Ειδήσεις

Ευκαιρίες ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – Ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΕΠ Απόστολος Παπαδούλης στο Ηχόραμα 100,8


Τις προσκλήσεις που εκδόθηκαν από το πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-27, και οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, παρουσίασε αναλυτικά στο Ηχόραμα 100,8 ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΕΠ (ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Προγράμματος στη Θεσσαλία) Απόστολος Παπαδούλης.

Ο κ. Παπαδούλης μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν και να αξιοποιήσουν τις πολύ σημαντικές αυτές ευκαιρίες ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι Προσκλήσεις αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

 

Ο Απόστολος Παπαδούλης στο Ηχόραμα 100,8

Ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΕΠ Απόστολος Παπαδούλης τόνισε στο Ηχόραμα 100,8 τα ακόλουθα:

«Αυτή που είναι του άμεσου ενδιαφέροντος Πρόσκληση είναι η Πρόσκληση η οποία έχει εκδοθεί, τρέχει ήδη, αυτή τη στιγμή, και θα τρέχει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, και αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στις πολύ μικρές, μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που δίνει το πρόγραμμα και να συμμετάσχουν σε διάφορες εκθεσιακές εκδηλώσεις είτε αυτές γίνονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα αυτό, δηλαδή, δίνει μια ευκαιρία στις Θεσσαλικές επιχειρήσεις να ΄΄βγουν από το καβούκι τους΄΄, να πάνε σε άλλες αγορές, να βρουν άλλους πελάτες, να γνωριστούν με τον περίγυρο τον επιχειρηματικό και τον κοινωνικό των περιοχών και να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους.

Μιλάμε πάντοτε για πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, της μεταποιητικής δραστηριότητας. Όχι γενικώς.

Και έχουμε πάρα πολλές και καλές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία.

Η δημόσια δαπάνη του Προγράμματος είναι 2 εκατομμύρια ευρώ και η κάθε επιχείρηση μπορεί να φθάσει έναν προϋπολογισμό μέχρι  90.000 ευρώ εκ των οποίων οι 45.000 να είναι ενίσχυση από το Πρόγραμμα Εξωστρέφεια.

Σε εθνικό επίπεδο, στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είχαμε, ως ΑΕΔΕΠ, να διαχειριστούμε ένα επίσης αντίστοιχο πρόγραμμα εξωστρέφειας.

Δυστυχώς, το πρόγραμμα κείνο, ενώ είχε όλες τις καλές προϋποθέσεις να προχωρήσει, έπεσε στην πανδημία του covid όπου ΄΄νέκρωσαν΄΄ τα πάντα.

Συνεπώς, δεν υπήρχε αυτή η εκθεσιακή δραστηριότητα ώστε να συμμετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα, ενώ ήταν πολύ καλά στημένο, δεν μπορούσε να προβλέψει αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Έρχεται τώρα το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι επιχειρήσεις θα το αξιοποιήσουν.

Και, μάλιστα, σύμφωνα με τη δήλωση του κυρίου Περιφερειάρχη, εάν υπάρξει ανάγκη, μπορεί να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, η Εξωστρέφεια δηλαδή, τελειώνει στις 16 Σεπτεμβρίου.

Από ό,τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης, έχουμε μπροστά μας, μέσα στο 2024, να ΄΄τρέξουν΄΄ ακόμα τρεις Προσκλήσεις για την Επιχειρηματικότητα.

Το ένα αφορά στην Αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση των δημόσιων υποδομών, έρευνας και καινοτομίας σε τομείς προτεραιότητας περιφερειακής στρατηγικής εξειδίκευσης με 4 εκατομμύρια προϋπολογισμό.

Είναι οι Συμπράξεις Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία με ελεγκτικούς φορείς για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, με 6 εκατομμύρια προϋπολογισμό.

Και μια τρίτη Πρόσκληση, που αναμένεται και αυτή, είναι η Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχευση στους τομείς της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης όπου είναι 12 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα δώσει στη δημοσιότητα ακόμη μία Πρόσκληση, αυτό το διάστημα, που είναι για την ενίσχυση ή για τη δημιουργία κοινωνικών αλληλέγγυων επιχειρήσεων. Είναι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Άρα, αυτή την περίοδο, θα έχουμε μια αρκετά καλή δραστηριότητα σε σχέση με Προσκλήσεις και είναι πάρα πολύ καλό που ενημερώνετε και εσείς το κοινό».

