Για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, με το κόμμα της Ν.Δ., τους στόχους του, το ρόλο και τις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη πενταετία αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Δημήτρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας ήταν καλεσμένος, την Πέμπτη 30 Μαϊου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, σε μια εφ ΄ όλης της ύλης συνέντευξη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσιόδρα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Έχετε δηλώσει πως «Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου πρέπει να εμπεδωθεί ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας» και πως «Πρέπει να πάμε μια νίκη εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. και να στείλουμε εκπροσώπους οι οποίοι θα φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας». Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τη Ν.Δ.; Για ποια Ευρώπη αγωνίζεται;
Απάντηση: Σε σχέση με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, είναι εθνική κάλπη.
Ως εκ τούτου, βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα σχετικά με το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας.
Βεβαίως, οι εκλογές αυτές έχουν την ιδιαιτερότητά τους μιας και, να θυμηθούμε, το 2019, στις ευρωεκλογές, η Ν.Δ. πήρε 33% και ύστερα από ένα μήνα και λίγες μέρες πήρε 39%.
Δεν σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα οι πολίτες άλλαξαν γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απλώς, όπως είπαμε πριν, ψηφίζουμε με ένα διαφορετικό τρόπο στις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι, μέσα από την κάλπη της 9ης Ιουνίου, θα πρέπει να προκύψει ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας το οποίο σημαίνει ότι η Ν.Δ. πρέπει να έχει ένα υψηλό ποσοστό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει προσδιορίσει, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών.
Γυρνώντας ανά την Ελλάδα και κάνοντας περιοδείες όλο αυτό το διάστημα, έχω δει ότι αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός.
Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το ποιους εκπροσώπους θέλουμε στην Ευρωβουλή. Γιατί εκεί θα πρέπει να στείλουμε ανθρώπους οι οποίοι υπερασπίζονται την Ελλάδα. Δίνουν αγώνες προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα για τη χώρα μας γιατί, ξέρετε, εκεί, όταν κάθεσαι γύρω από ένα τραπέζι, ο ευρωβουλευτής κάθε χώρας προσπαθεί, πέρα από την ευρωπαϊκή οπτική που έχει, και προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο ως εταίροι στην ίδια Ένωση, προσπαθεί, όμως, παράλληλα, να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και για τη δική του χώρα. Ο Γάλλος για τη Γαλλία, ο Γερμανός για τη Γερμανία, ο Ιταλός για την Ιταλία, άρα και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής θα πρέπει να προσπαθεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα. Και να μην χρησιμοποιεί το βήμα των Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να καταγγείλει την Ελλάδα και να κάνει εσωτερική αντιπολίτευση στη χώρα όπως, δυστυχώς, έκαναν κάποιοι ευρωβουλευτές την προηγούμενη πενταετία.
Άρα, είναι κρίσιμο, λοιπόν, να στείλουμε ανθρώπους οι οποίοι θα παλέψουν για τα ελληνικά συμφέροντα.
Και επειδή θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό καθήκον το καθήκον του ευρωβουλευτή πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα προκειμένου να μπορεί να φέρει αυτά τα αποτελέσματα γιατί μιλάμε για διαπραγματεύσεις που γίνονται, μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό τοπίο το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να ξέρουμε που πατάμε και πως πάμε εκεί, πως μπορούμε να έχουμε και τις κατάλληλες συμμαχίες αλλά και σε ποια θέματα πρέπει να επιμείνουμε προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Ερώτηση: Γνωρίζετε και έχετε ασχοληθεί σε βάθος με ζητήματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων και πολιτικών εξελίξεων. Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές; Με ποιους τομείς θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο, εφόσον εκλεγείτε;
Απάντηση: Καταρχάς, θέλω να πω το εξής. Ότι έχω εργαστεί 27 χρόνια ως δημοσιογράφος, έχω σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές επιστήμες, τα τελευταία πέντε χρόνια είμαι κοντά στον Πρωθυπουργό, ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, έχω γράψει δύο βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω και μια εμπειρία σχετικά με το πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις, πως παίζεται το παιχνίδι, να το πω έτσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι θα είναι ένας χώρος που νομίζω ότι μπορώ να κάνω δουλειά για την πατρίδα μας.
Θεώρησα, λοιπόν, ότι θα μπορούσα να διεκδικήσω την εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Φυσικά, οι αποφάσεις, ξέρετε, της συγκρότησης του ψηφοδελτίου, είναι υπόθεση του Προέδρου της Ν.Δ. και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και γι ΄ αυτό ακριβώς είμαι υποψήφιος.
Οι τομείς που θα ήθελα να ασχοληθώ είναι, επειδή εγώ ασχολούμαι με ζητήματα πολιτικά και διεθνών σχέσεων γενικότερα, το τομέας της κοινής άμυνας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει.
Επίσης, τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ευρώπης, τα διαρθρωτικά ζητήματα είναι επίσης ένας τομέας που με ενδιαφέρει, όπως και τα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι ζήτημα κατανομής, ξέρετε, αν θα είμαστε στις διάφορες Επιτροπές έργου μεταξύ των ευρωβουλευτών, εφόσον φυσικά η βούληση των Ελλήνων πολιτών είναι να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ερώτηση: Έχετε γράψει το βιβλίο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» το οποίο πραγματεύεται τις περιπέτειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 70 χρόνια και έχετε αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ποια θα πρέπει, κατά την άποψή σας, να είναι η επόμενη μέρα στην Ευρώπη, τη στιγμή μάλιστα που καλείται να διαχειριστεί απανωτές πολυκρίσεις (όπως ενεργειακή, επισιτιστική, κλιματική);
Απάντηση: Το θέτετε πάρα πολύ σωστά. Έχει να διαχειριστεί πάρα πολλές κρίσεις και, δυστυχώς, το λέω γιατί θα θέλαμε όλοι να ζούμε σε έναν κόσμο που δεν θα έχουμε εντάσεις, δεν θα έχουμε κρίσεις, αλλά, δυστυχώς, πια οι κρίσεις είναι η κανονικότητα και όχι αυτό το οποίο είχαμε ζήσει τα τελευταία 50 χρόνια, δηλαδή να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.
Ζούμε σε έναν πολυπολιτικό κόσμο, έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, πολλές εντάσεις, κλιματική κρίση. Βλέπετε ότι ξεκινάμε να έχουμε κρίση όταν τελειώνει η προηγούμενη.
Τώρα, σε αυτόν τον κόσμο, πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα στην κατεύθυνση της κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων ξεκινώντας, αν θέλετε, και από το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και εμάς, βεβαίως, μας αφορά και ως χώρα γιατί κάποια στιγμή πρέπει να φθάσουμε στο σημείο τα σύνορα των χωρών-μελών να θεωρούνται ευρωπαϊκά σύνορα και έτσι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, όπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, να θεωρούνται ευρωτουρκικό ζήτημα και όχι μόνο ελληνοτουρκικό και η κάθε χώρα να κάνει, να το πω έτσι, τη δική της πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
Η κοινή άμυνα, λοιπόν, μιας και έχουμε μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας, όπως αυτό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, πόλεμοι στην υποσαχάρια Αφρική.
Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν και να πάμε και σε αυτό που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ευρωομόλογο για την άμυνα προκειμένου να έχουμε ένα κοινό ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται αμυντικά προγράμματα ώστε να μην επιβαρύνονται κάποιες χώρες υπέρμετρα και κάποιες άλλες πολύ λιγότερο.
Είναι τα ζητήματα της συνοχής. Χρειάζεται ένα καινούργιο Ταμείο Ανάκαμψης όταν θα τελειώσει αυτό το οποίο απέφερε 36 δις στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ενιαίες πολιτικές προκειμένου η Ευρώπη να μη μείνει τεχνολογικά πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και παράλληλα να δούμε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, ζητήματα τα οποία είναι σε πρώτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, για τις ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω ότι χρειάζονται κοινές πολιτικές.
Ερώτηση: «Ο εκλογικός κίνδυνος δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση, o μόνος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός» δηλώσατε χθες από τη Θεσσαλονίκη. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες και εν προκειμένω στους Θεσσαλούς που μας ακούνε αυτή τη στιγμή και που δοκιμάστηκαν σκληρά από τις πλημμύρες; Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. και σε εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Καταρχάς, ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες της Θεσσαλίας ότι πολλά από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε εδώ, αποφασίζονται στις Βρυξέλλες.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρετε ότι είναι υπόθεση των Βρυξελλών. Και ο πρωτογενής τομέας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Θεσσαλία και για την Καρδίτσα.
Η τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε ζητήσει τώρα, να γίνουν αυτές οι αλλαγές, και νομίζω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι πάρα πολύ ουσιαστική η συζήτηση.
Έργα υποδομής. Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί για τη Θεσσαλία, μετά και από τον Daniel, που θα χρειαστεί χρηματοδότηση και ένα σημαντικό μέρος θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους.
Άλλωστε, θυμάστε ότι αμέσως μετά την καταστροφή, μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε ήταν να πάμε στις Βρυξέλλες και να συναντήσουμε την Πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάποιους πόρους στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Άρα, λοιπόν, ξέρουν πολύ καλά ότι πολλά από τα θέματα που κουβεντιάζουμε, κουβεντιάζονται και στις Βρυξέλλες και λαμβάνονται αποφάσεις εκεί.
Άρα, οι πολίτες δεν θα πρέπει ούτε να το δουν χαλαρά ούτε να αφήσουν κάποιους άλλους να αποφασίσουν για εκείνους.
Άρα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να δώσουν δύναμη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στη Ν.Δ. η οποία είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας, είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με προσωπική πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Όσον αφορά εμένα, πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις και την εμπειρία προκειμένου να μπορώ να εκπροσωπήσω αυτούς που θα με εμπιστευτούν στην Ευρωβουλή.
Πιστεύω ότι μπορώ να εργαστώ και να φέρω αποτελέσματα για τη χώρα μου.
Έχω συνηθίσει, όποιο καθήκον αναλαμβάνω, να προσπαθώ να το φέρω σε πέρας με καλά αποτελέσματα.
Πιστεύω ότι αν έχω την εμπιστοσύνη των πολιτών, αυτό θα κάνω και τώρα.