Bιοκλιματικές προτάσεις
Oικολογικές προσεγγίσεις – Γεωβιολογία με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Γεννήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φίλιας του Δήμου Σοφάδων το έτος 1966. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης.
Από το Φεβρουάριο του 1993 μέχρι σήμερα ασκεί το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού ως Μελετητής και Εργολήπτης ιδιωτικών και δημοσίων έργων, διατηρώντας Τεχνικό Γραφείο στην Καρδίτσα.
Έχει μελετήσει και κατασκευάσει πολλά ιδιωτικά έργα, όπως βιοκλιματικές – οικολογικές κατοικίες, καθώς και ξενοδοχειακές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Ως Εργολήπτης Δημοσίων Έργων έχει κατασκευάσει έργα οδοποιίας, οικοδομικά έργα, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Έχει αποκτήσει επαρκή θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εμπειρία στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τη γεωβιολογία και την οικολογική δόμηση.
Στο χρονικό διάστημα 1998-2005 εργάστηκε ως ωρομίσθιος Καθηγητής στις Σχολές του ΟΑΕΔ.
Είναι από το ιδρυτικά μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης: Σ.ΟΛ.ΑΡ (www.s-ol-ar.gr). Διετέλεσε Πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου το 2005. Τα τελευταία χρόνια συνδιοργάνωσε ημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα και πήρε μέρος ως βασικός ομιλητής πάνω σε θέματα βιοκλιματικής δόμησης και οικολογικής αρχιτεκτονικής.
Διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Νομού Καρδίτσας την περίοδο 1998-2003 και μέλος του Δ.Σ. την περίοδο 2003-2005.
Το 2007 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος στην Καρδίτσα με το Συνδυασμό του Φώτη Αλεξάκου. Από το 2008 είναι αντιπρόεδρος Του (ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κ.Ο.Κ)
Είναι παντρεμένος με την Καθηγήτρια Αναστασία Καλτσά Πολιτικό Μηχανικό από το Δ.Δ. Παλαιοκκλησίου Καρδίτσας και έχουν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Βάιο-Άγγελο.
Eρ.: Κ. Κατσαρέ τι είναι η Bιοκλιματική Aρχιτεκτονική – Oικολογική δόμηση και Γεωβιολογία
E. Kατσαρός: Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 40% περίπου της συνολικής ενεργειακής κρίσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενέργεια αυτή καταναλώνεται για θέρμανση, το δροσισμό, το φωτισμό αλλά και τις λοιπές ηλεκτρικές χρήσεις στα κτίρια και παρουσιάζει ετησίως ένα σταθερό ποσοστό αύξησης, σε σημείο που για πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργείται ήδη ένα ενεργειακό αδιέξοδο.
Πέρα φυσικά από το ίδιο το ενεργειακό αδιέξοδο , στο οποίο μα οδηγούν αργά αλλά σταθερά, υπάρχει και θέμα της μείωσης του ατμοσφαιρικού όζοντος που προκαλείται από τη χρήση των CFC’ s (χλωροφθοράνθρακές) από τα κλιματιστικά μηχανήματα και ακόμη το πρόβλημα τη ποιότητας του εσωτερικού αέρα των κτιρίων, καθώς και η φοβερή ρύπανση με οξείδια και διοξείδια του θείου και του άνθρακα , που προξενούν οι κλασικοί καυστήρες των κεντρικών θερμάνσεων .
Δε φτάνει λοιπόν να λέμε ότι είμαστε υπέρ τω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος, άνεμος κ.λ.π.) τη στιγμή που τίποτα δεν κάνουμε για να μειώσουμε τις ενεργειακές ανάγκες των υπαρχόντων κτιρίων και να σχεδιάσουμε νέα κτίρια , σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Eρ.: Να αρχίσουμε από την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική;
E. Kατσαρός: Στην ουσία πρόκειται για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις του κλίματος, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.
Προερχόμενες από την κατασκευαστική παράδοση, οι βιοκλιματικές αρχές ανακαλύφτηκαν τη στιγμή της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Εφαρμοζόμενες κυρίως στις μονοκατοικίες, βασίζονται σε μια σοφή επιλογή της μορφής του κτιρίου, της χωροθέτησής του, της διάταξης των χώρων και του προσανατολισμού σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες της τοποθεσίας, όπως είναι το κλίμα, οι άνεμοι που επικρατούν, η ποιότητα του εδάφους, η τοπογραφία, η ηλιοφάνεια και η θέα. Οι όγκοι πρέπει να είναι συμπαγείς, ώστε να περιορίζεται τόσο ή εσωτερική κυκλοφορία όσο και οι επιφάνειες τω όψεων, που αποτελούν πηγές θερμικών απωλειών. Μια οργάνωση σε ζώνες, σύμφωνα με τις χρήσεις τω χώρων, επιτρέπει οικονομία θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού.
Οικολογικά Θερμομονωτικά υλικά.
Θερμομόνωση (Σημαντικός παράγοντας στην Οικολογική Δόμηση)
* Το ανθρώπινο είδος (homo sapiens) κατά τη διάρκεια της ιστορίας και της εξέλιξής του, ανέπτυξε διάφορες στρατηγικές και τεχνικές για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που δημιουργούσαν η ζέστη και το κρύο. Νομάδες στη αρχή, χωρικοί – καλλιεργητές στη συνέχεια, αστοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μέχρι τις αρχές του αιώνα μας, οι άνθρωποι ακολουθούσαν την εξής στρατηγική για το ξεπέρασμα του κρύου, στα σπίτια – κελύφη που κατασκεύαζαν:
Θέρμαιναν μόνο ένα χώρο, με μια σόμπα ή ένα τζάκι. Εκεί περνούσαν τις περισσότερες ώρες τους και όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου, όσοι δεν χωρούσαν να κοιμηθούν κοντά στην εστία ζέστης, χρησιμοποιούσαν διπλανά και μη θερμαινόμενα δωμάτια, στα οποία καλύπτονταν με βαριά μάλλινα ή δερμάτινα παπλώματα.
* Οι αγρότες είχαν και μια συμπληρωματική στρατηγική. Ενσωμάτωναν, συνήθως στη βορινή κάτοψη του σπιτιού τους, μια αποθήκη ή ένα στάβλο και έτσι δημιουργούσαν ένα χώρο ανάσχεσης σε επαφή με τον κύριο χώρο κατοικίας, που βοηθούσε στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών θερμικής άνεσης. Οι τοίχοι των κτηρίων αυτών είχαν δε ικανοποιητικό πάχος (πολύ μεγαλύτερο των σημερινών), οπότε ο συντελεστής χρονικής υστέρησής τους, ήταν σαφώς καλύτερος από τους σημερινούς.
* Σ’ ένα τοίχο πέτρινο των 60 και 80 εκατ. η ζέστη ή το κρύο, αντίστοιχα, “έμπαιναν” χοντρικά σε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο, σε σχέση με έναν σημερινό των 10 ή των 20 εκατ. τοίχο από τούβλα, με ελαφριά μόνωση!
* Η τακτική αντιμετώπισης της ζέστης ήταν περίπου αντίστοιχη και επιτυγχάνετο και με τη χρήση ιδιοκατασκευών (αιολικές καμινάδες, κάλαφ, σκίαστρα, στέγαστρα, πέργκολες κ.λ.π.)
* Όλα όμως ανατράπηκαν, πρώτα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να συρρεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (για λόγους ασφαλείας) και να αναζητήσουν στέγη σε πολυώροφα (και συχνά κακοκτισμένα κτήρια!) και μετά, αμέσως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, που έβαλε, για πρώτη φορά στην αμέριμνη ανθρωπότητα, τα διλήμματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της γης.
* Στα 1974 εμφανίζονται, λοιπόν και οι πρώτοι κανονισμοί θερμομόνωσης στις Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) με στόχο μέσα από την σωστή θερμομόνωση κτηρίων την εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα, η συζήτηση ξεκινάει το 1979 (χρονική υστέρηση 5 χρόνων, άρα καλά σχετικά!) και στις 04/07/1979 (ΦΕΚ 362) επιβάλλεται η θερμομόνωση όλων των νέων κτηρίων. Σταδιακά όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη ανακαλύπτει, (μαζικά!!) και μια άλλη συνιστώσα πέρα από την θερμομόνωση, που είναι η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική.
* Αυτή μας διδάσκει, όχι μόνο να θερμομονώνουμε τα σπίτια, αλλά και να τα προσανατολίζουμε σωστά σε σχέση με τον ήλιο (χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό) αλλά και με τους επικρατούντες ανέμους. Τέλος στα τέλη της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη, βάζει και μιαν άλλη τελευταία συνιστώσα, που δεν είναι άλλη από την οικολογική δόμηση, που με απλά λόγια μας λέει, ότι: “τι νόημα έχει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, όταν τα υλικά (θερμομονωτικά π.χ.) που χρησιμοποιούμε είναι καρκινογόνα για τους κατοίκους χρήστες ενός κτηρίου.
Eρ.: Πως δημιουργούνται οι απώλειες θερμότητας μιας κατοικίας;
E. Kατσαρός: Ένας κλειστός χώρος που θερμαίνεται ακτινοβολεί θερμότητα στο ψυχρότερο περιβάλλον που είναι γύρω του. Ταυτόχρονα η θερμότητα διαφεύγει από τις ατέλειες του περιβλήματος. Οι απώλειες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους διάφορους τρόπους μόνωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι με το φράξιμο των χαραμάδων και τον περιορισμό της αθέλητης διείσδυσης αέρα δεν πρέπει να εμποδίζεται ο απαραίτητος αερισμός της κατοικίας. Για την υγεία των χρηστών, είναι απαραίτητο να ανανεώνεται ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κατοικίας.
