Για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να είναι υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τους στόχους της αλλά και το πώς οραματίζεται το αύριο του τόπου μίλησε η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», Χρύσα Γαλαγάλα-Μάνδρου, στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Κυρία Γαλαγάλα-Μάνδρου, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν ώστε να λάβετε την απόφαση αυτή; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Απάντηση: Πολύ σωστά λέμε καθημερινά πως “για τα πάντα υπάρχει πρώτη φορά”. Είναι πολύ σημαντικό και στην παρούσα φάση θα έλεγα αναγκαίο, να ακούγονται νέες φωνές και ιδέες. Άλλωστε η νεότερη γενιά, στην οποία ανήκω, μια γενιά που καταδικάζει τη κομματικοποίηση και τα χρώματα, θέλει ανθρώπους με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Επιλέγει προσωπικότητες και ικανότητες που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και βρίσκουν γρήγορα τη λύση. Που αφουγκράζονται τον πόνο, την ανάγκη και το θυμό ακόμα, και να ενεργούν προς το κοινό καλό. Αυτή λοιπόν η ανάγκη με οδήγησε εδώ σήμερα και είμαι παρούσα σε αυτήν την αναμέτρηση.
Προτεραιότητά μας είναι η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Ντάνιελ και Ελίας, η εξυπηρέτηση των πολιτών στην καθημερινότητά τους, η σωστή λειτουργία και η ανάπτυξη του νομού, η μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό πόλο και τουριστικό προορισμό. Πως θα αναπτυχθεί; Με πολύ δουλειά (σηκώνουμε μανίκια), με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία και στην επικαιροποίηση μελετών και αναγκών.
Ερώτηση: Δραστηριοποιείστε, επί σειρά ετών, στον τομέα τουρισμού της Λίμνης Πλαστήρα, ως Υπεύθυνη Οργάνωσης, Σχεδιασμού και Δημοσίων Σχέσεων του ξενοδοχείου Kazarma Lake Resort & Spa, και γνωρίζετε πολύ καλά τα ζητήματα και τις ανάγκες στον τουριστικό κλάδο. Πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα καλύτερα ο τουρισμός στο Νομό μας και να δοθούν νέες προοπτικές;
Απάντηση: Η αλήθεια είναι πως προερχόμενη από τον τομέα του τουρισμού και το επιχειρείν έχω μια ίσως πιο ουσιαστική εικόνα του τι χρειάζεται ο τόπος μας να αναπτυχθεί τουριστικά και να προωθηθεί.
Αρχικά με συνεργατικότητα και εξωστρέφεια. Συνεργατικότητα μεταξύ Περιφέρειας και δήμων σαν μια αλυσίδα.
Παραδείγματος χάριν Συνεργατικότητα της Λίμνης Πλαστήρα με τη πόλη της Καρδίτσας. Με έμφαση το ποδήλατο και τη διασύνδεση των δύο αυτών σημείων με ήπιας κυκλοφορίας ποδηλατόδρομο.
Μοναδικό για τη χώρα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει θετικό πρόσημο με τη διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, ανάπτυξη ποδηλατικού τουρισμού (μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων επιλέγει αυτό του είδους τουρισμού) μάλιστα στο παρελθόν συμμετείχαμε και σε έκθεση με αυτό το τουριστικό προϊόν και η απήχηση ήταν πολύ μεγάλη.
Αλλά και το Σμόκοβο. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι κέντρο ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν και εξελίσσουν συνεχώς τον ιαματικό τουρισμό κάτι που εμείς διαθέτουμε φυσικά αλλά χωρίς τις κατάλληλες και σύγχρονες υποδομές και συνδέσεις. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο πεζοπορικός τουρισμός (μονοπάτια), αθλητικός τουρισμός (τρίαθλα βουνού, προετοιμασίες). Κι εδώ μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο το ανάγλυφο και τα μονοπάτια του δήμου λίμνης Πλαστήρα αλλά και της Αργιθέας.
Επίσης με την επαναλειτουργία της αεροπορικής διασύνδεσης υδροπλάνου.
Πως θα επιτευχθούν; Με επενδύσεις σε έργα υποδομής, με τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, με θεματικά πάρκα, με πολιτιστικούς θεσμούς, αθλητικές διοργανώσεις, παρουσίαση του νομού σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες κλπ.
Ερώτηση: Παράλληλα, είστε απόφοιτη του Τμήματος «Σχεδιασμός Επίπλου και Τεχνολογίας Ξύλου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα ιδιαίτερα δυναμικό Τμήμα με σημαντικές προοπτικές στην απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο Τμήμα μπορεί να αποτελέσει έναν θεμελιώδη κρίκο διασύνδεσης με την αλυσίδα του φυσικού περιβάλλοντος, της βιομηχανίας ξύλου-επίπλου και της κοινωνίας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία;
Απάντηση: Αρχικά να σας αναφέρω ότι η απόφαση να σπουδάσω στη συγκεκριμένη σχολή ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή μιας και τότε όπως και σήμερα αποτελούσε μια πρωτοποριακή επιλογή.
