Ειδήσεις

Χρυσό βραβείο για Νηπιαγωγείο της Καρδίτσας


Χρυσό βραβείο στα education leaders awards 2021, στην κατηγορία Online & Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση απέσπασε Νηπιαγωγείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.  Η βράβευση αφορά το eTwinningέργο «Μενουμε σπιτι… μαζι» που υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Το 20ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας (που συγχωνεύτηκε το καλοκαίρι με άλλη σχολική μονάδα) και η εκπαιδευτικός Κικιλία Τσουκαλά, συμμετείχαν στη δημιουργία και την υλοποίηση του έργου, ως μέλος της συντονιστικής ομάδας του, με άλλες 13 εκπαιδευτικούς.

Το έργο «Μενουμε σπιτι… μαζι»  υλοποιήθηκε κατά τοχρονικό διάστημα της πρώτης αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω COVID-19 (Μάρτιος – Ιούνιος 2020)και πραγματοποιήθηκε πλήρως εξ αποστάσεως.

Σκοπός του έργου ήταν κυρίως η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία, μέσα από βιωματικές δράσεις. Μέσα από το έργο αυτό υπήρχε η θέληση εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες όλης της χώρας να επικοινωνούν και να εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μαζι την κρίση του εγκλεισμού. Η συντονιστική ομάδα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το έργο ευρύτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα με σκοπό να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και εκπαιδευτικοί.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα από διασκεδαστικές βιωματικές δραστηριότητες – αποστολές, 225 σχολεία με 308 εκπαιδευτικούς και 4800 μαθητές συνολικά, κατάφεραν να διατηρήσουν την επαφή εξ αποστάσεως, να περάσουν δημιουργικά την πρώτη περίοδο της καραντίνας, να ξεπεράσουν το φόβο της πανδημίας και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στη μαθησιακή διαδικασία.

Η συντονιστική ομάδα του έργου που σχεδίαζε κι οργάνωνε τις δράσεις, ετοίμαζε το εκπαιδευτικό υλικό και τις αποστολές για τα παιδιά. Κάθε μέλος της συντονιστικής ομάδας είχε 15-20 σχολεία από όλη την Ελλάδα υπό την εποπτεία της.  Έτσι λύνονταν ευκολότερα απορίες εκπαιδευτικών, δίνονταν πρακτικές και τεχνικές συμβουλές για την αξιοποίηση εργαλείων Web 2.0, οργανωνόταν με ποικίλα εργαλεία το υλικό των σχολείων, ώστε να επιστραφεί ως ομαδικό προϊόν στα σχολεία και στα παιδιά για ανατροφοδότηση και επιβράβευση, και υπήρχε έλεγχος της πορείας του έργου. Κάθε εβδομάδα στέλνονταν μια ή δύο αποστολές στα παιδιά. Οι προϋποθέσεις κατά το σχεδιασμό κάθε αποστολής ήταν:  η δράση να μην απαιτεί έκθεση στις οθόνες,  να έχει βιωματικό και παιγνιώδη χαρακτήρα και η υλοποίησή της να μην απαιτεί υλικά που δεν θα υπήρχαν  στο σπίτι.

Το έργο «Μενουμε σπιτι.. μαζι», προβλήθηκε από την κεντρική υπηρεσία eTwinning στις Βρυξέλλες, ως καλή πρακτική εν μέσω πανδημίας, όπως και από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Υποστήριξης eTwinning και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στις επίσημες διαδικτυακές σελίδες τους.

Τα Education leaders awards είναι ένας θεσμός που διοργανώνεται για 6η χρονιά και έχει ως σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εµπειρίας, τόσο των διδασκομένων όσο και των διδασκόντων. Ο θεσμός φιλοδοξεί να αναδείξει το φάσµα των δραστηριοτήτων εκείνων που ξεχώρισαν, από κάθε γεωγραφικό διαµέρισµα και κάθε βαθμίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας µας. Ιδιαίτερα φέτος, η αναγνώριση για τις ιδέες, την εφαρµογή τους και το αποτέλεσµα της εκπαιδευτικής εµπειρίας, που αυτές προσέφεραν, έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς το πλαίσιο εκπαίδευσης άλλαξε πλήρως. (https://www.educationleadersawards.gr/)

Το συγκεκριμένο χρυσο βραβείο αποτελεί μια ακόμα διάκριση της σχολικής μονάδας που συγχωνεύτηκε και αποδεικνύει ότι ακόμα και στις δυσκολίες μικρά σχολεία και εκπαιδευτικοί μπορούν  να πρωτοστατούν στις εκπαιδευτικές εξελίξεις, αν υπάρχει όραμα για την εκπαίδευση και αγάπη για μαθητές/τριες.

Προηγούμενο άρθρο Η ΟικόΣφαιρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Επαναληπτική δημοπρασία καυσόξυλων στην Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου