Ειδήσεις

Δημήτρης Παπούλιας (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Δεν είναι ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας για το νέο γιατρό γιατί είναι καθηλωμένες οι αμοιβές


Για τις παθογένειες του ΕΟΠΥΥ, το clowback που αφορά τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αλλά και για τις διεκδικήσεις του Ιατρικού Συλλόγου τόσο γενικά, σε επίπεδο κλάδου, όσο και αναφορικά με τα τοπικά ζητήματα μίλησε (τη Δευτέρα 20/1) στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρης Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, με τη συζήτηση να ξεκινάει από την εφαρμογή λειτουργίας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τις δυσλειτουργίες που υπήρξαν από την πρώτη μέρα.

Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης που αφορά σε όλα τα παραπάνω και τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Δημήτρη Παπούλια στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Οι τέσσερις Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, και με κοινή δήλωση και με κοινή συνέντευξη τύπου, είχατε κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή λειτουργίας της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και κάνατε λόγο και για παθογένειες του ΕΟΠΥΥ με ηθικό αυτουργό της επιδείνωσης όλων αυτών τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Ποιες είναι αυτές οι παθογένειες;

Απάντηση: Ο ΕΟΠΥΥ είναι το μονοπώλιο στην υγεία. Έχει συγχωνεύσει όλα τα Ταμεία. Είναι ένα μονοπώλιο παροχών υγείας.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία που θα θέλαμε να υπάρχει.

Δηλαδή, η ιατρική κοινότητα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να έχουν πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων που αφορούν, κυρίως, τους γιατρούς και τους ασφαλισμένους ασθενείς.

Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι είναι κακοπληρωτής. Οφείλει πάρα πολλά. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες.

Δίκαια συνάδελφοί μας διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κόψει τιμολόγια ή έχουν προηγούμενες οφειλές ετών από μικρότερα Ταμεία τα οποία συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΠΥ.

Δεν έχουν βγει κάποιες αποφάσεις από τα αρμόδια Υπουργεία για να ρυθμιστούν αυτές οι οφειλές. Είναι σε εκκρεμότητα.

Υπάρχει, ακόμα, το πάγιο αίτημά μας για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΕΟΠΥΥ για όσους θέλουν να είναι μέσα στον ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει μια διαρροή γιατρών οι οποίοι φεύγουν σιγά-σιγά από αυτή τη συνεργασία γιατί αποχωρούν για το εξωτερικό, η φυγή των μυαλών, το λεγόμενο brain drain.

Ο ΕΟΠΠΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό. Δεν ανεβάζει τον προϋπολογισμό του ώστε να καλύψει τις ανάγκες που ολοένα και προκύπτουν, τις νέες θεραπείες, τις γονιδιακές θεραπείες, που είναι πολύ πιο ακριβές, με αποτέλεσμα ένας κλειστός και δεδομένος προϋπολογισμός να έρχεται πάντα σε βάρος των ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και, φυσικά, όλες οι περικοπές σε βάρος των γιατρών.

Τι τελευταίες ημέρες, στην περίοδο των γιορτών, ανακοινώθηκε ότι θα ισχύουν αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά ραντεβού.

Αντιδράσαμε έντονα γιατί θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον να διασφαλίσει τα προσωπικά του δεδομένα της υγείας.

Κάποιος μπορεί να μην έχει και τις γνώσεις τις ψηφιακές για να χειρίζεται ένα έξυπνο τηλέφωνο και ιδίως οι μεγάλες ηλικίες.

Ερώτηση: Με το clowback που αφορά τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, τι γίνεται; Που βρισκόμαστε;

Απάντηση: Αυτό είναι μια τραγική ιστορία. Είναι ένα θέμα που το έχουμε αναδείξει πολλές φορές.

Ξεκίνησε το 2023. Ήταν μια θετική, ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε και βγήκε ΦΕΚ στις 2 Νοεμβρίου 2023 με βάση την οποία απαλλάσσονταν από το ποσοστό συμμετοχής όλοι οι αποδεδειγμένα πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε όλη την πλημμυρική ζώνη.

Αυτό εφαρμόστηκε και, παρά τις υπογραφές και τα γραφόμενα στο σχετικό ΦΕΚ, οι πάροχοι, δηλαδή οι συνάδελφοί μας εργαστηριακοί γιατροί, παρείχαν χωρίς να παρακρατούν το 15% από τη συμμετοχή των ασφαλισμένων ασθενών, των πλημμυροπαθών, και τα χρήματα αυτά δεν αποδόθηκαν από τότε.

Έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος. Γιατί το μέτρο ίσχυσε από τον Νοέμβριο του 2023, με κάποια μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του, έως τις 31 Μαρτίου του 2024.

Σήμερα βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2025.

