Την άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας χαρακτηρίζοντάς τα άδικο και λέγοντας όχι στις οριζόντιες και αυθαίρετες ρυθμίσεις και εισάγει. Οι γιατροί, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων και των ελεύθερων επαγγελματιών την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία, ζητούν να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης με όλους τους επιστημονικούς φορείς και επαγγελματικούς κλάδους της χώρας για ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα που να αποδίδει και να εφαρμόζεται στη πράξη.
Τις απόψεις του για το ζήτημα ανέπτυξε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρης Παπούλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπούλιας τόνισε τα ακόλουθα:
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας ζητάει την άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση, τώρα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με πάρα πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικά στις οριζόντιες, άδικες και αυθαίρετες ρυθμίσεις που εισάγει.
Για τη φορολόγηση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των λειτουργών ιατρών στο χώρο της υγείας, των ιδιωτών γιατρών.
Ζητάμε την απόσυρσή του γιατί είναι εξαιρετικά άδικο να γυρνάμε πίσω στη δεκαετία του ΄΄80 και του ΄90 που δεν υπήρχαν όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να γυρνάμε πίσω 30, 40 και 50 χρόνια και να εισάγουμε πάλι, από την πίσω πόρτα, τα τεκμαρτά και τα τεκμαιρόμενα φορολογικά εισοδήματα.
Πιστεύουμε ότι μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, γιατί είμαστε και εμείς πραγματικά υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ένα φαινόμενο που ισχύει έναν αιώνα στην Ελλάδα, μέσα όμως από σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, να χρησιμοποιήσουν τις διασυνδέσεις τις ηλεκτρονικές, τα mydata.
Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία φαίνεται ότι είτε δεν αποδίδουν είτε η βούληση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή για να τα αξιοποιήσει σε βαθμό που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αντ ΄ αυτού εισάγει αυθαίρετα τεκμήρια στο τεκμαιρόμενο φορολογητέο εισόδημα τα οποία είναι δυσβάσταχτα, ιδιαίτερα για όσους από τους συναδέλφους γιατρούς δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν για τους δικούς τους λόγους.
Για παράδειγμα, ενώ η πλειοψηφία των ιατρών μπορεί να κινείται φορολογικά σε απόδοση περισσότερο από αυτά τα τεκμήρια που εισάγει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και να τα υπερβαίνει, υπάρχουν συνάδελφοι που είτε νέοι είτε μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στο τέλος της σταδιοδρομίας τους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους σε σχέση με τον εργασιακό τους βίο.
Μιλάμε τώρα για τριετίες που εισάγει το νομοσχέδιο, μιλάμε για τους υπαλλήλους, που όλα αυτά προσαυξάνουν το ελάχιστο φορολογητέο τεκμαιρόμενο εισόδημα.
Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, επειδή υπάρχουν αυτές οι αδικίες, ζητάμε την άμεση απόσυρσή του, ζητάμε να προσέλθει η κυβέρνηση με τους επιστημονικούς και τους επαγγελματικούς φορείς σε έναν ειλικρινή διάλογο, σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το φορολογικό στο οποίο θα πληρώσουν όλοι, όλοι ανεξαιρέτως, ανάλογα με τη δυνατότητά τους και την οικονομική τους δύναμη.
Και όχι να μετακυλύουμε τα βάρη σε μια ομάδα ή σε κάποιες ομάδες μικρομεσαίων επαγγελματιών, είτε είναι επιστημονικοί κλάδοι είτε είναι επαγγελματικοί κλάδοι, και να σηκώνουν συνεχώς βάρη.
Επίσης, επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό ότι είμαστε φοροφυγάδες. Δεν είμαστε φοροφυγάδες σε καμία περίπτωση.
Ας εξετάσει καλύτερα η κυβέρνηση τους λόγους εκείνους για τους οποίους ενώ προεκλογικά έταζε μείωση και κατάργηση φόρων, έρχεται σήμερα και ζητάει ισοπεδωτικά αυτά τα εισοδήματα καταργώντας ουσιαστικά την έννοια του φορολογικού δικαίου. Μη επιτρέποντας σε μια επιχείρηση, σε έναν επαγγελματία να έχει έστω και για μια φορά εκτός από ζημιά παρά μόνο κέρδος.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, για τη δική μας περιοχή, στο Νομό Καρδίτσας, που έχει ανεπανάληπτα πληγεί τόσο από τον Ιανό όσο και από τη διπλή κακοκαιρία του και Danielτου Elias και προσπαθεί να ορθοποδήσει.
Ας το σκεφτεί, λοιπόν, και πραγματικά αν δεν αποσυρθεί, θα μας βρει όλους απέναντί τους.
Να έχουμε ένα φορολογικό που θα μπορέσει και να είναι στην πράξη εφαρμόσιμο και να αποδώσει.
Έχουμε δει πάρα πολλά νομοσχέδια τα οποία αλλάζουν κάθε τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια γιατί απλά δεν αποδίδουν.
Άλλες χώρες, όπως οι χώρες που ήταν πιο πίσω από εμάς, του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχουν πολύ πιο δίκαια φορολογικά συστήματα που πραγματικά και οι ελληνικές επιχειρήσεις καταφεύγουν εκεί, στα βόρεια σύνορά μας, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.
Στην Ελλάδα αυτό είναι το ζητούμενο. Μένει, όμως, να το κάνουμε πράξη μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».