Ειδήσεις

Δημιουργία μελέτης για Οίνο Πρόποδες Αγράφων ως ΠΟΠ – Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων Θάνος Καραθάνος στο Ηχόραμα 100,8


Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Οξυγόνο των Αγράφων» και το Δίκτυο Οινοποιών-Αποσταγματοποιών Π.Ε. Καρδίτσας έχουν λάβει την έγκριση για τη δημιουργία μελέτης και υποβολή κατάθεσης φακέλου για οίνο ΠΟΠ με την ονομασία «Πρόποδες Αγράφων», στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας».

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε σχετική διαβούλευση στην Καρδίτσα και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε, στη Λάρισα, συνάντηση με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με αυτές τις συναντήσεις έκλεισε ο κύκλος των διαβουλεύσεων των 13 νέων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων  που η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει την κατοχύρωση τους, τόσο με άμεση οικονομική ενίσχυση, όσο και με ειδικό τεχνικό σύμβουλο.

Μιλάμε για προϊόντα όπως το Ρεβίθι Ενιπέα, το Βοσκοτύρι Λιβαδίου και από την περιοχή μας ο Οίνος Πρόποδες Αγράφων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρα σημαντικό εγχείρημα για το οποίο μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο πολύ γνωστός Καρδιτσιώτης οινολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θάνος Καραθάνος.

Ο κ. Καραθάνος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου τόνισε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Καταρχήν, η συζήτηση για έναν οίνο ΠΟΠ των Αγράφων συζητιέται εδώ και χρόνια.

Αλλά η αφορμή ήταν ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για «Δράσεις Προώθησης Τοπικών Προϊόντων» όπου γύρω στα 15 με 17 προϊόντα, που αφορούν κάστανο, ρεβίθι, μήλα, αχλάδια και διάφορα άλλα, μεταξύ των οποίων και φάκελοι που αφορούν κρασιά, οίνους.

Ένας είναι Γεωγραφικής Ένδειξης Τυρνάβου και ένας από τις πλαγιές, τους πρόποδες Αγράφων.

Ήδη, από τη διαβούλευση, φαίνεται πως πάμε προς τις πλαγιές γιατί είναι και ιστορικό το όνομα.

Έτσι ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα και μένει να κατατεθεί ο φάκελος.

Γενικά στους οίνους ΠΟΠ είναι πολύ μακροχρόνια η διαδικασία.

Αλλά κάνουμε την αρχή να υποβληθεί ο φάκελος και, στη συνέχεια, να τεκμηριώσουμε και την ιστορική ταυτότητα γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική και σχεδόν άγνωστη.

Αυτό μας δείχνει και η έρευνα που κάναμε, ακριβώς για να τεκμηριώσουμε τη συγκεκριμένη ονομασία.

Ο Αγραφιώτικος αμπελώνας είναι ένας ιστορικός αμπελώνας.

Δεν είναι τόσο γνωστός πιο έξω, αλλά τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι όντως είναι από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες.

Αυτό έχει σημασία γιατί μας δείχνει ότι διαχρονικά και συνεχόμενα οι αμπελουργοί παρήγαγαν κρασί.

Και είναι μέρος όχι μόνο της οικονομικής τους δραστηριότητας αλλά και της ίδιας της καθημερινότητάς τους και του πολιτισμού τους.

Είχαμε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνεχίζονται κάποιες ενημερωτικές συναντήσεις και μεταξύ των οινοποιών.

Γιατί αυτούς αφορά αρχικά, αλλά ουσιαστικά θα αφορά και όλο τον τοπικό πληθυσμό.

Από αυτό, δεν θα κερδίσουν μόνο 5,10, 20 άνθρωποι.

Θα κερδίσει όλη η περιοχή των Αγράφων. Όλα, οι πλαγιές, τα ριζά, τα χωριά.

Και τώρα τελευταία και νέοι έχουν ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια.

Αφορά όλη την περιοχή που ξεκινάει από το Μουζάκι και φθάνει μέχρι τα όρια του Νομού, λίγο πριν το Δομοκό.

Όλο αυτό που βλέπουμε σαν πρόποδες Αγράφων, κάποτε ήταν ένας ιστορικός αμπελώνας και θα δώσει μεγάλη ώθηση και στο να αναπτυχθούν νέα προϊόντα αλλά και στο να φέρουμε νέο κόσμο να τα δει όλα αυτά.

Επιπλέον, θα είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτυχθεί ο τουρισμός και, βέβαια, να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Θα γίνει και κάποια παρουσίαση πιο μετά γιατί πολλά από αυτά δεν είναι πολύ γνωστά.

Όπως δεν είναι πολύ γνωστό ότι για να γίνει ένα κρασί ονομασίας προέλευσης, χρειάζεται πολύς χρόνος  και πολύ σωστή επιστημονική τεκμηρίωση.

Και το καλό είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά για την περιοχή, οπότε όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε  και θα τεκμηριώσουμε το λόγο που έχει να κάνει με τα εδαφοκλιματικά στοιχεία που δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγονταν πάντα κρασί.

Και συνεχίζει να παράγεται και έχει όλες τις προδιαγραφές για να κατοχυρωθεί αυτή η ονομασία».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απόλυτη επιτυχία του Α ΄ Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής στη λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Ο Διευθυντής της Hermes Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Ηχόραμα 100,8!!!