Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε στον Βόλο το πρώτο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας


Το πρώτο Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας(ΜΠΕΛ) στην Ελλάδα άνοιξε κι επίσημα τις πόρτες του στους επισκέπτες που θα θελήσουν να δουν από κοντά χειρόγραφα, αλληλογραφία δημιουργών, προσωπικά τους αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο των δημιουργών.

Το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στον Βόλο, σε μια ζεστή εκδήλωση με πλήθος κόσμου και με “οικοδεσπότες” τον Πρύτανη του Π.Θ., καθηγητή κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη και την Διευθύντρια του ΜΠΕΛ, Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχίας & Δημιουργικής Γραφής.

Η κυρία Τσιλιμένη, πριν δώσει τον λόγο στον κ. Μπιλλίνη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ομάδας που έκανε αυτό το έργο πραγματικότητα, υπογράμμισε τον ρόλο του καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου και των συνεργατών της και τόνισε ότι ο πλούτος των εκθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί μελλοντικά και με μεγαλύτερη εμβέλεια, σ’ έναν μεγαλύτερο χώρο, που είναι και προτεραιότητα του Πανεπιστημίου. Ευχαρίστησε τους/τις δημιουργούς, τους εκδότες και όσους πρόσφεραν υλικό για το ΜΠΕΛ.

Από την πλευρά του ο κ. Μπιλλίνης εκ μέρους των πρυτανικών αρχών του Π.Θ. και προσωπικά, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Μουσείου και υποσχέθηκε ότι οι πρυτανικές αρχές θα κάνουν ότι είναι δυνατό για την εύρυθμη λειτουργία  και την ανάπτυξη του.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του ΜΠΕΛ.

Η Πρόεδρος και Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κ. Τσιλιμένη και εξήρε την επιμονή της και δήλωσε ότι  τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος θα συνεχίσουν να επενδύουν στη λειτουργία του ΜΠΕΛ.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Π.Θ. και μέντορας της Τ. Τσιλιμένη, αναφέρθηκε στην αρχική ιδέα για ίδρυση μουσείου, που σημειώνεται στο καταστατικό λειτουργίας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Θ. από το 1999 και τόνισε τις προσπάθειες για την υλοποίηση της ιδέας από την κυρία Τσιλιμένη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μουσείων του Δήμου Βόλου κυρία Ε. Αντωνοπούλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κι Εκπαίδευσης κυρία Γεωργία Μποντού -Τοκαλή, που τόνισαν την πρόθεσή τους για συνεργασίες για την προώθηση της φιλαναγνωσίας

 

Τα εκθέματα

Ο επισκέπτης του ΜΠΕΛ θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δει την ιστορική  γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή και της Ελένης Δικαίου, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Θέτις Χορτιάτη, ο Γιώργος Κρόκος, η Ρένα Καρθαίου, υλικό φορέων της παιδικής λογοτεχνίας, όπως του Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, και της  Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, αλλά πρωτότυπα έργα εικονογράφησης παιδικών βιβλίων σπουδαίων εικονογράφων.

Το ιστορικό της δημιουργίας

Το 2022 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρόταση της καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης καθηγήτριας Τασούλα Τσιλιμένη, ίδρυσε το Μουσείο, που είναι το μοναδικό στη χώρα μας και έχει  ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων, ώστε να πιστοποιηθεί και η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας και να ενισχυθεί η μελέτη και η έρευνα για το βιβλίο στη χώρα μας. Στο αρχειακό υλικό του ΜΠΕΛ συμπεριλαμβάνονται περιοδικά για παιδιά και νέους από τον προηγούμενο αιώνα, αφίσες, παλαιά βιβλία, προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο και τους φορείς προώθησής του, video, συνεντεύξεις με δημιουργούς κ.λπ.

Το Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια/εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας κόβει την πίτα του
Επόμενο άρθρο Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας για 30 θέματα ημερήσιας διάταξης