Ειδήσεις

Διαδημοτική Συνεργασία Δήμων Αγράφων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα


Διαδημοτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Πλαστήρα, με τους δημάρχους Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Απόστολο Θέο. Κύριο θέμα της συνάντησης, η οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και η διασύνδεση όλων των Αγραφιώτικων χωριών, μέσα από δίκτυα μονοπατιών, με στόχο την ανάπτυξη του ορειβατικού – πεζοπορικού Τουρισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν το ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, ο πρόεδρος Ορειβατικού συλλόγου Αγράφων Θωμάς Νταβαρινος, εκπρόσωποι από το Δίκτυο TerraPindos, με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Τσιμπανάκο.

Σε προτεραιότητα τέθηκε το μονοπάτι που ενώνει τις Μονές της Παναγίας,  Πελεκητής, Σπηλιάς Αργιθέας και Στάνας Αγράφων. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία παράλληλου δικτύου μικρότερων πεζοπορικών και  ορειβατικών διαδρομών «Στα Βήματα του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού», ο οποίος με σημείο εκκίνησης την Αγία Παρασκευή Βραγκιανών, διέτρεξε τον ορεινό όγκο των Αγράφων, μέχρι στη Βόρειο Ήπειρο και τη Μακεδονία, διδάσκοντας την ανάγκη για κτίσιμο σχολείων και την ανάπτυξη της Παιδείας. Μέσα από τα δίκτυα αυτά θα ενωθούν οι τρεις λίμνες των Δήμων, με στόχο την ανάδειξη μοναδικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, αλλά και την ανάπτυξη του Ορειβατικού Τουρισμού στις διεθνείς αγορές.

Τα Άγραφα στο σύνολό τους αποτελούν μοναδική για τη χώρα μας ιστορική και περιβαλλοντική οντότητα, με υψηλή αισθητική αξία και περιβαλλοντική καθαρότητα, δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως τα «Ιμαλάϊα της Ελλάδος». Μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία και την από κοινού οργάνωση των μονοπατιών, την σήμανση και την διεθνή προβολή, μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό προορισμό και να αναπτυχθούν τουριστικά, με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τα χωριά και τις τοπικές κοινωνίες. Αποφασίστηκε η από κοινού ανάθεση μελετών, έτσι ώστε έχοντας τη μελετητική ωριμότητα οι δήμοι να διεκδικήσουν ανάλογες πιστώσεις.

Επίσης οι τρεις δήμαρχοι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση εξέτασαν και άλλα θέματα της διαδημοτικής συνεργασίας:

α) Η προτεραιότητα προστασίας των Αγράφων από τις ανεμογεννήτριες,

β)η αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό»,

γ) οι ευκαιρίες προώθησης έργων διαδημοτικής σημασίας, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2022 – 2027.

δ) Ο από κοινού συμβολικός εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Τ.Κ Θραψιμίου ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Κινηματογράφου Καρδίτσας