Ειδήσεις

Δυναμική παρουσίαση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς


Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών ήταν προσκεκλημένη από τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββα Αναστασιάδη, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους 2021, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2021, παγκόσμια ημέρα εορτασμού της ελληνικής γλώσσας. Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης είχε ως θεματολογία την ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και την Ομογένεια γενικότερα καθώς και τον εορτασμό του επετειακού έτους 2021.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββας Αναστασιάδης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους συμμετέχοντες διαδικτυακά. Μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και για την αξιόλογη προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν τις γέφυρες επικοινωνίας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Θεσσαλία και με την Ελλάδα γενικότερα. Τόνισε τη σημασία των δράσεων για τη μεταλαμπάδευση των εθίμων και των παραδόσεων στη νεότερη γενιά προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η εθνική μας ταυτότητα.

Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος επαίνεσε το έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, τονίζοντας την αγάπη που έχουν στην καρδιά τους οι Θεσσαλοί για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την ανάγκη τους να διατηρήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα, τον αγώνα τους να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά τις παραδόσεις και την τιμή που αποδίδουν στην ιστορία της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι το 2021 είναι για τους απανταχού Έλληνες μια χρονιά φορτισμένη με μεγάλο ιστορικό νόημα. Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε μια σειρά από εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής αξίας που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και τα μέλη της και πάντα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού θα στηρίζει το έργο της.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την πρόσκληση και για την τιμή που έχουν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών να παρουσιάσουν το έργο τους και να εκθέσουν τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της ελληνικής Ομογένειας. Επίσης ευχαρίστησε θερμά και τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη για τη συνεχή και δυναμική υποστήριξη που έχει η Ομογένεια από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού καθώς και για την άριστη συνεργασία που έχουν. Τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει άριστη γνώση των αναγκών της Ομογένειας, ειδική ευαισθησία για τις ιδιαιτερότητες των Αποδήμων και ότι είναι πάντα διαθέσιμος όταν η Ομογένεια τον προσκαλεί.

Ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας αναφέρθηκε στο έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και μεταξύ άλλων στα παγκόσμια συνέδρια και ανταμώματα που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας και προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στο επόμενο παγκόσμιο συνέδριο που προγραμματίζεται στις 7 και 8 Αυγούστου 2021 στο Δήμο Ελασσόνας, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον πλούτο του Ολύμπου και στα θεσσαλικά προϊόντα και ειδικότερα στην ελληνική φέτα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για το επετειακό έτος τονίζοντας ότι οι Θεσσαλοί Απόδημοι που ζουν σε Ευρώπη, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και άλλες χώρες προγραμματίζουν πλούσιες και αξιόλογες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους ήρωες του 1821. Όλες οι εκδηλώσεις μπορούν να αντιστοιχηθούν σε πέντε επίπεδα από τοπικά μέχρι και παγκόσμια. Μερικές από αυτές θα συνδιοργανωθούν με παγκόσμιες εθνικοτοπικές οργανώσεις από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η κοινή πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού την ημέρα 1.8.21 και ώρα 18:21 να τραγουδήσουμε όλοι οι Απανταχού Έλληνες όπου και αν βρίσκονται τον Εθνικό μας Ύμνο για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821. Ολόκληρο το επετειακό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί αναλυτικά σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου.

