Ειδήσεις

ΔΕΘ με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2027 – Γράφει η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Ασημίνα Σκόνδρα


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, συνιστά σημείο συνάντησης της οικονομίας και του πολιτισμού της χώρας. Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί και το ετήσιο ραντεβού της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τους πολίτες. Ραντεβού στο οποίο ο Πρωθυπουργός θέτει το πλαίσιο της κυβερνητικής δράσης και κάνει απολογισμό της εθνικής πορείας.

Για την Ελλάδα του 2024, αυτή η πορεία είναι πορεία προόδου. Τα στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών πιστοποιούν ότι η Ελλάδα πλέον τρέχει ταχύτερα από την υπολοιπη Ευρώπη, κι ετσι θα καλύψει και το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. Βρισκόμαστε στις πρωτες  θέσεις μεταξυ των 27 της ΕΕ, σε μία σειρά από κρίσιμους δείκτες. Στη μείωση του ποσοστού ανεργίας,  στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων, στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ, στην αύξηση των εξαγωγών, στην άνοδο του επιπέδου ανταγωνισμού. Είναι κατανοητή και απολύτως σεβαστή η αγωνία των πολιτών να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να καλυφθεί η χαμένη απόσταση ακόμη πιο γρήγορα. Όμως, όποιος ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί με κάποιο μαγικό τρόπο και η Ελλάδα να μετατραπεί, από τη μία στιγμή στην άλλη, σε Ελβετία, πολύ απλά λέει ψέματα.

Η ΔΕΘ, ωστόσο, ως θεσμός δεν αποτελεί μόνο αφορμή για αξιολόγηση των πεπραγμένων της κυβερνητικής πολιτικής αλλά είναι και το σημείο εκκίνησης της νέας χρονιάς, με την παρουσίαση του οδικού χάρτη βάσει του οποίου θα πορευτεί η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

45 μέτρα και παρεμβάσεις σε 10 άξονες, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη Θεσσαλονίκη. Μέτρα που πραγματικά θα ανακουφίσουν την κοινωνία και θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας ήδη δημιουργήσει 400.000 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, επιμένει αταλάντευτα όχι μόνο στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, αλλά και σε καλύτερες αμοιβές, ώστε να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Προτάσσει τη στήριξη στην οικογένεια, στις μονογονεϊκές, στους τρίτεκνους, σε ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις στο στεγαστικό πρόβλημα, ακόμη αποτελεσματικότερη απάντηση στο πανευρωπαϊκό τέρας της ακρίβειας, ακόμη περισσότερη ασφάλεια παντού. Επικεντρώνεται στην προστασία του εισοδήματος των αγροτών αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πρϊόντων, με στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου πρωτογενούς τομέα, που θα εξασφαλίζει την ευημερία των αγροτών. Μονιμοποιείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων αγροτών και συνεταιρισμών και κινητροδοτείται η θερμοκηπιακή καλλιέργεια.  Αυξάνονται  κατά 2,2 % έως 2,5%  οι συντάξεις, ενώ όσοι έχουν ακόμη προσωπική διαφορά θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα έως 200 ευρώ. Αυξάνεται επίσης και η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης  Στην παιδεία, με προϋπολογισμό 250 εκ θα ανακαινιστούν εκτοντάδες σχολεία  ενώ  ανακοινώθηκαν ενισχύσεις των γιατρών του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα τετραετίας , αυτό το οποίο εγκρίθηκε στις τελευταίες εκλογές από τους πολίτες. Η Ελλάδα του 2027 δεν είναι ένα σύνθημα. Είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού, που περιγράφει τη χώρα που ονειρευόμαστε και χτίζουμε σταδιακά.Είναι το συνεκτικό σχέδιο μας, με έργα, δράσεις και προτεραιότητες. Με χαράξεις ευθυγραμμισμένες με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, μακριά από “υποθήκες”  που δημιουργούν οι εφήμερες λαϊκίστικες παροχές, τις οποίες πληρώσαμε ακριβά ως χώρα.

Η Ελλάδα του 2027 θα είναι μία χώρα σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό!

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου Σοφάδων Δημοσθένη Κατσή για την Έναρξη της Σχολικής Χρονιάς
Επόμενο άρθρο Ανοιχτός Μαραθώνιος Καινοτομίας (Hackathon)