Μέρος 1: Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Στα πλαίσια του μαθήματος “Ιστορία της Τέχνης“, οι μαθητές των τμημάτων ΒΕΤ και ΓΕΤ του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας πραγματοποίησαν μια διδακτική επίσκεψη γεμάτη γνώση και πολιτισμό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου και ξεναγήθηκαν από ειδικούς. Εκεί ήρθαν σε επαφή με αρχαία καθημερινά αντικείμενα και έργα τέχνης, όπως αγγεία από τη Γεωμετρική εποχή, ειδώλια και αγαλματίδια της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής εποχής, καθώς και αντικείμενα από την Αρχαϊκή εποχή που βρέθηκαν στον κάμπο της Θεσσαλίας. Οι μαθητές είδαν την αναπαράσταση της κατοικίας και τον τρόπο ζωής του νεολιθικού ανθρώπου, χάλκινα αντικείμενα και εργαλεία από την εποχή του χαλκού, όπως και αντίγραφο δωρικού κίονα από το ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη. Γνώρισαν την ιστορία του ναού και είδαν το άγαλμα του Απόλλωνα, το οποίο βρέθηκε στα αρχαία ευρήματα. Τέλος, οι μαθητές είδαν θολωτούς και πέτρινους τάφους μαζί με τα ανδρικά και τα γυναικεία κτερίσματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτούς.
Μέρος 2: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Στα πλαίσια των μαθημάτων “Αρχές Σύνθεσης” και “Ελεύθερο Σχέδιο“, οι ίδιοι μαθητές επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα του ζωγράφου Κυριάκου Κατζουράκη, ενός αξιοσημείωτου καλλιτέχνη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ο οποίος ήταν επίσης καθηγητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης.
Η ξενάγηση, που πραγματοποιήθηκε από την ιστορικό τέχνης και υπεύθυνη της πινακοθήκης Μαρία Γιαννέλου, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και περιεκτική. Ακολούθησε μια συζήτηση με τους μαθητές για τα έργα του Κατζουράκη, το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο ζωγράφος με αυτά, τις τεχνικές που ακολουθεί και τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους συνθέτει πολλές διαφορετικές γραφές, στυλ και αντιλήψεις. Τα έργα του Κατζουράκη είναι εμπνευσμένα από καλλιτέχνες όπως ο Πικάσσο, ο Άντι Γουόρχολ, ο Μπέικον, ο Μπαλτίζ και άλλοι.
Μέσω αυτής της βιωματικής εμπειρίας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσωπική ματιά και έκφραση του καλλιτέχνη σε έννοιες όπως η απώλεια, ο πόνος, η βία, ο φόβος και η λύπη, μέσα από την εικόνα, το χρώμα και τη σύνθεση. Οι μαθητές, μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που ακολούθησαν, ένιωσαν μέρος των έργων του ζωγράφου και απέκτησαν μια εμπειρία που θα τους είναι πολύ χρήσιμη στη δική τους πορεία ως μελλοντικοί καλλιτέχνες.
Συνοδοί καθηγήτριες της επίσκεψης ήταν η Άνι Πέτκοβα και η Σταυρούλα Νάκου.
Αυτή η μοναδική εμπειρία έφερε τους μαθητές πιο κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό, ενισχύοντας την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση και ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.