Ειδήσεις

Δήμος Σοφάδων: Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις ζητούν οι παραγωγοί


Τις περιοχές του Δήμου Σοφάδων που επλήγησαν το απόγευμα της Κυριακής από έντονη χαλαζόπτωση και σφοδρή ανεμοθύελλα  επισκέφθηκε εκ νέου κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής,  παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιου και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημ. Κωστή.

Η αυτοψία ανέδειξε την έκταση αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%. Εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περισσότερα από 20000 στρέμματα  βαμβακιού, καπνού, βιομηχανικής τομάτας, πιπεριάς, σιτηρών καλαμποκιού καθώς και σε θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Άμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στην ΤΚ Καρποχωρίου ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Στους επιτόπιους ελέγχους συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κκ Παν. Κεφαλάς, Θώμη Καφάση – Δεδιλιάρη, Αθ. Σαμαράς και Ιωάννης Κουτσομηλιάς. Ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η διαδικασία και την Τρίτη αναμένονται  στην περιοχή κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ενώ θα γίνει και η σχετική αναγγελία προκειμένου οι πληγέντες να υποβάλουν δηλώσεις.

Ηδη άλλωστε, λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων ο Δήμαρχος κ. Θάνος Σκάρλος επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε οι διαδικασίες να είναι άμεσες χωρίς καμιά απολύτως χρονοτριβή.

Μετά την αυτοψία σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παν. Κεφαλάς σημειώνει:

«Δυστυχώς οι παραγωγοί μετά το ολοκληρωτικό χτύπημα του Ιανού, βιώνουν άλλη μια εκτεταμένη καταστροφή και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για τις καλλιέργειες. Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν. Ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιου μεγέθους καταστροφές  η αντίδραση της Πολιτείας οφείλει να είναι τάχιστη.

Αυτό που απαιτούμε είναι οι εκτιμήσεις να είναι άμεσες και πάνω από όλα αντικειμενικές και οι αποζημιώσεις δίκαιες και να δοθούν γρήγορα στους παραγωγούς.  Αλλιώς, σε μια χρονιά που φαινόταν ευοίωνη,  υπάρχει ορατός κίνδυνος αγρότες να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.»

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Κωτσός: Οι αγρότες της Καρδίτσας ξανά στο μάτι του κυκλώνα
Επόμενο άρθρο Τα Άγραφα, τα χρειαζόμαστε - Τα Άγραφα, μάς χρειάζονται!