* Ο αερισμός των κατοικιών πρέπει να είναι γενικός και μόνιμος ακόμη και στην περίοδο που η εξωτερική θερμοκρασία υποχρεώνει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα, σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Όλοι οι κύριοι χώροι πρέπει να έχουν ανοίγματα για την είσοδο του αέρα και όλοι οι χώροι υπηρεσίας εξαερισμούς. Μεταξύ των κυρίων χώρων υπηρεσίας πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα περάσματα για κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους. Τόσο η εισαγωγή όσο και η απαγωγή του αέρα από το εσωτερικό των κατοικιών, μπορεί να γίνεται με τρόπο φυσικό ή μηχανικό ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Τα ανοίγματα όμως που υπαγορεύει ο φυσικός αερισμός (παράθυρα, φεγγίτες, χαραμάδες κάτω από πόρτες), όσο και ο μηχανικός εξαερισμός (στόμια και συναρμογές σωληνώσεων, καμινάδες κλπ) πρέπει να προστατεύονται σωστά για να μη διαφεύγει άσκοπα θερμική ενέργεια από το κτήριο.
* Ανάλογα προβλήματα δημιουργεί ο αερισμός και στον τομέα της ακουστικής άνεσης. Η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σύστημα κλιματισμού, εξασφαλίζει την άνετη διαμονή μέσα στην κατοικία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από το κρύο και κατά το καλοκαίρι από την υπερβολική ζέστη. Εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης, μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασία με το εξωτερικό περιβάλλον ή με χώρους που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Εξοικονομεί χρήματα από τα έξοδα συντήρησης και αυξάνει το χρόνο ζωής της κατοικίας, συμβάλλοντας στην προστασία της από φθορές και βλάβες.
* Οι κατά καιρούς έρευνες απέδειξαν ότι μια σωστή θερμομόνωση, που απαιτεί περίπου το 2 – 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτηρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του.
Eρ.: Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διάφορων τεχνικών θερμομόνωσης;
E. Kατσαρός: Οι τοίχοι μπορούν να μονωθούν με τέσσερις κυρίως τεχνικές:
Α) Από το εσωτερικό μέρος τους.
* Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό υλικό τοποθετείται από την πλευρά του εσωτερικού χώρου και προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό που λειτουργεί όπως και το επίχρισμα.
* Ο τρόπος αυτός θερμομόνωσης έχει τα εξής αποτελέσματα:
* Έχει περιορισμένο χρόνο κατασκευής
* Αποτελεί φθηνότερη λύση σε σχέση με την εξωτερική θερμομόνωση
* Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προστασία των μονωτικών από τις εξωτερικές επιδράσεις.
* Έχει απλή κατασκευή
* Θερμαίνεται πολύ γρήγορα ο χώρος
* Η κατασκευή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
* Η θερμομόνωση των τοίχων από την εσωτερική πλευρά έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:
* Περιορίζεται ο εσωτερικός χώρος
* Ο χώρος ψύχεται πολύ σύντομα. Μένει ανεκμετάλλευτη η θερμοχωρητικότητα του εξωτερικού τοίχου.
* Δε λύνεται το πρόβλημα των θερμογεφυρών.
* Τα δομικά στοιχεία κινδυνεύουν από συστολές και διαστολές από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Κίνδυνος ρηγματώσεων και εισροής βρόχινου νερού.
* Υπάρχει μικρό πρόβλημα στην τακτοποίηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Β) Από το εξωτερικό μέρος τους.
* Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου. Με την κατασκευή αυτή εμφανίζονται τα εξής πλεονεκτήματα:
* Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα και μετά τη διακοπή της θέρμανσης από τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων.
* Στους νότιους ειδικά χώρους των κτηρίων διατηρείται η θερμότητα από το ηλιακό θερμικό κέρδος γιατί αποθηκεύεται στους βαρείς εσωτερικούς τοίχους.
* Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του εσωτερικού χώρου κατά την κατασκευή της εσωτερικής θερμομόνωσης.
* Δε μειώνεται ωφέλιμος κατοικήσιμος χώρος.
* Οι εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων προστατεύονται από τις συστολές και διαστολές.
* Εξασφαλίζεται κάλυψη των θερμογεφυρών ιδιαίτερα στις πλάκες σκυροδέματος, στα δοκάρια και στις κολώνες.
* Τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:
* Η κατασκευή της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι ακριβότερη σε σχέση με τη θερμομόνωση της εσωτερικής πλευράς του τοίχου.
* Δεν είναι πολύ εύκολη η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης στην περίπτωση που οι τοίχοι έχουν πολλές αρχιτεκτονικές προεξοχές.
* Υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της εξωτερικής θερμομόνωσης σε κτήρια με έντονο εξωτερικό μορφολογικό ενδιαφέρον όψεων.
* Απαιτούνται σκαλωσιές για τις εργασίες κατασκευής σε πολυώροφα κτήρια.
