Ειδήσεις

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Μ.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, το εσπέρας της Κυριακής 23 Μαρτίου 2025, χοροστάτησε στην ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.
Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού έψαλλε ο χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός) της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπό την χοραρχία του κ. Ηλία Καπέλα, διευθυντού της Σχολής.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε το κήρυγμά του με θέμα: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου». Σχόλια στην ευχή του αγίου Εφραίμ του Σύρου.
Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης εστίασε στην παρουσίαση του Τιμίου Σταυρού στην Εκκλησία, αναφέροντας δύο σημαντικούς λόγους για τη λιτάνευση του Σταυρού. Ο πρώτος λόγος είναι ιστορικός, καθώς η Εκκλησία τιμά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στις 6 Μαρτίου, αλλά λόγω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η ημέρα αυτή δεν επιτρέπει τη Θεία Λειτουργία. Επομένως, η Εκκλησία όρισε την Τρίτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής να προσκυνάμε τον Τίμιο Σταυρό. Ο δεύτερος λόγος είναι Χριστολογικός και Σωτηριολογικός, καθώς ο Σταυρός μας υπενθυμίζει τη θυσία του Χριστού και μας δίνει δύναμη για πνευματική ενδυνάμωση κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τεσσαρακοστής.
Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε την ανάλυση της Ευχής του Αγίου Εφραίμ του Σύρου και της σημασίας των θετικών στοιχείων της μετανοίας. Εξηγεί ότι η χριστιανική ζωή δεν είναι μόνο άρνηση του κακού, αλλά κυρίως ενεργητική άσκηση αρετών όπως η ταπεινοφροσύνη, η υπομονή και η αγάπη. Υπογράμμισε ότι η μετάνοια είναι η αλλαγή του νου, η οποία μας ανοίγει στην Ευαγγελική ζωή και είναι η απαρχή της νέας ζωής εν Χριστώ.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αληθινής χριστιανικής άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται με την αγάπη για τους άλλους και την αφοσίωση στον Θεό. Η μετάνοια δεν είναι απλώς νομική ρύθμιση των αμαρτιών, αλλά είναι μια διαδικασία πνευματικής αναγέννησης και κοινωνίας με τους άλλους. Η άσκηση αυτή μας απελευθερώνει από τα πάθη και μας οδηγεί στην ελευθερία και την αγάπη για τους άλλους.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αρετή της σωφροσύνης, που αποτελεί κεντρική αξία στην χριστιανική ζωή. Η σωφροσύνη, σύμφωνα με τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο, είναι η βάση της άσκησης που οδηγεί στην εσωτερική καθαρότητα και τον αγιασμό του ανθρώπου. Τόνισε ότι η σωφροσύνη συνδέεται με την ταπεινοφροσύνη και την υποταγή στον Θεό, καθώς και με τη σωστή χρήση της ανθρώπινης ελευθερίας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η χριστιανική ζωή είναι συνεχής άσκηση και πορεία προς την αγιότητα, προσκαλώντας όλους να αναγνωρίσουν τη χάρη του Θεού και να συμμετάσχουν στην αγιαστική διαδικασία με ταπεινότητα και αφοσίωση.

Προηγούμενο άρθρο Ανάδειξη και Ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου της Πίνδου
Επόμενο άρθρο Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Χρήστου Σάλτα