Είναι πολύ δύσκολο τελικά, να αποτυπώσεις στο χαρτί και σε λίγες γραμμές, αυτά που αξίζουν, που νοιώθεις και σκέφτεσαι για τη γυναίκα αγρότισσα, ιδιαίτερα για την Ελληνίδα αγρότισσα.
Πώς να εκφράσεις το μέγεθος του σεβασμού, της τιμής και του θαυμασμού, αλλά και το χρέος, απέναντι στις γυναίκες αυτές;
Πώς να περιγράψεις την ένταση του «ευχαριστώ» για την προσφορά της, αλλά και του θυμού για τις αδικίες που έχουν υποστεί διαχρονικά, από τη δική μας πολιτεία, αλλά και από την ισχυρή παγκόσμια κοινότητα;
Η Ελληνίδα αγρότισσα, στο μυαλό του καθενός από μας, είναι η βασανισμένη μαυροντυμένη γυναίκα, με το ρυτιδωμένο πρόσωπο, τα ροζιασμένα χέρια, το μαντίλι στο κεφάλι, που παλεύει με την ατίθαση γη και τα ζώα της, στο πλευρό του αγρότη άνδρα της, για να ζήσει την οικογένειά της και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή στα παιδιά της.
Είναι η μάνα μας, η γιαγιά μας, η θεία μας, η γειτόνισσά μας, η Μήτσαινα, η Γιώργαινα, η Κώσταινα, που κράτησε ενωμένη την οικογένεια και βοήθησε ουσιαστικά τόσο στους εθνικούς αγώνες, όσο και στην ανοικοδόμηση του ερειπωμένου κράτους μας, μετά από καταστροφές, πολέμους και εμφυλίους.
Χαροκαμένες πολλές απ’ αυτές, σήκωσαν τα μανίκια και ανέλαβαν τους ρόλους μάνας και πατέρα, για να δασκαλέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της ζωής κι ας ήταν οι περισσότερες αγράμματες. Να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα για μια καλύτερη ζωή, να προικίσουν κόρες, να προσέξουν ηλικιωμένους γονείς και πεθερικά.
Με αποθέματα ψυχής, αγωνίστηκαν αθόρυβα, ακούραστα και καρτερικά, θυσιάζοντας τη δική τους ζωή, χωρίς να περιμένουν καμία ανταπόδοση.
Η 15η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα της αγρότισσας, είναι λοιπόν μια μέρα υπενθύμισης και αναγνώρισης της προσφοράς, όλων αυτών των ηρωίδων γυναικών, αλλά και μέρα ευθύνης όλων μας, έναντι στη σύγχρονη αγρότισσα.
Μπορεί οι συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, όμως παραμένει ακόμη μεγάλη η προσπάθεια, που πρέπει να καταβάλλουμε η πολιτεία και οι πολιτικοί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε περισσότερο, να διευρύνουμε τις πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε το ρόλο, που διαδραματίζουν οι γυναίκες της υπαίθρου στην οικονομία, στην κοινωνία, στην οικογένεια.
Είναι καθοριστική η αξία και η συμβολή τους, στην πρωτογενή παραγωγή και την ανάπτυξη, που η χώρα μας επιζητά εναγωνίως, αλλά και που η Ε.Ε. έχει ως προτεραιότητα.
Η Ν.Δ. πίστευε και πιστεύει στον καθοριστικό ρόλο του αγροτικού κόσμου, γι’ αυτό στηρίζει διαχρονικά την πρωτογενή τομέα και τις εκατοντάδες χιλιάδες αγρότισσες και αγρότες της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβερνηση Κυριάκου Μητσοτάκη επέκτεινε ήδη από τον Απρίλιο το επίδομα μητρότητας σε όλες τις αγρότισσες μητέρες, οι οποίες πλέον λαμβάνουν επίδομα μητρότητας 830 μηνιαίως, για ενα χρονό. Επιπλέον, λαμβάνουν και το επίδομα γέννησης, όπως όλες οι εργαζόμενες μητέρες.
Στη Θεσσαλία και στο Νομό μας οι γυναίκες της υπαίθρου είναι κυρίαρχες φυσιογνωμίες και ζώντας δίπλα τους, μου ενέπνευσαν αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Τους εύχομαι, οι σπόροι στο χώμα, να ευδοκιμούν και να καρπίζουν, όπως και οι σπόροι της ζωή τους.
Ως πολιτικός, τα αγροτικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μου. Το απέδειξα στο παρελθόν και με τον ίδιο απόλυτο τρόπο συνεχίζω να είμαι σύμμαχος στο πλευρό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
Ως γυναίκα δε πολιτικός, υπερασπίζομαι και μάχομαι για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της Ελληνίδας γυναίκας, μητέρας, αγρότισσας!