* Χρειάζεται ειδική προστασία των υλικών διαφόρων
Γ) Θερμομόνωση με χρήση ειδικών τούβλων.
* Στην περίπτωση αυτή ο τοίχος κτίζεται με ειδικά θερμομονωτικά τούβλα που με τον τρόπο κατασκευής τους, το σχήμα τους, τις διαστάσεις τους κλπ. πρέπει να εξασφαλίζουν τις τιμές του συντελεστή θερμικής διαπερατότητας Κ που επιβάλλει ο κανονισμός θερμομόνωσης.
* Αν απαιτείται να αυξηθεί ο συντελεστής αυτός προστίθεται μονωτικό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκ κατασκευής ενσωματωμένο στο θερμομονωτικό τούβλο. Η κατασκευή αυτή εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται με σωστή κατασκευή των επιχρισμάτων η σωστή στεγανότητα ώστε να μην υγραίνεται η μάζα των θερμομονωτικών τούβλων.
Δ) Θερμομόνωση στον πυρήνα μεταξύ δύο τοίχων.
* Αποτελεί μέθοδο τοποθέτησης θερμομόνωσης που χρησιμοποιείται πολύ στη χώρα μας. Συνήθως το μονωτικό υλικό τοποθετείται μεταξύ δύο δρομικών τοίχων και αυτό ίσως αποτελεί το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου. Εξασφαλίζεται δηλαδή η θερμομόνωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζεται επαρκώς και η στατική αντοχή του συστήματος και ιδιαίτερα η αντοχή που απαιτείται από τον αντισεισμικό κανονισμό. Η κατασκευή αυτού του τύπου θερμομόνωσης έχει περιθώρια βελτίωσης έστω και αν δημιουργηθούν στη χειρότερη περίπτωση θερμογέφυρες από την κατασκευή των σενάζ.
Eρ.: Να κάνουμε και μια αναφορά στην εφαρμογή της επιστήμης της Γεωβιολογίας στα κτίρια. Ολιστική Αρχιτεκτονική
E. Kατσαρός: Στους αρχαίους λαούς ο αρχιτέκτονας, δηλαδή αυτός που σχεδίαζε τα σπίτια και τους ναούς, ήταν συγχρόνως γιατρός, αστρονόμος και ιερέας. Το αξίωμά του, που θεωρούνταν από τα πιo υψηλά, απαιτούσε μια συνολική κατοχή πολλών επιμέρους γνώσεων: σαν γιατρός γνώριζε τους νόμους της φυσικής και της ενέργειας που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, σαν αστρονόμος γνώριζε τους νόμους και τους ρυθμούς του Σύμπαντος και τέλος σαν ιερέας ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ του Θείου και του ανθρώπινου στοιχείου.
Το σύνολο αυτών των γνώσεων καθιστούσε τον αρχιτέκτονα όχι μόνον κατασκευαστή, αλλά και θεραπευτή των τριών φορέων ενέργειας του ανθρώπου: του σωματικού, συναισθηματικού και πνευματικού φορέα.
Ήταν δηλαδή ένας ολιστικός κατασκευαστής. Η μελέτη και κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού πρέπει να γίνεται με βάση και στόχο την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, αλλά και με σεβασμό στη Φύση. Αυτό σήμερα, εποχή της τεράστιας τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν συμβαίνει. Σήμερα το σπίτι αποτελεί ένα “κλουβί”, έρμαιο κάθε αρνητικής ακτινοβολίας για τον άνθρωπο, τον οποίο απομονώνει τελείως από τη φύση και τον οδηγεί σε μια ανισόρροπη και ανθυγιεινή ζωή, που επιφέρει σοβαρές βλάβες στον ίδιο και στη φύση.
Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι σημερινοί αρχιτέκτονες δεν παίρνουν υπόψη τους (λόγω άγνοιας ή συμφερόντων) κάποια δεδομένα στη σχέση ανθρώπου – φύσης, που όμως είναι πολύ σημαντικά σ’ αυτό το μεγάλο οικοσύστημα που λέγεται Σύμπαν.
Ο άνθρωπος ουσιαστικά ζει μέσα σ’ ένα πελώριο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που είναι το αποτέλεσμα των συνεχών ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ του πλανήτη μας και του Σύμπαντος. Κάθε ανθρώπινο ον, όπως επίσης και κάθε μορφή ζωής, είναι μια ηλεκτρομαγνητική μηχανή, ένας δέκτης, ένας συμπυκνωτής, ένας μετατροπέας και ένας ευαίσθητος πομπός της αρμονίας του Σύμπαντος.
Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να συναντήσουμε στην Φύση δέντρα που έχουν αναπτύξει καρκινώματα στον κορμό τους
Γιατί οι κεραυνοί να πέφτουν στα ίδια σημεία ;
Γιατί στις γάτες αρέσει να κάθονται πάντοτε σε συγκεκριμένα σημεία ;
Και γιατί οι ένοικοι κάποιου σπιτιού , όσοι κοιμούνται σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάποιου δωματίου ,πέθαναν όλοι από καρκίνο;
Τις πλέον πειστικές απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις έδωσε το 1935 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης E. Hartmann ανακάλυψε ότι η επιφάνεια της Γης σαρώνεται από ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, οι οποίες, εάν δεν υπάρχουν τοπικές ανωμαλίες, σχηματίζουν ένα τετράπλευρο δικτύωμα, που έχει πλευρά 2 μ. στον άξονα Βορρά – Νότου, στον άξονα Ανατολής – Δύσης 2,3 – 2,5 μ. και πάχος 21 εκ.
Στα σημεία όπου διασταυρώνονται οι γραμμές δημιουργούνται κόμβοι, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό βέβαια ήταν γνωστό σε πολλούς αρχαίους λαούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αυτά τα σημεία ένωσης των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών ονομάζονται “γεωπαθογόνοι κόμβοι” η «γεωπαθολογικοί κόμβοι». Παρατηρήσεις απόδειξαν ότι στους γεωπαθογόνους κόμβους υπάρχει αύξηση συγκέντρωσης του τόσο επικίνδυνου για την υγεία ραδονίου, όπως και ακτινοβολιών γάμα (Γ). Την κίνηση του την ραδονίου (κι άλλων πτητικών αερίων που προέρχονται από το υπέδαφος) την διευκολύνει η ύπαρξη τεκτονικών ρηγμάτων και μικρότερων εδαφικών ρηγμάτων, που δημιουργούν, όπως και τα υπόγεια ύδατα, γεωπαθογόνους κόμβους και γεωπαθογόνες ζώνες.
Εκτός από το γεωμαγνητόμετρο, με το οποίο μπορούν να μετρηθούν και να ανακαλυφθούν οι γεωπαθογόνοι κόμβοι και ζώνες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με την παρατήρηση ζώων και φυτών. Οι ποντικοί, που τόσο τους απεχθάνονται οι άνθρωποι, αποφεύγουν εντελώς τις γεωπαθογόνες περιοχές, ενώ αντίθετα οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι γάτες προτιμούν να κάθονται πάνω σε γεωπαθογόνους κόμβους. Γι’ αυτό η παρουσία μιας γάτας σ’ ένα σπίτι έχει θεραπευτική αξία, αφού αυτή “καταπίνει” τις αρνητικές ακτινοβολίες. Η συκιά αναπτύσσεται καλύτερα στις γεωπαθογόνες περιοχές, γι’ αυτό και ακούμε από πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους να συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω από συκιές.
Η εύρεση των γεωπαθογόνων κόμβων μπορεί να γίνει και με και τους ράβδους της κλασικής ραβδοσκοπίας.
Eρ.: Πώς λειτουργούν οι ράβδοι της κλασικής ραβδοσκοπίας και πώς ερμηνεύονται επιστημονικά τα συμπεράσματά της;
E. Kατσαρός: Εάν στο σημείο που αντιδρούν η που περιστρέφονται οι ράβδοι χρησιμοποιήσουμε ένα ευαίσθητο μαγνητόμετρο, για να αποτυπώσουμε το γήινο μαγνητικό πεδίο (κι αυτό σε έναν κάνναβο διαστάσεων το λιγότερο 10χ10 cm ή, καλύτερα ,20χ20 cm, γιατί οι διαφορές των τιμών είναι απειροελάχιστες) θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα είδος «καμπούρας » του μαγνητικού πεδίου, της τάξης των 10 έως 20γ στα 2 ή 3 m . Το «γάμα» αντιστοιχεί σε 10-5 gauss, ενώ το κανονικό γήινο μαγνητικό πεδίο, στο γεωγραφικό μήκος και πλάτος, έχει οριζόντια συνιστώσα (προς το βορρά) περίπου 0,2 gauss και κατακόρυφη (προς τα κάτω) της τάξης των 0.4 gauss. Η δε συνολική τιμή του είναι: Η=_(0,4)_+(0,2)_=_0,20=0,44721 gauss, με τάση να αυξάνεται προς το Βόρειο Πόλο και να μειώνεται προς τον Ισημερινό, ανάλογα με την αύξηση ή την μείωση του γεωγραφικού μήκους . Αυτή λοιπόν η ανωμαλία των 10 γ, που αντιστοιχεί μόνο στο 1/5.000 του γήινου μαγνητικού πεδίου, είναι που κάνει να περιστραφούν οι ράβδοι ή και το εκκρεμές, και μπορεί να προκαλέσει, όσο και αν αυτό φαίνεται απίθανο, σημαντικές διαταραχές στην ανθρώπινη ζωή .
