Ειδήσεις

Δύο διεθνή βραβεία σε σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καρδίτσας


Η σύμπραξη τριών σχολικών μονάδων της Καρδίτσας, 4ου Νηπιαγωγείου, 4ου Δημοτικού και 6ου Νηπιαγωγείου  στο πρόγραμμα: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια, Εκπαιδευτικές γέφυρες ανέδειξε τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών, προσεγγίζοντας τα ζητήματα του Κυπριακού προβλήματος και του Ελληνισμού με ένα ιδιαίτερο πρίσμα.

Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ελλάδας και Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου την εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση, απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Σακελλαροπούλου και έχει ως βασική επιδίωξη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Κύπρου, την ανθρωπογεωγραφία της, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τέλος το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Τα παιδιά ασχολήθηκαν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με το θέμα της Κύπρου (γλώσσα-μαθηματικά-περιβάλλον-εικαστικά) και με τη χρήση εργαλείων web2 προσέγγισαν τα αξιοθέατα, τα ιστορικά-θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού.

Προσεγγίσαμε τα γεγονότα του 1974 μιλήσαμε για την εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα, μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνδέσαμε την τοπική ιστορία με τα πρόσωπα του τόπου μας που έγιναν ήρωες, τους πέντε πεσόντες και τους εφτά αγνοούμενους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με  καλλιτεχνικές δημιουργίες: Ζωγραφιές ατομικές και ομαδικές, εικαστικά με διάφορα υλικά, σκίτσο το «Κυπριωτάκι» με κάρβουνο, ιστοσελίδα ελεύθερα προσβάσιμη, παραμύθι με ζωγραφιές παιδιών για την προσφυγιά με υπότιτλους και αφήγηση σε έκδοση e-book, τρισδιάστατη κατασκευή μακέτας για τα πενήντα χρόνια της εισβολής, το προσφυγόσημο από το έργο του χαράκτη Τάσσου, ταινία μυθοπλασίας για τους αγνοούμενους με αναφορά στον ήρωα Δημήτρη Αθανασόπουλο από την Καστανιά Καρδίτσας που είναι αγνοούμενος από τις 16 Αυγούστου 1974.

Όλες οι δημιουργίες αποτυπώνουν την καλλιτεχνική διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών, την πρόσκτηση της γνώση μέσα από διαφορετικές διαδρομές, την απόδοση γεγονότων, βιωμάτων, συναισθημάτων, αξιών και ιστορικών διδαγμάτων, προσεγγίζοντας και δοκιμάζοντας μορφές της τέχνης με σεβασμό, αλλά και ερασιτεχνισμό.

Συμμετείχαν σχολεία από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Υποβλήθηκαν 1058 δημιουργίες σε όλες τις κατηγορίες.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος, απένειμε το:

  1. πρώτο βραβείο στην κατηγορία ιστοσελίδαμε τίτλο«Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες, 50 χρόνια….καρτερούμεν»
  2. 2. πρώτο βραβείο στην κατηγορίαταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Προσμονή»

Η τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν θα γίνει την Τρίτη 23 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στη Λευκωσία.

Δημήτρης Αθανασόπουλος από την ΚαστανιάΚαρδίτσας.

Υπηρέτησε στο μηχανικό της ΕΛΔΥΚ. Ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Κύπρο και στις 19 Ιουλίου 1974 μαζί με 450 Ελλαδίτες φαντάρους της 103 σειράς  επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό Λέσβος για την επιστροφή και την απόλυση από το στρατό. Ξημερώματα 20ης Ιουλίου εν πλω νοτιοδυτικά της Κύπρου μαθαίνουν από τα τρανζίστορ ότι οι Τούρκοι έκαναν εισβολή. Ζητούν από τον πλωτάρχη το Χανδρινό και τον αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν τη μεγαλόνησο. Αποβιβάζονται στην Πάφο και με επιταγμένα οχήματα επιστρέφουν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στο Γερόλακο, δυτικά της Λευκωσίας. Το υπερασπίστηκε με τους 318 στρατιώτες στην τριήμερη επική μάχη 14/15/16-8-1974, την πιο άνιση της νεότερης ιστορίας,αντιμετωπίζοντας 6900 πάνοπλους εισβολείς στο δεύτερο Αττίλα. Είναιαγνοούμενος από το απόγευμα της 16ης Αυγούστου. Τον Καρτερούμε

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο φυγόποινων στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δ. Λ. Πλαστήρα