Ειδήσεις

Δράσεις του ΤΟΕΒ Ταυρωπού εκτός Ελλάδας


Στο πλαίσιο των διαρκών ενεργειών του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του αρδευτικού ύδατος και την προστασία του φυσικού πόρου της τεχνητής λίμνης Ν. Πλαστήρα, καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για την αναβάθμιση των συνθηκών της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή δικαιοδοσίας του, ο Οργανισμός λαμβάνει πρωτοβουλίες και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκές Δράσεις και Προγράμματα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Μη Κυβερνητικού Οργανισμού για τη διατήρηση, την έρευνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος WWF, παρέστη δια εκπροσώπου του, την Τρίτη 2 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις των πλημμυρών και των ξηρασιών σε περιοχές της Ευρώπης και οι πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων έως το 2030. Η συμμετοχή του ΤΟΕΒ Ταυρωπού στην συζήτηση, ως φορέας που επλήγη μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του μεσογειακού κυκλώνα «Daniel», αφορούσε στην παρουσίαση των επιπτώσεων της κλιματικής καταστροφής στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές του, των δράσεων που ανέπτυξε για την αποκατάσταση των εκδηλωθέντων ζημιών, καθώς και όλων των ενεργειών για την εξασφάλιση των υποδομών του από κλιματικές καταστροφές και την προστασία του φυσικού πόρου που διαχειρίζεται.

O Οργανισμός συμμετέχει επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Operational adaptation Nexus-based systems solutions in Mediterranean» με ακρωνύμιο Dionysus, υπό το πλαίσιο Prima Nexus. Το Πρόγραμμα προτείνει μια δυναμική συστημική προσέγγιση, που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της προσαρμογής και του μετριασμού στην κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες σε συνδυασμό με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συν-σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν στρατηγικές προσαρμογής που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, των τροφίμων και των οικοσυστημάτων. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χώρες της Μεσογείου. Για την Ελλάδα, έχει επιλεχθεί ως εταίρος o ΤΟΕΒ Ταυρωπού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ως περιοχή μελέτης, η περιοχή δικαιοδοσίας του. Στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνάντησης των εταίρων του Προγράμματος, στην έδρα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μονπελιέ της Γαλλίας, την Τρίτη 2 Ιουλίου, ο Οργανισμός συμμετείχε, με την παρουσία εκπροσώπων του, στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, πραγματοποιήθηκε η γνωριμία των εταίρων, ενώ παρουσιάστηκε από την πλευρά του Οργανισμού το διαχειριστικό του έργο σε Διοικητικό, Οικονομικό, Τεχνικό και Τεχνολογικό επίπεδο.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημ. Κουρέτας: Ήρθε η ώρα να γίνουμε μία γροθιά στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε στη Λίμνη Πλαστήρα μια συμπεριληπτική παιδική χαρά