Πριν χτίσουμε λοιπόν ένα σπίτι ή πριν αγοράσουμε ένα οικόπεδο πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις γεωπαθογόνες τοποθεσίες της περιοχής. Μέσα στο σπίτι, επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε το κρεβάτι ή το γραφείο σε γεωπαθογόνους κόμβους. Λόγω των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, σε συνδυασμό με τον μεταλλικό οπλισμό του σκυροδέματος, δεκαετείς έρευνες που έγιναν στην πρώην Δ.Γερμανία σε κατοίκους πολυκατοικιών, απόδειξαν ότι όσοι έμεναν πάνω από το επίπεδο του 15ου ορόφου αρρώσταιναν κατά 57% περισσότερο από τους ενοίκους των χαμηλότερων του 15ου ορόφου.
Αντίστοιχες στατικές στις ΗΠΑ απόδειξαν ότι όσοι έμεναν ή εργάζονταν πάνω από τον 20ό όροφο κάποιου ουρανοξύστη είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους ενοίκους να αυτοκτονήσουν!
Υπάρχει εξάλλου μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουμε, εάν πάνω σε ένα γεωπαθογόνο κόμβο τοποθετήσουμε το κρεβάτι μας, παρά το γραφείο μας, κι αυτό γιατί όταν κοιμόμαστε ο οργανισμός μας χάνει κατά 70% τα συστήματα άμυνας που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές.
Για να αντισταθμίσει λοιπόν τη μεγάλη δόση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το σώμα αντιδρά με μια υπερδραστηριοποίηση των ιστών, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι τον καρκίνο.
Ακόμα είναι γνωστό πως οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, ή γενικώς συσκευή που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κάνει πολύ κακό στην υγεία του ανθρώπου. Τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπως και οι διάφορες κεραίες μεγάλης ισχύος, όπως της κινητής τηλεφωνίας.
- Στα σημεία όπου διασταυρώνονται οι γραμμές Χάρτμαν δημιουργούνται κόμβοι, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου
- Ωστόσο, και πριν από το Χάρτμαν, πολλοί λαοί, και μάλιστα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους της ανθρωπότητας, γνώριζαν αρκετά πράγματα για αυτό το δίκτυο.
Λέγεται ότι η ακτινοβολία Χάρτμαν αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη, βρίσκεται παντού: σε βουνά, πεδιάδες, θάλασσες , έξω και μέσα στα σπίτια
- Οι «τοίχοι» του ανεβαίνουν κατακόρυφα προς τα πάνω
- Οι διαστάσεις αλλάζουν όσο πλησιάσουμε στους Πόλους όπου τα ορθογώνια επιμηκύνονται
- Η μέγιστη ακτινοβολία διαπιστώθηκε στο σημείο συνάντησης των γραμμών του δικτύου όπου σχηματίζονται οι λεγόμενοι «γεωπαθολογικοί κόμβοι»
Eρ.:Παρατηρήθηκε, επίσης ότι η παρουσία άλλων συνθηκών μπορεί να αυξήσει αυτήν τη διαταράσσουσα ακτινοβολία;
E. Kατσαρός: Βεβαίως και από αυτές τις συνθήκες σημαντικότερες είναι :
Ύπαρξη υπογείων ρευμάτων νερού
* Ύπαρξη υπογείων ρηγμάτων
* Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και καλώδια στο σπίτι (όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα ηλεκτρικά καλώδια παράγουν ηλεκτρικά πεδία των οποίων η βλαπτική επίδραση μελετάται)
* Εκτός, λοιπόν από την απευθείας βλαπτικότητα τους, επιδρούν και πάνω στο «δίκτυο Η» εντατικοποιώντας το
* Πυλώνες υψηλής τάσης
* Ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων
* Τύπος εδάφους (Ορισμένα εδάφη μην απορροφώντας την κοσμική ακτινοβολία, αντίθετα αντανακλώντας την, την προσθέτουν στην τελουρική ακτινοβολία
* Η διαφορετική δομή και το είδος του εδάφους έχουν σημασία και για τη ροή των υπογείων νερών και το ηλεκτρικό φορτίο που δημιουργούν.
* Μεγάλες μεταλλικές μάζες (ψυγεία, αυτοκίνητα)
* Η ένταση της ακτινοβολίας αυτής επηρεάζεται, επίσης, από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας. Είναι μεγαλύτερη μεταξύ 12:00 – 14:00
* Η επίδραση των «κόμβων Η» αποκτά φυσικά μεγαλύτερη σημασία στους χώρους κατοίκησης και ιδιαίτερα εκεί που μένουμε πολλές ώρες σχεδόν ακίνητοι, λόγου χάρη:
* στο κρεβάτι, στην καρέκλα του γραφείου στην πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση.
* Διαπιστώθηκε ότι σε περιπτώσεις ανεξήγητων διαταραχών υγείας – πονοκέφαλοι, εξάντληση ή και βαρύτερες παθολογίες – πολλές φορές η ασθενείς ήταν εκτεθειμένοι για πολλές ώρες κάθε μέρα στην ακτινοβολία ενός «κόμβου Η». Η μετακίνηση του κρεβατιού στην ουδέτερη ζώνη έλυνε πολλές φορές το πρόβλημα.
