζωτική σημασία, σαν αυτή του ψωμιού, που το τραγούδι έχει για τον Έλληνα αυτής της περιόδου και όχι μόνο. Το τραγούδι βεβαίως πάντα ως ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί με την πρώτη ματιά από τον δυναμικό διάλογο ανάμεσα στα κείμενα του συγγραφέα, τις πολυάριθμες γραπτές μαρτυρίες αλλά και τον εικαστικό «λόγο» των ζωγραφικών απεικονίσεων προσώπων και γεγονότων της εποχής. Την έκδοση συνοδεύει CD με επιλογές από τον τεράστιο όγκο του σχετικού ρεπερτορίου, που καλύπτει διαφορετικές περιοχές και μουσικά ιδιώματα. Ένα βιβλίο-αφορμή για αναστοχασμό, εθνική αυτογνωσία και δημιουργική έμπνευση,
Στην έκδοση αυτή ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επιχειρεί μια γενική ιστορική ανασκόπηση με θέμα τα τραγούδια και τις μουσικές του 1821. Πραγματεύεται το βασικό ερώτημα «πώς τραγούδησε η λαϊκή μούσα την Επανάσταση και ποιες υπήρξαν οι πρακτικές, επικοινωνιακές και συμβολικές λειτουργίες της μουσικής στην περίοδο του Αγώνα». Το χρονικό πλαίσιο που καλύπτει η μουσική έρευνα ξεκινά από τα τέλη του 18ου αιώνα, με τα προεπαναστατικά εμβατήρια του Ρήγα Φεραίου, και καταλήγει στο 1862 με το τέλος της «Βαυαροκρατίας», που υπήρξε εξίσου κρίσιμη για την πρόσληψη και διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητας των Νεοελλήνων.
Γίνονται ειδικότερες αναφορές στα ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, στα λαϊκά μουσικά όργανα, στους χορούς των κλεφτών, στη μουσική παιδεία, στον «απόηχο» της Επανάστασης στους φιλελληνικούς μουσικούς κύκλους, καθώς και στις μουσικές διαμάχες στην Αθήνα-πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους.
Μέσα από κείμενα εποχής, ποιητικά αποσπάσματα, πλούσιο εικονογραφικό υλικό και επιλεγμένες ηχογραφήσεις, επιβεβαιώνεται ότι το τραγούδι λειτουργεί διαχρονικά ως ισχυρό σύμβολο τοπικής, εθνικής και κοινωνικής ταυτότητας, «κιβωτός» για τη συλλογική μνήμη, σημείο αναφοράς για την κοσμοθεωρία και την ιδεολογία, λειτουργικά ενταγμένο στις επιτελεστικές πρακτικές των τοπικών κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα:
Χαιρετισμοί: Βασίλειος Τσιάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας
Βασιλική Κοζιού, Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ομιλία: Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
Παρουσίαση ομότιτλου βιβλίου: Δρ Σόνια Κοζιού, Φιλόλογος-Εθνομουσικολόγος
Θα ερμηνεύσουν τραγούδια του αγώνα:
Βασίλειος Νταλάρας, Γεώργιος Μαγαλιός
Ορχήστρα: Χρήστος Κιτσόπουλος (κλαρίνο)
Περικλής Ζήσης (λαούτο)
Γιάννης Σερίφης (κρουστά)
Συντονισμός εκδήλωσης: Γεώργιος Μπανάτσας, δημοσιογράφος