Αρκετές είναι οι ασθένειες που πλήττουν το υπαίθριο κολοκύθι αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:
Ωϊδιο
Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.
Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.
Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του.
Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά. 2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis)
Προσβολές απο περονόσπορο διαπιστώθηκαν στις υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στους Νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Λάρισας , Τρικάλων και Φθιώτιδας.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Συστάσεις: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά. 2)Ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την διαπίστωση του παθογόνου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες .
Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.)
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.
Συστάσεις: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.