Eρ.: Ξεκινώντας τη Δική μας Βιοκλιματική Κατοικία. Πως γίνεται η επιλογή οικοπέδου;
E. Kατσαρός: Όταν είναι δυνατή η επιλογή του οικοπέδου καλό είναι να επιλέγεται ένα οικόπεδο με θέα προς το νότο και κύριο άξονα κατά την φορά ανατολής-δύσης. Έτσι το κτήριο καλύπτεται από τους βορινούς ανέμους ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή η εκμετάλλευση της θερμικής ηλιακής ενέργειας. Σημαντική είναι η αποφυγή κάθε σκιασμού από την νότια πλευρά του οικοπέδου.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗ…
Τι πιο σημαντικό από το να απευθυνθούμε στον κατάλληλο επιστήμονα που να μπορεί να μας καθοδηγήσει σωστά στην δημιουργία μιας λειτουργικής βιοκλιματικής κατοικίας.
Στο μητρώο του Τ.Ε.Ε μπορούμε να βρούμε πολλούς αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί κυρίως με βιοκλιματική αρχιτεκτονική και περιβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων.
Eρ.: Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης;
E. Kατσαρός: Τα περισσότερα ανοίγματα του κτιρίου καλό είναι να βρίσκονται προς την νότια πλευρά του κτιρίου. Ενώ η βορινή πλευρά αν δεν κολλάει σε κάποιο άλλο κτήριο καλό είναι να προστατεύεται από ψηλά δέντρα ή να τοποθετούμε από αυτήν την πλευρά κλειστούς χώρους στάθμευσης ή αποθήκες ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τους ψυχρούς βορινούς ανέμους. Η δυτική και ανατολική πλευρά του κτιρίου δέχονται ίσα ποσά ακτινοβολίας. Τα δομικά υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι υλικά αυξημένης θερμοχωριτοκότητας και πάντα σε συνδυασμό με καλή μόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτηρίου.
Το γυαλί θεωρείται ότι είναι η ευκολότερη και η φτηνότερη μέθοδος απορρόφησης ενέργειας σε ένα κτήριο, αλλά προκειμένου να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμικές απώλειες χρησιμοποιούμε πάντα διπλά τζάμια και προσέχουμε την στεγάνωση των αρμών των κουφωμάτων. Βασική είναι η χρησιμοποίηση μονωτικών υλικών όχι μόνο στους εξωτερικούς τοίχους αλλά και στην πλάκα του δώματος καθώς και σε τυχόν κεραμιδοσκεπή. Η σωστή μόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την μείωση των θερμικών απωλειών το χειμώνα και την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Για να αποφύγουμε την υπερβολική ζέστη μέσα στο κτήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες, σκίαστρα ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση.
Συστήματα κινητής ηλιοπροστασίας υπάρχουν στο εμπόριο και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή είναι αναγκαία. Απαραίτητο είναι για το κτήριο να υπάρχει ένα σύστημα εναλλαγής αέρα κατά την διάρκεια της νύχτας τους θερινούς μήνες ώστε να πέφτει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και να φροντίζουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή χαμηλή θερμοκρασία την υπόλοιπη μέρα. Σημαντικό ρόλο σε ένα βιοκλιματικό κτίριο παίζει το χρώμα του. Τα σκούρα χρώματα εξωτερικά έχουν την τάση να απορροφούν ενέργεια την οποία μεταδίδουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου.
Φυσικά, ένα βιοκλιματικό κτήριο δεν έχει να κάνει μόνο με πολύπλοκα συστήματα ψύξης / θέρμανσης, αλλά και με μια γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά βιολογικά δομικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την χρήση του από τους ιδιοκτήτες όπως συσκευές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, παροχή ανακυκλώσιμου νερού στις τουαλέτες, καζανάκια διπλής ροής νερού, βρύσες χρονικά ελεγχόμενες.
Ένα βιοκλιματικό σπίτι δεν είναι απαραίτητο να έχει πολύπλοκα συστήματα αλλά ευαισθητοποιημένους ιδιοκτήτες. Ένας τέτοιος ιδιοκτήτης με σεβασμό προς το φυσικό μας περιβάλλον μπορεί να μετατρέψει εύκολα μια απλή μονοκατοικία σε ένα φυσικά ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Α’ ΦΑΣΗ
– Σωστό τοπογραφικό διάγραμμα, με ισοϋψείς καμπύλες και αποτυπωμένη τη σωστή θέση του βορρά (και μαγνητικού και γεωγραφικού)
– Μελέτη του ραδονίου του εδάφους, με τη χρήση ειδικού οργάνου (Radon Alert)
– Μελέτη του επιπέδου θορύβου, με χρήση ηχομέτρου.
– Μελέτη του υπεδάφους, με χρήση γεωλογικών χαρτών.
– Αποτύπωση των γεωμαγνητικών γραμμών του δικτύου Hartmann, με ράβδους και γεωμαγνητόμετρο.
