Για τις καταστροφές που άφησε η κακοκαιρία Daniel σε όλη τη Θεσσαλία, την επόμενη μέρα αλλά και για το όραμά του μίλησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», Δημήτρης Πώποτας, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Ξεκινώντας με την επικαιρότητα και τα όσα άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, θα θέλαμε να μας μεταφέρετε την εικόνα των προβλημάτων που υπάρχουν στους Σοφάδες. Πως έχει η κατάσταση στην περιοχή; Τι θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη των πληγέντων κατοίκων και των πληγεισών περιοχών;
Απάντηση: Ζήσαμε μια ανείπωτη καταστροφή. Τα φυσικά φαινόμενα ήταν σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Μιλάμε για χίλιους τόνους νερού ανά στρέμμα σε όλη τη Θεσσαλία.
Η περιοχή των Σοφάδων δεν μπορούσε να μείνει αλώβητη από μία τόσο μεγάλη περιπέτεια. Φυσικά, η περιοχή των Σοφάδων είναι μια περιοχή η οποία έχει ζήσει και άλλες πλημμύρες στο παρελθόν, όπως το 1994, το 2020 με τον Ιανό, με το Διομήδη.
Η γνώση κάποιων ανθρώπων εκεί πέρα, η προετοιμασία του μηχανισμού περιόρισαν σχετικά τα φαινόμενα. Κυρίως για τις κατοικημένες περιοχές. Η μεγαλύτερη καταστροφή περιορίζεται σε 4-5 Τοπικές Κοινότητες οι οποίες ήταν δίπλα στον ποταμό Φαρσαλίτη οι περισσότερες.
Αλλά μιλάμε για μια πολύ μεγάλη καταστροφή όσον αφορά τα χωράφια. Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί το 90% της περιοχής μας. Όλοι μας ζούμε και εργαζόμαστε γύρω από αυτό και η επόμενη μέρα δείχνει πολύ μεγάλες πληγές.
Μια περιοδεία που κάναμε στα χωράφια με τους αγρότες της περιοχής δείχνουν ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στη φετινή παραγωγή αλλά σε πολλά σημεία θα έχουμε προβλήματα και τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά τη στήριξη των πληγεισών περιοχών, προέχουν τις επόμενες μέρες και ήδη έχει ξεκινήσει ο κρατικός μηχανισμός να κάνει μια αποτίμηση στις κατοικίες. Έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τα πρώτα έξοδα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τα σπίτια τους, δεν έχουν που να κοιμηθούν και αναζητούν κατοικίες σε άλλα μέρη του Νομού. Στους Σοφάδες, στην Καρδίτσα, σε χωριά που έχουν σπίτια κατοικήσιμα και δεν έχουν πληγεί.
Σε δεύτερο χρόνο, θα περάσουν οι Επιτροπές όπου θα δώσουν τις πραγματικές αποζημιώσεις και θα αποτιμήσουν το πραγματικό κόστος.
Στέκομαι, όμως, και πάλι στους αγρούς γιατί εκεί πέρα είναι η οικονομία της Θεσσαλίας, είναι το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Εκεί πέρα πρέπει να δοθούν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις ώστε να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες. Οι αγρότες οι οποίοι είναι η βάση της τοπικής κοινωνίας, της Θεσσαλικής κοινωνίας, της κοινωνίας της Καρδίτσας, της κοινωνίας των Σοφάδων.
Εκεί, πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθούν στο πλευρό των αγροτών και να σκύψουν πάνω στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.
Ερώτηση: Πάμε να περάσουμε τώρα στα αυτοδιοικητικά. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να λάβετε αυτή την απόφαση; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Απάντηση: Είμαι ένας άνθρωπος που ζω και κατοικώ στους Σοφάδες Καρδίτσας. Σπούδασα και επέστρεψα, επένδυσα. Έχω δυο μαγαζιά στην πόλη των Σοφάδων, είμαι Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Σοφάδων ο οποίος αγωνίζεται στη Β ΄ Εθνική. Έτσι, η προσφορά μου στα κοινά αποδεικνύεται και με προηγούμενες δραστηριότητες.
Κάποια στιγμή, το καλοκαίρι, δέχτηκα την πρόταση από τον Κώστα Αγοραστό για να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του. Δεν το σκέφτηκα και πολύ. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίο είναι δραστήριος. Μιλάμε για μια Περιφέρεια η οποία είναι στην κορυφή της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά κεφαλή σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για έναν Περιφερειάρχη ο οποίος έχει κάνει σε τρία χρόνια έργα 167 εκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία, κατά την άποψή μου, απέδωσαν στο βαθμό που θα μπορούσαν να αποδώσουν και να αποτρέψουν κάποιες καταστροφές στο βαθμό που μπορούσαν να τις αποτρέψουν.
Επιμένω ότι το καιρικό φαινόμενο ήταν κάτι παραπάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες. Δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Συνήθως όλα τα έργα τα αντιπλημμυρικά γίνονται με ένα statusπεντηκονταετίας συν ένα συντελεστή 1,25. Άρα, ό,τι έχουμε δει σε χειρότερο συν 1,25%. Εδώ μιλάμε ότι το χειρότερο ήταν ο Ιανός και τώρα κάναμε επί πέντε. Όχι επί 1,25.
Άρα, με τη διάθεση που έχω να προσφέρω στα κοινά, με την αγάπη μου για τον τόπο, για τους Σοφάδες, για την Καρδίτσα, δεν θα μπορούσα να πω όχι σε έναν άνθρωπο όπως ο Κώστας Αγοραστός ο οποίο με τίμησε με την πρότασή του.
Ερώτηση: Με την ιδιότητά σας και ως γεωπόνος, γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής. Πως θα μπορούσε να στηριχτεί ακόμα καλύτερα ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι ο κύριος «αιμοδότης» του Νομού μας, και μάλιστα μετά και τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel;
Απάντηση: Η καταστροφή ήρθε σε μια περίοδο όπου μπαίνουμε στη νέα ΚΑΠ. Η νέα ΚΑΠ μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως έχει δημιουργήσει κάποιες αγκυλώσεις αυτή τη στιγμή και όλοι όσοι ασχολούνται γύρω από τον αγροτικό κόσμο, είναι σε ένα ψάξιμο θα μπορούσαμε να πούμε.
Έρχεται, αυτή τη στιγμή, αυτή η πλημμύρα και πηγαίνει πράγματα, τα οποία προσπαθούσαμε να δρομολογήσουμε, πίσω. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να απλοποιήσουμε τα πράγματα με τη νέα ΚΑΠ, να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών. Ξανατονίζω πως τα χωράφια της Θεσσαλίας είναι η βάση μια οικονομικής πυραμίδας τεράστιας. Οπότε, εκεί πρέπει να σκύψουν όλοι.
Μέσα από την επαφή που είχα με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη, θέλω να σας πω ότι οι γεωτεχνικοί σύμβουλοι θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους αγρότες σε θέματα αναλύσεων των εδαφών για να δούμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η πλημμύρα από τα φερτά υλικά ή ακόμα και από τοξικότητες.
Σίγουρα η απλοποίηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα αφορούσε στην παρούσα φάση γιατί το μυαλό των αγροτών, των γεωπόνων, όλων όσων ασχολούνται με τη γεωργία είναι στραμμένο στην αποκατάσταση των εδαφών, στη συγκομιδή όσων καλλιεργειών μπορούμε να συγκομίσουμε. Γιατί θα προσέξετε ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε και προβλήματα έλλειψης αγαθών, κάτι για το οποίο δεν μιλάει κανείς ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου.
Σίγουρα οι αποζημιώσεις σε πρώτο χρόνο για να σταθεί όρθια η τοπική κοινωνία, αλλά θα πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς για να έχουμε τα αγαθά. Θα λείψουν από τον κάμπο η βιομηχανική ντομάτα, θα λείψει σε πολλά μέρη το καλαμπόκι, οι πιπεριές, ακόμα και τα κηπευτικά. Η περιοχή των Σελλάνων έχει κηπευτικά τα οποία καταστράφηκαν. Μικρά θερμοκήπια και κατά τόπους παραγωγοί, οι οποίοι βγαίνουν σε λαϊκές αγορές, έχουν καταστραφεί σε όλο το Νομό. Η έλλειψη προϊόντων θα είναι εμφανής το επόμενο διάστημα. Αυτό θα οδηγήσει και σε μια αύξηση τιμής. Θα πρέπει να τα φέρνουμε από την Αττική, από τον Μαραθώνα ή από την Κρήτη.
Άρα, απλοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και όλο το επιστημονικό προσωπικό να σκύψει επάνω ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν γίνει στους αγρούς. Και δεν μιλάω για τη φετινή παραγωγή. Μιλάω για την παραγωγή της επόμενης, της μεθεπόμενης, ακόμα και της επόμενης πενταετίας.
Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για τους Σοφάδες; Ποια ζητήματα της περιοχής θα θέλατε να προωθήσετε, εφόσον εκλεγείτε;
Απάντηση: Πέρα από τον αθλητισμό, τον οποίο έχω αγαπήσει από πολύ μικρό παιδί, και ασχολούμαι με την ομάδα στην οποία πήγα το 1989 και την έχω υπηρετήσει μέσα από σχεδόν όλες τις θέσεις (αυτή τη στιγμή παίζουμε στη Β ΄ Εθνική). Η ομάδα προσφέρει ένα κοινωνικό έργο, φέρνει την περιοχή μας στη δημοσιότητα. Αυτό, όμως, είναι μια διασκέδαση η οποία αφορά κάθε Σαββατοκύριακο το χειμώνα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει η περιοχή είναι η άρδευση των χωραφιών. Ταυτόχρονα, το ζήσαμε τώρα με την πλημμύρα, η άρδευση αλλά και η αποστράγγιση δεν αποτελούν δυο διαφορετικά πράγματα. Αποτελούν ένα ενιαίο κομμάτι. Φράγματα, φράγματα στα ορεινά, η λίμνη Σμοκόβου έσωσε τους Σοφάδες. Και άλλα φράγματα μπορούν να γίνουν στην περιοχή. Να κρατάμε το νερό στα ορεινά και όχι να προσπαθούμε να το οδηγήσουμε όταν πλέον πλημμυρίζει τον κάμπο.
Τα κλειστά κυκλώματα άρδευσης είναι ένα όνειρο το οποίο, με την ιδιότητά μου ως γεωπόνου, θα πρέπει να το προωθήσουμε, όσο το δυνατόν, όλοι οι φορείς του Νομού, η Περιφέρεια, οι βουλευτές, οι τοπικοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι. Είναι πολύ σημαντικό. Θα έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής, θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μείνουν στα χωριά τους, να επενδύσουν στις πόλεις τους, γύρω από τα χωράφια τους. Θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί τα αρδευτικά κανάλια δεν είχαν δημιουργηθεί για να είναι αρδευτικά. Είχαν δημιουργηθεί για να είναι αποστραγγιστικά. Η επιβίωση, όμως, μας οδήγησε να ποτίζουμε μέσω των αποστραγγιστικών καναλιών. Είναι ένα μεγάλο έργο. Δεν λέμε ότι θα το λύσουμε μέχρι την επόμενη βροχή. Θέλει χρόνια, θέλει να ξεκινήσει αυτό το έργο από τώρα.
Ήδη, δρομολογείται στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού ένα από τα μεγαλύτερα έργα νερού που γίνονται στη χώρα. Είναι η υπογειοποίηση όλων των τσιμενταύλακων από τη λίμνη Πλαστήρα. Αυτό θα εξοικονομήσει το καλοκαίρι πάρα πολύ νερό και θα βοηθήσει το χειμώνα να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.
Έργο ζωής για τη Θεσσαλία είναι η εκτροπή του Αχελώου. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Δεν πρέπει να ασχοληθούμε πλέον με μικροπρέπειες και πρέπει να αφήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή το κράτος, όποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει, γιατί αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αυτό το έργο. Πρέπει οπωσδήποτε να δρομολογηθεί άμεσα. Θα είναι έργο πνοής για όλη τη Θεσσαλία. Θα είναι έργο ζωής. Θα επιβιώσουμε όλοι μας.
Ερώτηση: Το σύνθημα της «Συμμαχίας υπέρ των Πολιτών» είναι «Ένα με την Κοινωνία» όπως επίσης «Στηρίζουμε το τώρα, χτίζουμε το αύριο». Πως οραματίζεστε το αύριο, το μέλλον της Θεσσαλίας και την ανάπτυξή της;
Απάντηση: Μου δίνετε τη δυνατότητα να απαντήσω και σε ένα ερώτημα που τίθεται αυτές τις μέρες όσον αφορά τις εκλογές. Η πλημμύρα έγινε. Είναι ένα καταστροφικό φαινόμενο. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό νομίζω ότι έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, πάμε στην επόμενη μέρα. Ποιος μπορεί να διαχειριστεί την αποκατάσταση της Θεσσαλίας; Είναι ένα καίριο ερώτημα. Είναι ένα όραμα όλων εμάς που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού. Νομίζουμε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της οικονομίας της Θεσσαλίας. Είναι στόχος όλων μας να εμπιστευτούμε έναν έμπειρο άνθρωπο στο τιμόνι της Θεσσαλίας την επόμενη μέρα. Είναι πολύ σημαντική η ανοικοδόμηση να έρθει μέσα από τα έμπειρα χέρια του Κώστα Αγοραστού.