Όλα αυτά τα χρόνια το τμήμα λειτουργεί υποδειγματικά. Το πρόγραμμα σπουδών του ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και συντάχθηκε με βάση τα δεδομένα αντίστοιχων σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λειτουργεί διασυνδετικά με τη βιομηχανία και βιοτεχνία ξύλου επίπλου εδώ και χρόνια. Με αξιόλογες και μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο νομό μας, με μεγάλη δυναμική και εξαγωγική δραστηριότητα καθώς επίσης και με την παραγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Μην ξεχνάμε την ΕΣΕΚ, την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, μια μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης υπολειμματικής βιομάζας η οποία προέρχεται από το Νομό Καρδίτσα (δασικά υπολείμματα, αγροτικά υπολείμματα, κλαδέματα αστικών δένδρων,) και ιδρύθηκε το 2010. Αλλά και με πρότζεκτ μεταξύ φορέων και πανεπιστήμιου με μελέτες και κατασκευές ενταγμένες στα νέα περιβαλλοντολογικά πρότυπα.
Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας που καλύπτονται από άτομα με πλήρη επιστημονική κατάρτιση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του τμήματος απορροφούνται ακόμα και μέχρι σήμερα κατά περίπου 95%.
Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για την Καρδίτσα και το αύριο αυτού του τόπου; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;
Απάντηση: Δύσκολα έρχεται η αλλαγή αν δεν την επιδιώξουμε.
Θα ήθελα να αποκτήσουµε ξανά αυτό που ξεχωρίζει µια µέτρια οµάδα από µια πρωταθλήτρια. Να πράττουμε όλοι σαν ένα, να βάζουµε το εγώ µας λίγο στην άκρη και να σεβόµαστε τις ανάγκες των συµπολιτών µας. Για να αλλάξουμε κάποιες στερεότυπες και παλιές απόψεις, θα πρέπει να μελετούμε, να επιμορφωνόμαστε. Να παντρέψουμε τη γνώση του παρελθόντος με τις νέες απόψεις και τάσεις. Να ακούμε τους άλλους. Ο σεβασμός της αντίθετης άποψης είναι επίσης σημαντικός όπως και η αποδοχή του διαφορετικού και του νέου.
Ερώτηση: Είστε ένας νέος άνθρωπος και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς στη σημερινή εποχή, όπου πολλοί από αυτούς, και ιδίως οι επιστήμονες, φεύγουν από τη χώρα προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Κατά την άποψή σας, τι κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν ώστε οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν εδώ;
Απάντηση: Μιλάτε με έναν άνθρωπο που αποφάσισε να εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ και να εγκατασταθεί μόνιμα στην επαρχία ,να ζήσει και να δημιουργήσει εδώ κάτι για το οποίο νιώθω τυχερή. Οπότε είναι θα έλεγα ότι έρχεται ακριβώς αντίθετα από αυτό που με ρωτάτε. Παρόλα αυτά δεν θα μπορούσα να μην αντιλαμβάνομαι το προβληματισμό των νέων ανθρώπων για το αύριο, την εργασία και την ασφάλεια του.
Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι ένας καλός επιστήμονας ή επαγγελματίας όταν είναι καλός είναι καλός παντού. Πολλές φορές είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως φεύγοντας από τον τόπο μας θα έχουμε καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας. Το λέω αυτό μιας και όλοι όσοι βρισκόμαστε στο ελεύθερο επάγγελμα αντιμετωπίζουμε το τρομερό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Άρα θα πω πως η όρεξη και το όραμα θα πρέπει αρχικά να αποτελούν κίνητρα. Οι συνθήκες είναι αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε και εκεί θα χρειαστεί προγραμματισμός. Παραδείγματος χάριν οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρωτογενών προϊόντων αποτελούν μια τέτοια συνθήκη και κατά επέκταση το κίνητρο να παραμείνουμε στον τόπο μας.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» και εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Η δομή μας, η οργάνωσή μας και ο προγραμματισμός μας, μας επιτρέπουν να μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά στους ανθρώπους που έχουμε απέναντι μας ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη επίλυσης των ζητημάτων της Π.Ε. Καρδίτσας. Τα γνωρίζουμε, τα έχουμε μελετήσει και έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για την επίλυσή τους.
Εκεί λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε και να δώσουμε βαρύτητα.
Όσον αναφορά γιατί τη Χρύσα…θα πω πως όσοι άνθρωποι με γνωρίζουν βλέπουν ένα ειλικρινή άνθρωπο απέναντι τους. Αντιμετωπίζω τα προβλήματα με αισιοδοξία, ρεαλισμό και σφαιρική αντίληψη. Κυρίως όμως με ηρεμία και όρεξη για δουλειά. Δεν λιγοψυχώ και πάντοτε χαμογελώ.
Για όσους δεν με γνωρίζουν απλώνω το χέρι μου και τους καλώ να δώσουν ευκαιρίες στο νέο, στο σύγχρονο, στη γυναίκα και τέλος …στην πρόοδο.