Το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 WRO Hellas (υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων) για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci».
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο σχολεία του Νομού Καρδίτσας.
Η ομάδα “Robo-Hooligans” του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό με την κατασκευή “Βαλλιπέλτης” (βαλλίστρα + καταπέλτης).
Η ομάδα “3Bot” του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά διακρίθηκε με το βραβείο “Καλύτερου Κωδικοράματος” για την κατασκευή της “Τα γεφύρια του Παλαμά”.
Α/ Η ομάδα “Robo-Hooligans” του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά
Μέλη Ομάδας 1ου ΔΣ Παλαμά:
- Αναγνωστοπούλου Αρετή
- Αρχοντούλη Αποστολία
- Καραμαλίγκα Ηλιάνα
- Μπακρατσής Σωτήριος
- Ντίκας Ευθύμης
- Τσιάπουλας Αναστάσιος
Προπονητής: Μαυραντζάς Νικόλαος (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής)
Περιγραφή Κατασκευής 1ου ΔΣ Παλαμά
Η ρομποτική κατασκευή Βαλλιπέλτης αποτελεί την εξέλιξη του καταπέλτη του Αρχιμήδη και της βαλλίστρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το ρομπότ ανιχνεύει (μέσω κάμερας)την παρουσία του εχθρού σε έξι συγκεκριμένα σημεία του ορίζοντα, στρέφεται προς τα συγκεκριμένα σημεία με αρκετή ακρίβεια και ρίχνει ένα βέλος. Ο βαλλίστρα επανοπλίζει αυτόματα και επιστρέφει στην αρχική της θέση. Η φόρτωση του βέλους γίνεται χειροκίνητα.
Β/ Η ομάδα “3Bot” του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά
Μέλη Ομάδας:
- Κουσιάτζας Ιωάννης
- Βαρλάμης Ευάγγελος
- Ζόμπολου Ερασμία
- Ξένος Νικόλαος
- Μουρδούβαλη Χριστίνα
- Στυλοπούλου Ειρήνη
Αναπληρωματικά μέλη: Γκούλιου Φένια, Τσιανάκας Κωνσταντίνος
Προπονητής: Μαυραντζάς Νικόλαος (Εκπαιδευτικός Πληροφορικής)
Περιγραφή Κατασκευής 3ου ΔΣ Παλαμά
Η ρομποτική κατασκευή της ομάδας 3Bot είναι ο σύγχρονος συνδυασμός της διπλής γέφυρας και της ανοιγόμενης γέφυρας που εφεύρε (και τις δύο) ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Η κατασκευή εκτός από τη διπλή αυτόματα ανοιγόμενη γέφυρα, περιλαμβάνει το σκηνικό με ένα πλωτό ποτάμι (κανάλι) μονής υδάτινης κατεύθυνσης, τις όχθες του ποταμού με την διακόσμησή τους και 2 βάρκες από lego, μία μικρή και μια μεγαλύτερη.
Η μικρή βάρκα για να περάσει από το κανάλι πρέπει να ανοίξει η κάτω γέφυρα, ενώ για τη μεγαλύτερη βάρκα πρέπει να ανοίξουν και οι δύο γέφυρες. Το ύψος της βάρκας ανιχνεύεται αυτόματα και ανοίγει είτε η μία είτε και οι 2 γέφυρες. Η κάμερα χρησιμοποιείται για να κλείσει/σουν η γέφυρα/ες.