Ειδήσεις

Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες: Τα έργα και οι δράσεις ορθολογικής διαχείρισης του νερού


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή δεκάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 διαδικτυακά η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με θέμα “Προσαρμογή σ’ έναν κόσμο που αλλάζει”.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με παρέμβαση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας τα έργα και τις δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, προαναγγέλλοντας νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων δράσεων  εξοικονόμησης νερού,  για δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια, στα πρότυπα των προγραμμάτων  ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 45 Δήμοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει βασικό στόχο την προώθηση πολιτικών ποιοτικής και ποσοτικής προστασίας του υδατικού στοιχείου των λιμνών, ποταμών και λιμνοθαλασσών, οι οποίες συνάδουν με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Γιώργος Καπεντζώνης: Εφαρμογή του εθνικού και ευρωπαϊκού  νομικού πλαισίου στη διαχείριση του νερού

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης υπογράμμισε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο που δημιουργεί νέα δεδομένα για την πολιτική προστασία και ανάγκη για νέο στρατηγικό σχεδιασμό. Παράλληλα βρισκόμαστε στην εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες μαζί με τους πόρους  από το Πράσινο Ταμείο δημιουργούν  σημαντικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα από την περιοχή του, την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, που καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αττικής, ο Δήμαρχος Δωρίδος έθεσε το θέμα της οικονομικής, κοινωνικής και κυρίως περιβαλλοντικής αναπλήρωσης του νερού, όταν φεύγει από το φυσικό του χώρο για άλλες περιοχές, χρήσεις και ανάγκες, αφήνοντας πίσω του ισχυρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέμα, που σύμφωνα με τις επιταγές του εθνικού και ευρωπαϊκού  νομικού πλαισίου για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου, παγίως θέτει το  Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. καθώς απασχολεί έντονα το σύνολο των Δήμων και τις τοπικές κοινωνίες, που διαθέτουν υδάτινα οικοσυστήματα.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο εστίασε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με λίμνες ήταν η χωροθέτηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει σαφές χωροταξικό πλαίσιο καθώς και να τεθούν οι κανόνες ( νομοθετικοί και τεχνικοί) για την ισόρροπη ανάπτυξη τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις περιοχές που τοποθετούνται και την ζωή των δημοτών.

 

Κώστας Σκρέκας: Τα έργα και  οι δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι ικανοποιητική καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στη χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και μιάμιση φορά πάνω από την αντίστοιχη στην Ισπανία. Πρόσθεσε δε ότι έχουμε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, το γεγονός ότι το 65 % του νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να προκαλείται το φαινόμενο της υφαλμύρωσης όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Λάρισα, σε γεωτρήσεις σε βαθύ 400 – 500 μέτρων σε απόσταση 80 έως 100 χιλιομέτρων από την ακτή.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας βασίζεται σε τρεις άξονες που είναι: η εξοικονόμηση νερού, ο περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο τόσο του πόσιμου όσο και του αρδευτικού νερού και η επαναχρησιμοποίηση του νερού. Σε λίγες ημέρες όπως είπε θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει και σειρά δράσεων για την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.

 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων για αστικές αναπλάσεις αλλά και για ύδρευση των πόλεων

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από στρατηγικές και πρακτικές του παρελθόντος, όπως η αποξήρανση λιμνών και το μπάζωμα των ποταμών και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων για αστικές αναπλάσεις αλλά και για ύδρευση των πόλεων. Τόνισε ότι τα προγράμματα, που προωθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, με ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους  για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελούν πρόκληση, στην οποία μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί με ισχυρό ρόλο η Αυτοδιοίκηση.

 

Ανδρέας Στεργίου: Ο δήμος Αργιθέας σχεδιάζει την δημιουργία τοπικού κέντρου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου ανέφερε ότι το 2020 είχαμε στη χώρα μας 25 ζημιογόνα καιρικά γεγονότα, από τα οποία τα 9 είχαν σοβαρές επιπτώσεις με 14 ανθρώπινες απώλειες. Ο Ιανός ήταν το πιο καταστροφικό συμβάν για περισσότερο από έναν αιώνα καθώς προκάλεσε καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυο υδροδότησης, δημιούργησε νέες κοίτες από φερτά υλικά και οδήγησε σε αποκόλληση βουνοπλαγιών. «Ο δήμος Αργιθέας σχεδιάζει την δημιουργία τοπικού κέντρου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με τρεις προτεραιότητες που είναι ο εντοπισμός των κινδύνων, η καταγραφή των δυνατοτήτων και των αναγκών εξωτερικής βοήθειας. Οι προκλήσεις αυξάνονται δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο δράσης μας και να βρούμε νέα σχέδια αντιμετώπισης των προκλήσεων ώστε τη στιγμή της κρίσης να δράσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο κ. Στεργίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα των ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τετάρτη
Επόμενο άρθρο Νέο άλμα με 35 κρούσματα covid στην Καρδίτσα