Ειδήσεις

Ευθύμης Λέκκας στο Ηχόραμα 100,8: Αν υπήρχαν τα φράγματα, θα είχαμε σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις


Για το πώς θα καταστεί εφικτή η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, για το master plan των Ολλανδών και την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Καρδιτσιώτης Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο κ. Λέκκας ήταν καλεσμένο στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00)  με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, με αφορμή το πρόσφατο Συνέδριο  με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η Θεσσαλία μετά τον Daniel» που οργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας και στο οποίο ήταν συντονιστής-εισηγητής.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Λέκκα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, είναι παρούσα. Πως θα μπορέσει να επιτευχθεί αυτή η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα; Μέσα από ποιες δράσεις και παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνει αυτή η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα;

Απάντηση: Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο εδώ, το χώρο μας, αλλά και όλο τον κόσμο. Το πώς θα μπορούμε να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διεργασίες.

Βέβαια, όλη η διαχείριση των καταστροφών και των κρίσεων περνάει μέσα από τρία στάδια.

Το προ-καταστροφικό, το συν-καταστροφικό, στο οποίο είμαστε, και το μετά-καταστροφικό.

Είναι τρία στάδια, δηλαδή, στα οποία στο ένα κυριαρχεί η πρόληψη, στο άλλο η επέμβαση, στο άλλοι η ανοικοδόμηση και η επαναφορά.

Υπάρχουν πολλές ενέργειες οι οποίες προτείνονται να γίνουνε έτσι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις που υπάρχουν από όλα αυτά τα φαινόμενα.

Γιατί αυτά τα φαινόμενα θα είναι και πιο εκτεταμένα και πιο μεγάλα και πιο συχνά και πιο καταστροφικά.

Έτσι, λοιπόν, με βάση το γεγονός αυτό, κοιτάμε να δούμε ποιες ενέργειες θα κάνουμε.

Οι ενέργειες είναι πάρα πολλές αλλά εμείς στο Συνέδριο εστιάσαμε στο τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη φάση που είμαστε τώρα, δηλαδή μετά από δυο μεγάλες καταστροφές τι πρέπει να κάνουμε, πως πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο μελλοντικό γεγονός.

Αυτή ήταν και η φιλοσοφία του Συνεδρίου. Πως, δηλαδή, θα συντονιστούμε έτσι ώστε να κάνουμε δράσεις οι οποίες δράσεις θα μειώσουμε τις επιπτώσεις.

Πως θα γίνει αφενός μεν άμεσα η ανάκαμψη της περιοχής, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και, στη συνέχεια, να πάμε στις μεθοδολογίες απομείωσης της διακινδύνευσης.

Ερώτηση: Και, δυστυχώς, η κλιματική κρίση επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλία, όπως τονίσατε και στο Συνέδριο, με δύο φαινόμενα χιλιετίας μέσα σε μια τριετία, τον Ιανό και τον Daniel. Έτσι είναι;

Απάντηση: Ακριβώς, έτσι είναι. Και αυτό είναι και απόδειξη, αν θέλετε, της κλιματικής κρίσης.

Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία έχουν εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτά τα φαινόμενα, δυστυχώς, αποδεικνύουν και την κλιματική κρίση.

Έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες δεν είναι μόνο θέμα της επιστήμης, είναι και θέμα φορέων της πολιτείας. Είναι πολλά θέματα τα οποία τίθενται στην όλη συζήτηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ερώτηση: Όπως, επίσης, έχετε υπογραμμίσει, οι επιπτώσεις του Daniel θα ήταν σημαντικά λιγότερες εάν είχε υλοποιηθεί ένα μέρος των έργων για την εκτροπή του Αχελώου. Σωστά;

Απάντηση: Αυτό ναι. Αν υπήρχαν τα φράγματα, όπως του Μουζακίου και της Πύλης για παράδειγμα, θα είχαμε σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις.

Και, φυσικά, εάν είχαν κατασκευαστεί και όλα τα υπόλοιπα έργα τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν στην περιβάλλουσα δόμηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα μεγάλα φορτία τα οποία φεύγουν προς την πεδιάδα, οπότε εκεί, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι και πολύ κοστοβόρο αλλά και, πολλές φορές, δεν είναι και αποτελεσματικό

Ερώτηση: Αναφορικά με το master plan των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και τη διαχείριση των υδάτων, ποιες είναι οι κύριες διαπιστώσεις σας ως προς το περιεχόμενό του; Πόσο σημαντικά είναι τα μεσαία φράγματα ; Οι πράσινες λύσεις γενικότερα;

Απάντηση: Όλα είναι σημαντικά. Βεβαίως, χρειάζεται μια εξειδίκευση.

Το master plan, από τη φύση του, είναι ένα σχέδιο. Το σχέδιο των γενικών αρχών  και των γενικών απαιτήσεων που υπάρχουν.

Αλλά, από εκεί και πέρα, όμως, αυτό το σχέδιο χρειάζεται εξειδίκευση, ενδεχομένως και αλλαγές. Δεν σημαίνει ότι εντάξει, έχουμε σχέδιο και δεν πρέπει να το αλλάξουμε. Ή μπορεί να υπάρχουν μεταβολές στο σχέδιο.

Ερώτηση: Η Ελλάδα, ο πλανήτης ολόκληρος, βρίσκονται στη δίνη της κλιματικής κρίσης. Η θερμοκρασία αυξάνεται, τα φαινόμενα των πλημμυρών και της ξηρασίας θα τα συναντάμε όλο και έντονα, όλο και πιο συχνά. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε, όμως, και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και της βιοποικιλότητας, το περιβάλλον, τα εδάφη. Τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να λάβουμε, όχι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και σε ατομικό; Πόσο σημαντικό είναι να εμπεδωθεί μια άλλη ΄΄κουλτούρα΄΄ ως προς  αυτό;

Απάντηση: Το ατομικό επίπεδο, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται, είναι αυτό το οποίο θα δρομολογήσει καταστάσεις.

Ο καθένας μας μπορεί να μειώσει την κατανάλωση, να μειώσει την έκθεσή του, δηλαδή, στον κίνδυνο, να μην παίρνουμε, δηλαδή, αψήφιστα.

Να είναι ενημερωμένος, νε έχει κάνει, σε ατομικό επίπεδο, μερικές ενέργειες βασικής προφύλαξης, τότε θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αιμιλία Κακαβάνη (υποψήφια ευρωβουλευτής με το κόμμα «Δημοκράτες») στο Ηχόραμα 100,8: Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αποκτά την θέση που της αξίζει μέσα στην ΕΕ
Επόμενο άρθρο Aνδρέας Ζαμπούκας (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις Περιφέρειες