Τέλος ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας εξέθεσε τα βασικά αιτήματα, όπως την επαναλειτουργία του ΣΑΕ όπως προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα, την ενδυνάμωση, την πληρέστερη και έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων, την ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που είναι όλα γνωστά στο Υπ. Παιδείας, τη λειτουργεία Ελληνικών Προξενείων σε πόλεις που υπάρχουν Έλληνες καθώς και την ολοκλήρωση των υπηρεσιών στο gov.gr π.χ. ανανέωση διαβατηρίου και έκδοση πληρεξουσίου.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Μπλιόκας από Σύδνεϋ Αυστραλίας – Α’ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλανθρωπικών Σωματείων Ελλήνων – Hellenic Village, μίλησε για τη συνέχιση της ιστορικής εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αυστραλία και για την επείγουσα ανάγκη για μετασχηματισμό παροικιακών θεσμών και οργανισμών τονίζοντας ότι παρόλο που διδάσκονται ελληνικά στα σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, σε διάφορα κρατικά σχολεία και υπάρχουν πολλά ιδιωτικά φροντιστήρια, ο αριθμός των μαθητών σε επίπεδο λυκείου και πανεπιστημίου μειώνεται σταθερά. Δυστυχώς υπάρχουν 3 ξεχωριστά ιδρύματα ελληνικών σπουδών μόνο σε αυτή τη πόλη (Σύδνεϋ). Είναι η ελπίδα της παροικίας να υπάρξει στο μέλλον ένα ίδρυμα με καλύτερη διαχείριση να προστατέψει τα ελληνικά στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν ιστορικές διαιρέσεις που συνεχίζουν να βλάπτουν την αποτελεσματικότητα και θα χρειαστούν πολλές θετικές δράσεις και ενέργειες για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης προς το μέλλον. Η Συνομοσπονδία δείχνει ένα καλό παράδειγμα με τις προσπάθειές της, και σε αυτό το Ελληνικό κράτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ο κ. Θωμάς Γιάννης από Μοντρεάλ Καναδά – Μέλος του Θεσσαλικού Συλλόγου Μοντρεάλ Καναδά επικεντρώθηκε σε μια διόρθωση που πρέπει να γίνει σχετικά με την εξυπηρέτηση των Ομογενών από τα ελληνικά Προξενεία στην έκδοση πληρεξούσιων, τα οποία τώρα γίνονται από συμβολαιογράφο στην Ελλάδα και κοστίζουν 100 δολάρια η σελίδα. Αναφέρθηκε ότι οι Έλληνες Ομογενείς από τον Καναδά επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα και πάντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενισχύοντας έτσι την ελληνική οικονομία και δεν καταλαβαίνει γιατί να έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας ενός αυτοκίνητου μόνο για έξι μήνες. Τέλος ζήτησε ένα αποτελεσματικό σύστημα ενημέρωσης σχετικά με τις προθεσμίες προγραμμάτων π.χ για το εξοικονομώ. Η ενημέρωση φτάνει στους Έλληνες του Καναδά πολύ αργά και έτσι αποκλείονται από τα προγράμματα.

Η κ. Αναστασία Κερασοβίτη από Νυρεμβέργη Γερμανίας – Πρόεδρος της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης και ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Παγκόσμιας Θεσσαλικής Νεολαίας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς για την ευκαιρία που τους δόθηκε να παραθέσουν τις σκέψεις τους, το έργο τους και τα μελλοντικά τους οράματα. Επισήμανε το σημαντικό ρόλο της νέας γενιάς στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση του ελληνικού στοιχείου. Στην επιθυμία των νέων της ομογένειας να συμμετέχουν σε δράσεις που τους φέρνουν κοντά στην πατρίδα τους, αποτελούν συνδετικό κρίκο με την παράδοση και συντελούν στην τόνωση της εθνικής τους ταυτότητας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μια πολιτιστική δράση με τίτλο «Γνωρίστε τις ρίζες μας – Γνωρίστε τους ήρωές μας» που οργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, στην οποία θα συμμετέχουν νέοι Θεσσαλοί από όλο τον κόσμο και θα επισκεφτούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Θεσσαλία για να γνωρίσουν τις ρίζες τους και τους Θεσσαλούς ήρωες της επανάστασης. Τέλος τόνισε την ανάγκη μέσα από ανάλογες δράσεις να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και την ιστορία της πατρίδας.

Η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη από Ντύσσελντορφ Γερμανίας – Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης, μέλος του Θεσσαλικού Συλλόγου Ντύσσελντορφ και Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, τόνισε την αναγκαιότητα να εκμεταλλευτούν οι δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εποχή ώστε να μπορεί η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και εξάπλωση αυτής να γίνει όλο και πιο εύκολη. Επαίνεσε την Πλατφόρμα StaEllinika, την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσφέρει ένα πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα για αρχάριους ομογενείς και φιλέλληνες καθώς επίσης και την πιλοτική λειτουργία του «MyConsulLive», με την οποία Προξενικές Αρχές εξυπηρετούν πολίτες εξ αποστάσεως.

