Πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021, η Διημερίδα με θέμα « Εκεί που Σμίγουν τα Νερά με τα Γεφύρια». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας, το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Πολυτεχνική Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια δήμαρχος Λεβαδέων κος Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο πρώην και νυν Κοσμήτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ.κ. Κατσιφαράκης Κων/νος και Υάκινθος Κυριάκος και ο Πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος δήμαρχος Αργιθέας κ. Στεργίου Ανδρέας. Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δημήτριος.
Στη εκδήλωση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Αμυράς δήλωσε ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός των προσπαθειών των Δικτύων των Δήμων και δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες δράσεις που θα προταθούν από τα δίκτυα και αφορούν σε δραστηριότητες, που είναι συμβατές με τους στόχους του υπουργείου. .
Κατά το διήμερο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν 17 εισηγήσεις με αντικείμενο την αξιοποίηση του υδάτινου ποτάμιου πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών. Παρουσίασαν διάφορα θέματα επτά καθηγητές εκπρόσωποι της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και δέκα θέματα εκπρόσωποι οργανώσεων, φορέων και υπηρεσιών.
Παράλληλα με τις συνεδρίες της διημερίδας την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Χρήση νέων μεθοδολογιών στην αποκατάσταση πέτρινών τοξωτών γεφυριών», που παρακολούθησαν 20 Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες και δίδαξαν οι καθηγήτρια Μαρία Στεφανίδου και η Πελαγία Καρατζήμα.
Το Δίκτυο Πίνδος συμμετείχε με εισήγηση του Συντονιστή του κ. Χρήστου Γκρέκου κα θέμα «Τα πέτρινα γεφύρια των δήμων του Δικτύου Πίνδος». Παρουσιάσθηκαν τρία γεφύρια, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στα γεφύρια ως μνημεία αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και ιστορίας.
Πρώτο ήταν το γεφύρι της Πλάκας στα Πράμαντα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, όπου αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η βούληση όλα γίνονται. Το γεφύρι κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του.
Δεύτερη ήταν η Τοξωτή Γέφυρα Πύλης, στην Πύλη και τον Πορταϊκό ποταμό, όπου έγκαιρα διαγνώσθηκε ότι το γεφύρι κινδυνεύει με κατάρρευση, χρηματοδοτήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και μετέπειτα οι εργασίες, με αποτέλεσμα το γεφύρι να συντηρηθεί και να θωρακισθεί από κάθε κίνδυνο και να αποδοθεί στην κοινωνία. Εδώ τονίσθηκε ότι στην κοιλάδα του Πορταϊκού ποταμού και μία απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων, υπάρχει ζωντανή η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν η Τοξωτή γέφυρα Πύλης με έτος κατασκευής το 1543, η Γέφυρα Κονδύλη του 1936, η γέφυρα Γκίκα του 1961, η γέφυρα μπέλευ για Ροπωτό του 1975, η Κρεμαστή Πεζογέφυρα για Πόρτα Παναγιά του 1981 και η πρόσφατη γέφυρα για Άγιο Βησσαρίωνα του 2015. Προτάθηκε η περιοχή να αποτελέσει περιοχή μελέτης για την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Τρίτη ήταν η Γέφυρα του Κοράκου, που ενώνει το νομό Καρδίτσας με το νομό Άρτας και βρίσκεται στους δήμου Αργιθέας Καρδίτσας και Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας. Κατασκευάσθηκε το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα και ανατινάχτηκε κατά τον εμφύλιο το 1949. Από τότε το μόνο που έγινε ήταν μια προμελέτη από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για την αναστύλωσή της. Εδώ αποδεικνύεται ότι μετά από 72 χρόνια δεν κατέστη δυνατή κάποια προσπάθεια αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου. Προτείνουμε την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου και παράλληλα θα ξεκινήσουμε τις ενέργειες για την καθιέρωση Πανελλήνιας και Παγκόσμιας Ημέρας Πέτρινων Γεφυριών την 28 Μαρτίου, ημέρα ανατίναξης της Γέφυρας του Κοράκου.