Ειδήσεις

Έφυγε, πλήρης ημερών, ο Βασίλης Μπρακατσούλας


Έφυγε το βράδυ, 5 Ιουνίου, πλήρης ημερών, ο Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, πολιτικός, επιστήμονας, διανοούμενος. Γεννήθηκε από πολυμελή και φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Κανάλια Καρδίτσας στις 5 Φεβρουαρίου 1929. Το 1943 εντάχθηκε ως αετόπουλο στην ΕΠΟΝ και την Εθνική Αντίσταση στο χωριό του προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Το 1944, μέσα στην Κατοχή, ήταν από τους συνιδρυτές της πρώτης στην ιστορία της Ελλάδας μαθητικής κοινότητας του Γυμνασίου Φαναρίου Καρδίτσας, της οποίας εκλέχθηκε πρόεδρος του Δικαστικού – Πειθαρχικού Τμήματος. Τον Ιούνιο του 1952 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ήδη ως φοιτητής, ξεκινά την πολιτική του δράση το Νοέμβριο του 1949 υποστηρίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη με ηγέτες τους Αλέξανδρο Σβώλο, Γιάννη Σοφιανόπουλοκαι άλλους.Εκλέγεται γενικός γραμματέας Δημοκρατικής Αριστερής Νεολαίας του κόμματος των Αριστερών Δημοκρατικών του Γιάννη Σοφιανόπουλου. Στη συνέχεια μετείχε στην ίδρυση της ΕΔΑ υπό την ηγεσία του Γιάννη Πασαλίδη. Το 1951 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (Ε.Δ.Ν.Ε.).Ως τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών συνελήφθη προς εκτόπιση τον Μάρτιο του 1952, διότι κατά το διατακτικό της σχετικής απόφασης «ηγήθηκε των διαδηλώσεων των φοιτητών της Αθήνας υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα». Απελευθερώθηκε με παρέμβαση του Εθνάρχου Μακαρίου.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στηΜακρόνησο (1952-1953), όπου βασανίστηκε σκληρά και νοσηλεύθηκε στο 401 ΣΝ.

Το 1958 εκλέγεται Βουλευτής Καρδίτσας με την ΕΔΑ. Μέχρι χθες ήταν ο τελευταίος εν ζωή βουλευτής της ιστορικής κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΑ των 79 βουλευτών, της περιόδου 1958-1961. Ως εν ενεργεία βουλευτής, το 1961 δέχθηκε δύο φορές επιθέσεις από αστυνομικές και παρακρατικές δυνάμεις, εξαιτίας των οποίων νοσηλεύθηκε τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Καρδίτσα.

Την περίοδο της δικτατορίας εξορίζεται στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου.

Τη δεκαετία του 1980, διετέλεσε Νομάρχης Μαγνησίας, Ιωαννίνων και Πρώτος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Την περίοδο 1996-2000 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.Διετέλεσε Βουλευτής την περίοδο 1989-1996 με το ΠΑΣΟΚ, όπου χρημάτισε και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Επί δωδεκαετία υπήρξε Πρόεδρος και στη συνέχεια Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (Π.Ο.Α.Ε.Α). Από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι χθες ήταν Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, με περιεχόμενο φιλοσοφικό, ιστορικό, πολιτικό, νομικό, ακόμα και αγροτικό. Τα συγγράμματά του στο Αστικό Δίκαιο και την Πολιτική Δικονομία υπήρξαν  βιβλία αναφοράς για γενιές δικηγόρων και  δικαστών.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μεταστάντος θα ψαλεί το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, Καρδίτσα, Ιεζεκιήλ 2.

Αντί στεφάνου, οι συγγενείς επιθυμούν να κατατεθεί εις μνήμη μου ποσό στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», τους οποίους στήριζε και ο ίδιος επί σειρά ετών.

 

Προηγούμενο άρθρο Παναγιώτα-Νιόβη Χριστοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Θέλω να ενισχύσω στο Ευρωκοινοβούλιο την εξωστρέφεια και την καινοτομία
Επόμενο άρθρο Γερμανίδα δημοσιογράφος για πρώτη φορά στην Αργιθέα: προετοιμασία για αφιέρωμα σε διεθνές περιοδικό περιπατητικού τουρισμού