Ζήτησε να δοθεί στους Έλληνες πολίτες η δυνατότητα έκδοσης αστυνομικών ελληνικών ταυτοτήτων στις Προξενικές Αρχές. Πρότεινε επίσης την δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής όπως του «Συνηγόρου της Διασποράς», και μία πιο γρήγορη εξυπηρέτηση με μία πλατφόρμα εξ αποστάσεως που θα διευκόλυνε την σχέση των αποδήμων με το Ελληνικό Κράτος. Αναγκαία επίσης είναι η αναδιάρθρωση του τρόπου προσλήψεων στις Αρχές του Εξωτερικού, ώστε να προσελκυσθεί προσωπικό εκ Διασποράς, με υψηλά Ακαδημαϊκά κριτήρια, σε θέσεις Προξένων, Εμπορικών Ακολούθων καθώς και εκπαιδευτικών κ.λπ. Σημαντικότατη είναι η οργάνωση ενός Ελληνικού Lobby στην Ευρώπη. Τέλος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της θεσμοποίησης προγραμμάτων συνεργασίας του πλούσιου και μεγάλου επιστημονικού δυναμικού ελληνικής καταγωγής στην Διασπορά με Πανεπιστήμια, Φορείς στην Ελλάδα για την μεταφορά της τεχνογνωσίας και την προσέλκυση ίσως και για επιστροφή του δυναμικού αυτού στην Ελλάδα.

Τέλος ο κ. Σωτήριος Πολύζος από Βισμπάντεν Γερμανίας – Ταμίας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, αναφέρθηκε στο αίτημα των Ελλήνων Ομογενών και ιδίως των συνταξιούχων να έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν το αυτοκίνητό τους περισσότερο από έξι μήνες μέσα στο έτος στην Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα να παρακολουθούν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια στο εξωτερικό και ζήτησε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους Απόδημους Έλληνες προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τέλος ζήτησε να έχει το δικαίωμα κάθε ενήλικο άτομο, το οποίο έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης, να εκτελωνίζει χωρίς δασμούς.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους ομιλητές, συνεχάρη για το αξιόλογο έργο την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και στη συνέχεια απάντησε στα ζητήματα που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των Θεσσαλών Αποδήμων. Επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας εκπροσώπησης των Αποδήμων και ότι το νέο νομοσχέδιο για το ΣΑΕ θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικού. Διαβεβαίωσε την κ. Αναστασία Κερασοβίτη ότι θα στηρίξει προσωπικά την εκδήλωση «Γνωρίστε τις ρίζες μας – Γνωρίστε τους ήρωές μας» που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών για τη Θεσσαλική Νεολαία και θα προσκαλέσει τους εκπροσώπους της Θεσσαλικής Νεολαίας στην Βουλή όταν περάσει η Πανδημία. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ότι ήδη πιέζει να κλείσουν όλα τα κενά που υπάρχουν. Επίσης θα επανεξεταστούν όλα τα κλεισίματα των ελληνικών Προξενείων αξιολογώντας και τις υπηρεσίες που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Η επιμήκυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων είναι ένα δύσκολο θέμα επειδή υπάρχει ευρωπαϊκή συμφωνία που ισχύει για όλες της χώρες. Ακόμα πρότεινε μια νέα συζήτηση στην Επιτροπή με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Νεολαίας από Θεσσαλία και από άλλες περιοχές της Ελλάδος με θέματα αποκλειστικά που απασχολούν τη Νεολαία του εξωτερικού.

Τέλος τοποθετήθηκαν ο Βουλευτής Χίου και Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η Βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, οι οποίοι χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες και το έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και των Θεσσαλικών Οργανώσεων του εξωτερικού και είναι διαθέσιμοι να στηρίξουν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις μέσα από τις εργασίες της επιτροπής.

Ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας και όλοι οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών άκουσαν και σημείωσαν προσεκτικά όλες τις θετικές απαντήσεις της Επιτροπής και θα επανέρθουν στην Επιτροπή με γραπτές επιστολές σε όλα τα θέματα προκειμένου να αξιολογηθούν και να ολοκληρωθούν. Ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την ευκαιρία που τους δόθηκε να παρουσιάσουν το έργο της Συνομοσπονδίας και να εκθέσουν τα ζητήματα της Ομογένειας και δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη στήριξη που έλαβαν!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί στην Καρδίτσα