Ειδήσεις

Δημήτρης Μπαλούκας (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) στο Ηχόραμα 100,8: Έλεγχοι στην τιμή της φέτας και τις προδιαγραφές ΠΟΠ


Ελέγχους στη φέτα, η οποία εμφανίζεται, μέσω των social media, να πωλείται στην Ιρλανδία φθηνά και αν το προϊόν αυτό πληρεί τις προδιαγραφές ΠΟΠ  ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με επιστολή της Ομοσπονδίας τους προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα εξηγώντας αναλυτικά το πώς έχει η κατάσταση.

Ο κ. Μπαλούκας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

 

Ο Δημήτρης Μπαλούκας στο Ηχόραμα 100,8

«Εμείς, εδώ και πάρα πολύ καιρό, φωνάζουμε για τους ελέγχους. Παρατηρούμε πράγματα τα οποία δεν μας αρέσουν καθόλου, πράγματα τα οποία μας κάνουν εντύπωση.

Με τελευταίο περιστατικό εκείνο που είδαμε όλοι στα social media με τη φέτα στην Ιρλανδία στα πεντέμισι ευρώ το κιλό. Μια τιμή η οποία είναι εκτός πραγματικότητας.

Ζητήσαμε, με επιστολή, στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος είναι η αρμόδια υπηρεσία γι ΄ αυτά τα θέματα, και στο Υπουργείο ώστε να μας δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Πως έρχεται η ελληνική φέτα σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης σε αυτή την εξευτελιστική τιμή.

Είναι πράγματα τα οποία είναι απόρροια των ελλιπών ελέγχων ή ίσως και των μη ελέγχων.

Αυτό συμπεραίνουμε εμείς και περιμένουμε άμεσα απαντήσεις.

Ζητήσαμε, επίσης, να μάθουμε και για τις προδιαγραφές, πως γίνεται να πωλείται σε αυτή την τιμή σε μια χώρα του εξωτερικού».

 

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων

«Tις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά μέσω των social media βλέπουμε πράγματα τα οποία υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν την φέτα ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα στην Ιρλανδία καταναλώτρια επικαλείται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ίδια ότι αγοράζει την Ελληνική φέτα σε μια τιμή – που όπως επισημαίνεται στην επιστολή – η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Επειδή εκ του νόμου αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των ΠΟΠ προϊόντων είστε εσείς μαζί με τον ΕΦΕΤ και την οικονομική αστυνομία ζητάμε άμεσα την κινητοποίησή σας παίρνοντας δείγματα από τις εν λόγω συσκευασίες με ‘’Φέτα’’», προκειμένου να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί τόσο χαμηλή η τιμή του προϊόντος;
  2. Κατά πόσο αυτό το προϊόν έχει τις προδιαγραφές ΠΟΠ;
  3. Αν δεν είναι φέτα οι κτηνοτρόφοι ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που την παρασκεύασαν και την πούλησαν σε αυτή την περίεργη τιμή και να μπουν μεγάλα πρόστιμα στην πραγματικότητα και όχι στο συρτάρι όπως αυτά που βρήκε ο αρμόδιος Υπουργός.

Σε όλα αυτά εμείς οι κτηνοτρόφοι περιμένουμε άμεσα απαντήσεις για την προστασία του καταναλωτή καθώς και όλου του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην χώρα μας.

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε το μέλλον της κτηνοτροφίας να είναι πολύ δύσκολο με αυτή την κατάσταση που επικρατεί».

 

Η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Περιφερειάρχη

Ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας ρωτήθηκε από το Ηχόραμα 100,8 και για τη συνάντηση που είχαν σαν Ομοσπονδία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τα θέματα συζήτησης τα οποία τέθηκαν.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Μπαλούκας:

«Βρεθήκαμε με τον κ. περιφερειάρχη. Εμείς του θέσαμε τρία-τέσσερα βασικά ζητήματα στα οποία είδαμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους κτηνοτρόφους.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση, και το λέμε εδώ και αρκετά χρόνια, ότι θεωρούμε τραγικό οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται για να πηγαίνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Η οδοποϊία είναι σε κακά χάλια σε όλο τον ορεινό όγκο της Θεσσαλίας αλλά και σε αρκετές ακόμα περιοχές.

Το πολύ νερό που έπεσε κατέστρεψε ακόμα και κάποιους δρόμους που ήταν καλοί αλλά μετά τον Daniel έχουν καταστραφεί.

Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα η αποκατάσταση όλων των δρόμων ώστε να μπορεί ο κτηνοτρόφος να πηγαίνει με ευκολία στη δουλειά του.

Στη συνέχεια, φυσικά, συζητήσαμε και για το πολύ σοβαρό θέμα της έλλειψης προσωπικού από υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τον κλάδο, όπως είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Έχουμε σοβαρό θέμα με την έλλειψη κτηνιάτρων και γεωπόνων στη Θεσσαλία.

Είναι μια πολύ αγροτική περιοχή και πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτά τα επαγγέλματα.

Να υπάρξουν άμεσα προσλήψεις κτηνιάτρων για να μπορέσουμε και εμείς να εξυπηρετούμαστε στα κτηνιατρεία κάθε περιοχής. Υπάρχουν περιοχές που συναντάμε κλειστά τα κτηνιατρεία.

Αυτή τη στιγμή, και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που παρατηρείται παγκόσμια και όχι μόνο στην Ελλάδα, βλέπουμε πάλι τις τιμές των δημητριακών να παίρνουν αύξηση, το τριφύλλι κρατάει σταθερά μια υψηλή τιμή και, βέβαια, έχουμε και το ενεργειακό και ήδη ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε αύξηση μεγάλη στο ρεύμα, το πετρέλαιο παραμένει σταθερά υψηλά. Είναι πολύ δύσκολο γενικά το περιβάλλον.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τις τιμές. Να βρεθεί μια λύση ώστε και ο κτηνοτρόφος να μπορέσει να μείνει και να είναι παραγωγικός και να αγοράζει σε φυσιολογικές τιμές».

 

Προηγούμενο άρθρο Να ενταχθούν στο ειδικό ποσοστό πριμοδότησης οι πλημμυρόπληκτοι μαθητές
Επόμενο άρθρο Τελευταία ευκαιρία ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων στον Παλαμά – Ο Γιώργος Στεργιούλης μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 για το ειδικό σχήμα στήριξης