– Μελέτη του επιπέδου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από πυλώνες και ηλεκτρικά καλώδια, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.
– Μελέτη της υπάρχουσες φυτοκάλυψης και του ανάγλυφου του εδάφους της γύρω περιοχής.
– Μελέτη της θέσης του ήλιου, με Solar Parthfinder.
Β’ ΦΑΣΗ
– Μελέτη του κλίματος
– Μελέτη της θερμικής άνεσης
– Μελέτη της ηλιακής γεωμετρίας
Γ’ ΦΑΣΗ
– Κτηριολογικό πρόγραμμα και εφαρμογή του Γ.Ο.Κ.
Δ’ ΦΑΣΗ
– Μελέτη παθητικών ηλιακών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση (ΒΙΟ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ)
– Μελέτη παθητικών ηλιακών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας για δροσισμό (ΒΙΟ-ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ)
– Μελέτη ηλιασμού και σκιασμού
– Μελέτη του φυσικού φωτισμού
– Πιθανή μελέτη για ενεργειακή αυτοδυναμία του κτηρίου, με χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών ή και ανεμογεννητριών.
– Μελέτη για την χρησιμοποίηση οικολογικών δομικών υλικών (π.χ. στην θερμομόνωση, στους χρωματισμούς κλπ) ή αδρανοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από άλλα υλικά, όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα (π.χ. με την γείωση του οπλισμού του).
– Ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου.
Ε’ ΦΑΣΗ
– Μελέτη εφαρμογής
Τέλος θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι και στην Ελλάδα κατασκευάζονται Βιοκλιματικές – οικολογικές κατοικίες και με εφαρμογή των αρχών της γεωβιολογίας και χωρίς το κόστος κατασκεύης να ξεπερνά το 10% ενός συμβατικού σπιτιού .
Και λίγα λόγια για τον Σ.ΟΛ.ΑΡ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Σ.ΟΛ.ΑΡ
www.s-ol-ar.gr
* Γιατί η Ελλάδα να μην συμμορφώνεται προς τις Κοινοτικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει και που αφορούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τελικά την επιβίωση του ίδιου του πλανήτη μας;
* Γιατί πρέπει ένας πολίτης να καταγγέλλει, διεθνώς την χώρα του, να απειλείται αυτή με τεράστια χρηματικά πρόστιμα και να απαξιώνεται στα Διεθνή Φόρα, για να αναγκασθεί, ταπεινωτικά, να εφαρμόσει τα αυτονόητα;
* Γιατί το 1% μόνο, περίπου, των κτιρίων στην Ελλάδα να κτίζεται σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αρά και της εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση, δροσισμό και φωτισμό;
* Γιατί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική αγορά, δεκάδες καρκινογόνα και ρυπογόνα και ραδιενεργά, άρα και επικίνδυνα οικοδομικά υλικά ακόμη και υποτιθέμενα απαγορευμένα όπως ο αμίαντος;
* Γιατί η γεωβιολογία, η επιστήμη της μελέτης της επίδρασης των γεο – και ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στα κτίρια και στους ανθρώπους να θεωρείται ακόμα «ταμπού» & δεκάδες τσαρλατάνοι να παριστάνουν τους ραβδοσκόπους;
* Γιατί στη χώρα που γέννησε τον Αριστοτέλη, άρα και την αριστοτελική φιλοσοφία, που θεμελιώνεται στην απόλυτη λογική, μόνο λογική δεν διέπει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό;
* Γιατί στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία ή άμεση συμμετοχή των πολιτών ακόμη και των μηχανικών έγινε έμμεση ,οι αποφάσεις και οι ίδιοι οι εκλεγμένοι σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας δεν ελέγχονται, δεν ανακαλούνται και φυσικά δεν εναλλάσσονται στις θέσεις που απαιτούν λήψη αποφάσεων;
* Και γιατί τέλος, οι πολίτες ακόμη και οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από συνεχείς απογοητεύσεις πήγαν στα σπίτια τους και «βλέπουν τηλεόραση, πίνοντας μπύρες…»;
* Ψάχνοντας τις απαντήσεις, μία μικρή ομάδα μηχανικών, αποφάσισε να ιδρύσει τον Σ.ΟΛ.ΑΡ. τον σύλλογο «Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης»!
* Ψάχνοντας τις απαντήσεις, διοργάνωσε και θα εξακολουθεί να διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα, ημερίδες και σεμινάρια ανοικτά σε όσους πιστεύουν στην αναγκαιότητα της αυθεντικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε μία κοινωνία που να οδηγηθεί στην «αξιοβίωτη ανάπτυξη» και όχι σε πλασματικές δήθεν αειφορίες….
* Ψάχνοντας τις απαντήσεις, συζητά και εκδίδει υλικό ενημερώνει και παρεμβαίνει, λειτουργεί σαν ένα δίκτυο προβληματισμού και αλληλεγγύης φέρνοντας κοντά ανθρώπους και ιδέες!