 

Σε τι αφορούν οι Προσκλήσεις

Η Προτεραιότητα 1 του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού συστήματος και έχει συνολικό προυπολογισμού 70,3εκ.€ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Προτεραιότητα αναλύεται σε τρείς επιμέρους τομείς (Ειδικούς Στόχους):

1.1 Ανάπτυξη & ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας & καινοτομίας & αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών,

1.2 Αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις δημόσιες αρχές και

1.3 Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων.

 

Εντός του 2024 θα τρέξουν και οι ακόλουθες δράσεις:

– Στο πλαίσιο του 1ου Ειδικού Στόχου εκδόθηκε η Πρόσκληση «Περιφερειακός μηχανισμός παρακολούθησης, υποστήριξης, ενημέρωσης και σύνδεσης επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς». Οι βασικοί στόχοι του Περιφερειακού Μηχανισμού είναι οι εξής: α) Η ενίσχυση της δικτύωσης των επιχειρήσεων και ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με εστίαση στην ανάγκη ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και β) η εστίαση της Έρευνας & Καινοτομίας των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων και στις ευκαιρίες που αναδεικνύει η RIS3. Προβλέπεται η χρηματοδότηση του μηχανισμού για δύο (2) έτη από την έναρξη λειτουργίας του με δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης του βάσει αξιολόγησης των αποτελεσμάτων από την λειτουργία του.

– Στο πλαίσιο του 2ου ειδικού στόχου εκδόθηκε η Πρόσκληση «Δημιουργία και λειτουργία υποδομής παροχής υψηλού επιπέδου Δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» και εντάχθηκαν τέσσερα «μεταφερόμενα» έργα από το ΠΕΠ 2014-2020, συνολικού Π/Υ 1 εκ €, που αφορούν σε αναβάθμιση και εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας).

– Στο πλαίσιο του 3ου ειδικού στόχου εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες η Πρόσκληση «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης», Π/Υ2 εκ. €. Η Πρόσκληση απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές Επιχειρήσεις (μεταποιητικές) και χρηματοδοτείται η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε μία ή περισσότερες εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού σχεδίου 90.000€ με την επιδότηση να ανέρχεται στο 50%. Είναι η πρώτη Πρόσκληση του Προγράμματος που αφορά αμιγώς σε Επιχειρήσεις και αναμένουμε από τους συλλογικούς Φορείς των Επιχειρήσεων (Επιμελητήρια και Συνδέσμους Βιομηχάνων) να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων [https://opske.gr] ξεκινά στις 2-7-2024, ώρα 13:00 με καταληκτική ημερομηνία την 16-9-2024, ώρα 14:00. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή / και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, όσο και η Αναπτυξιακή Εταιρία Διαχείρισης Ευρωπαικών Προγραμμάτων ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης είναι στην διάθεση των Επιχειρήσεων για κάθε διευκρίνηση και υποστήριξη, προκειμένου να υποβάλλουν άρτιες προτάσεις.

 

Τρεις επιπλέον Προσκλήσεις

Τρεις επιπλέον Προσκλήσεις στον τομέα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Θεσσαλικής Οικονομίας οι οποίες είναι σήμερα σε στάδιο εξειδίκευσης προγραμματίζεται να εκδοθούν εντός του έτους. Αυτές είναι:

  1. «Αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», ενδεικτικού Π/Υ 4 εκ € και θα αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού, συναφείς εργασίες και υπηρεσίες των δημόσιων ερευνητικών υποδομών της Θεσσαλίας για την ανάπτυξη έργων εφαρμοσμένης έρευνας για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας αποκλειστικά στους τομείς της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.
  2. «Συμπράξεις Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία με Ερευνητικούς φορείς, για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε περιφερειακό επίπεδο» ενδεικτικού Π/Υ 6 εκ € και θα απευθύνεται σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα ή Πανεπιστημιακά Εργαστήρια με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας RIS στο περιφερειακό επίπεδο.
  3. «Ενίσχυση ΜΜΕ με στόχευση στους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)», ενδεικτικού Π/Υ 12 εκ€ και θα αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της RIS3 για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχους την αύξηση εξαγωγών και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Πρόσκληση θα απευθύνεται σε υφιστάμενες & νέες επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 35.000 οι δικαιούχοι του Thessaly Evros Pass - Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος επί της οδού Αριστείδου