Δόθηκε μια πρώτη οδηγία – και αυτό ήταν το δεύτερο λάθος – να μπουν όλα αυτά τα χρήματα μαζί στο συνολικό clowback με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι πάροχοι όχι μόνο να μην πάρουν αυτό το ποσοστό, το 15%, αλλά αντιθέτως να αυξηθεί το πλαφόν των χρημάτων που αιτούνταν στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να υπάρχει περαιτέρω κούρεμα των παρόχων στις οφειλές τους. Διπλή η ζημιά.

Είναι γνώστης ο Υπουργός. Έχουμε μιλήσει μαζί του, σαν ιατρική κοινότητα, και περιμένουμε να λάβει τις αποφάσεις ώστε να τελειώσει αυτό το θέμα γιατί είναι πολύ επαχθές να κάνει κάποιος κοινωνική πολιτική στις πλάτες μιας κοινωνικής ομάδας.

Ερώτηση: Ποια άλλα θέματα διεκδίκησης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στις βασικές προτεραιότητες του Ιατρικού Συλλόγου τόσο γενικά για τον κλάδο σας, όσο και σε σχέση με τοπικά ζητήματα;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Ένα θέμα είναι η συλλογική σύβαση εργασίας με τον ΕΟΠΠΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ, για παράδειγμα, ενώ έχει πάρα πολλές δαπάνες για λειτουργικά και μισθολογικά κόστη, ένα πολύ μικρό μέρος του προϋπολογισμού του πηγαίνει στους ασθενείς μέσω των παρόχων υγείας.

Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.

Ένα δεύτερο το οποίο ζητάμε είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα θέματα του Νοσοκομείου.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα Νοσοκομεία μας.

Στο δικό μας δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα.

Εντοπίζονται, κυρίως, σε κάποιες Κλινικές όσον αφορά τη στελέχωσή τους.

Δεν είναι ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας για το νέο γιατρό γιατί είναι καθηλωμένες οι αμοιβές εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σε χώρες όπου έχουν ένα μέσο μισθό με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, η οποία έχει ένα μέσο μισθό για όλους τους πολίτες λίγο μικρότερο από αυτό που έχει η Ελλάδα.

Οι μισθοί των γιατρών του δημοσίου στη Ρουμανία είναι τέσσερις φορές παραπάνω από ό,τι είναι οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα.

Αυτό είναι ένας δείκτης του πως αντιμετωπίζει μια πολιτεία αυτή την ανάγκη.

Βλέπουμε ως θετικό το μέτρο να υπάρχει στις δημόσιες δομές, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα μεγάλο πρόγραμμα που αφορά τη στήριξη των δομών στα ΤΕΠ, να υπάρχει μια αναβάθμιση του κτιριακού εξοπλισμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Πιέσαμε γι ΄ αυτό και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτά που γίνονται.

Είναι πολύ σημαντικό να εξαγγέλονται προγράμματα, πάλι με τα ευρωπαϊκά χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την πρόληψη, σε μια σειρά χρόνιων προβλημάτων. Η Υφυπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη το έχει προχωρήσει αυτό.

Είμαστε θετικοί σε όλα αυτά τα πράγματα.

Όμως, θέλουμε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να τύχει κατάλληλης αντιμετώπισης και να είναι καλύτερα τα οικονομικά.

Γιατί όπου υπάρχει διαφορά στους μισθούς, υπάρχει και μια μεγάλη φυγή νέων επιστημόνων, γιατρών στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη και για καλύτερες αποδοχές, για καλύτερη ζωή.

Δυστυχώς, οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Το καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, όμως πιέζουμε σε αυτό.

Είναι διαφορετική η προσέγγιση του Υπουργείου με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, γιατροί μέσα, γιατροί έξω.

Πιστεύουμε, όμως, ότι ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να στηρίζεται γιατί και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι χαμηλά και θα πρέπει όχι μόνο στη μια ή δυο ειδικότητες, όπου έχουμε ελλείψεις, αλλά γενικά το μισθολόγιο πρέπει να ανέβει για να υπάρχει ένα κίνητρο έτσι ώστε οι γιατροί να μένουν στην Ελλάδα και να στελεχώνουν και στα δημόσια Νοσοκομεία όταν προκηρύσσονται θέσεις.

Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα θα ζητούσαμε ο ΕΟΠΠΥ, το μεγάλο αυτό μονοπώλιο, να ανοίξει στους νέους συναδέλφους τη δυνατότητα να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ.

Διότι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις αλλά, αντίθετα, αποχωρούν οι γιατροί και από 5.500 γιατροί, σήμερα έχουν μείνει λίγες χιλιάδες. Χίλιοι έχουν πάει στο εξωτερικό και άλλοι χίλιοι έχουν μετακινηθεί στους προσωπικούς γιατρούς.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, ο ασθενής δεν είναι καλυμμένος, δεν έχει τον προσωπικό του γιατρό και θα θέλαμε να δοθεί έμφαση και σε αυτό το θέμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκη-«οξυγόνο» με ανατροπή ψυχής για τον Απόλλωνα Καρδίτσας επί του Κεραυνού Λάρισας!
Επόμενο άρθρο O Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας στο Ηχόραμα 100,8!!!