Ερώτηση: Είστε ένας νέος άνθρωπος, που έχετε μείνει στον τόπο σας, τους Σοφάδες, και εργάζεστε εκεί. Με δεδομένο ότι οι νέοι όλο και εγκαταλείπουν τα χωριά τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο πληθυσμός και το δημογραφικό να προβληματίζει, τι κίνητρα θα πρέπει να δοθούν στη νέα γενιά ώστε να μείνει στον τόπο της και να δημιουργήσει εκεί;
Απάντηση: Η περιοχή είναι αγροτική. Ξεκινάμε, δηλαδή, με τα έργα νερού. Είναι τα σημαντικότερα έργα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Εάν δεν ασχοληθούμε με τα έργα νερού θα έχουμε αποτύχει απέναντι στις επόμενες γενιές.
Αυτή τη στιγμή, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μια ερημοποίηση της Θεσσαλίας. Πέρα από την πλημμύρα που είχαμε τώρα, πρέπει να κάνουμε τέτοια έργα ώστε στα πλημμυρικά φαινόμενα να αποθηκεύουμε το νερό για την επερχόμενη ερημοποίηση. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό. Εκεί πάνω θα πατήσουν οι νέοι αγρότες ώστε να επενδύσουν στον τόπο τους.
Η οδοποιϊα, ο Ε65, άλλα μεγάλα έργα όπως ο δρόμος Καρδίτσα-Λάρισα θα βοηθήσουνε τις μονάδες παραγωγής μεταποίησης ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση προς λιμάνια. Όταν ολοκληρωθεί ο Ε65, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι δυόμισι ώρες μακριά. Αυτή τη στιγμή είναι ένα άπιαστο όνειρο, μαζί με την Εγνατία. Η Αθήνα θα γίνει στις δύο ώρες.
Όλα αυτά, έργα νερού, οδοποιϊα και εισρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και επενδύσεων που θα γίνουμε ελκυστικοί ώστε να φέρουμε στη Θεσσαλία. Όλα αυτά γύρω από τον αγροτικό τομέα.
Σίγουρα, έχουμε τη λίμνη Πλαστήρα, τη λίμνη Σμοκόβου, τα Λουτρά Σμοκόβου, άλλες δύο πηγές Λουτρών στο Δήμο Σοφάδων οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν. Έχουμε τον ορεινό όγκο στο Μουζάκι. Μέσα από τον αγροτουρισμό μπορούμε να φέρουμε πολύ κόσμο στη Θεσσαλία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι να υπάρχουν σε θέσεις καίριες άνθρωποι που έχουν γνώσεις και μεράκι.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» και σε εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Καταρχάς, το κύριο μέλημα όλων αυτή τη στιγμή, της κεντρικής διοίκησης του κράτους, της περιφέρειας, των Δήμων, όλων των ανθρώπων που εθελοντικά βοήθησαν τους πληγέντες, το μυαλό όλων είναι στους πληγέντες. Δεν αφήνεται περιθώριο να σκεφτούμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.
Η άμεση αποκατάσταση και η στήριξη των οικογενειών που δεν έχουν να μείνουν. Η άμεση αποκατάσταση των αγρών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Η άμεση αποκατάσταση των σχολείων ώστε να επιστρέψουν άμεσα στα σχολεία. Είναι και αυτό ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο απηχεί σε όλα τα σπίτια αυτή τη στιγμή.
Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού, στηρίζουν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τη γνώση για να φέρει την ανοικοδόμηση στην οικονομία της Θεσσαλίας.
Στηρίζοντας ανθρώπους νέους, όπως ένας από αυτούς είμαι και εγώ, με γνώσεις, που θα βοηθήσουν τον τόπο τους.
Το μυαλό όλων στους πληγέντες. Κύριο μέλημα η αποκατάσταση των ζημιών. Οι εκλογές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οι εκλογές, όμως, είναι αυτές που θα καθορίσουν το ποιος και πως θα κάνει την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας.