Ειδήσεις

Διαδρομές Ανάγνωσης, μαζί με ταξίδια επιβίωσης ως την Άπω Ανατολή


Mε κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας – που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας –  με ιδέες και θεματικές που ενθουσιάζουν τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη παράλληλη  βιβλιογραφία.

Διαδρομές στην Άπω Ανατολή, σε μονοπάτια Ιαπωνικά με ιχνηλάτες τα Haiku (Χαϊκού), την πιο σύντομη μορφή ποίησης και την τεχνική origami είχε η πρωινή επίσκεψη στην παιδική βιβλιοθήκη. Η έμπνευση ήρθε από το όμορφο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιρι τιρι, Τσιρι τρο» και τα παιδιά αποτύπωσαν τις στιγμιαίες εικόνες και εμπειρίες τους στη φύση.

Τσιριτρί τσιριτρό, χτυπώντας τα ραβδιά τους, τραγούδησαν και τα παιδιά των παιδικών βιβλιοθηκών, που ασχολήθηκαν με τις διαδρομές επιβίωσης. Μέσα από το αστείο και διαχρονικό κείμενο του βιβλίου «Εγώ και η αδερφή μου η Κλάρα και η μεγάλη πορεία», του Dimitri Inkiow, από τις εκδόσεις Πατάκη, κάνοντας πορεία γύρω γύρω από τις παιδικές βιβλιοθήκες, έμαθαν για την επιβίωση στο βουνό, τον εξοπλισμό και τις προμήθειες και «έφτιαξαν» τις δικές τους κατασκηνώσεις και καταυλισμούς, με κλαράκια, κομμάτια χαρτί, φύλλα και άλλα απλά υλικά… σε μινιατούρες!!!

«Οι μικροί ταξιδιώτες ανεβαίνουν το βουνό», στο βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, «Τα ψηλά βουνά» όπως και οι ταξιδιώτες των βιβλιοθηκών, μαθαίνουν τις ορεινές διαδρομές μέσα από τοπογραφικούς χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς και την κατασκευή τρισδιάστατου βουνού από πηλό, σ’ ένα ξεχωριστό εργαστήριο χαρτογράφησης!!!

Με το εργαστήριο “Διαδρομές μαζί….” συνεχίστηκε η δεύτερη εβδομάδα της Καλοκαιρινής εκστρατείας στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα»… Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού, χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλλιεργούν τον σεβασμό προς τους άλλους, όπως και οι ήρωες του κλασσικού βιβλίου του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά».

Διαβάσαμε το βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στη συνέχεια παίξαμε μια σειρά από διαφορετικά παιχνίδια συνεργασίας. Τα παιχνίδια ήταν “Λίστα για ψώνια”, “Αντρέα, Αντρέα τι μαγειρεύεις” και “Μάντεψε τι ζωγραφίζω”.

Από την Τετάρτη 6 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου»: Διαδρομές μαζί. Πως μπορεί να είναι η συμβίωση στο δάσος; Μπορούν μικρά παιδιά να τα καταφέρουν; Μαθαίνουμε στα παιδιά την έννοια της κοινωνικότητας και της αλληλοβοήθειας.

Παιδικές Βιβλιοθήκες συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»: Διαδρομές προς το σπίτι. Μιλάμε για τα σπίτια του κόσμου. Τα υλικά τους, τη σημασία τους. Φτιάχνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά τα δικά μας σπίτια και έναν ξεχωριστό δικό μας οικισμό!!!

Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικίας «Αγίου Νικολάου»: Πειρατικές διαδρομές. Υπήρχαν πειρατές στην Ελλάδα; Τι καράβια είχαν; Πως ήταν η ζωή τους; Μαθαίνουμε τα πάντα για τους πειρατές και παίζουμε παιχνίδια χαμένου θησαυρού!!!

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκκλησίου και «Αρτεσιανού»: Διαδρομές του νερού. Μέσα από το κεφάλαιο «Η βρύση», από το βιβλίο «τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι και μια συζήτηση γύρω από το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη μας!!!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές στις ΤΚ Γεφυρίων και Πασχαλίτσας
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα