Αγαπητοί Συμπολίτες, Αποδείχθηκε τελευταία ότι, εν γνώσει των αρμοδίων εγκαταλείφθηκε αστήριχτο, αφύλαχτο και απροστάτευτο, το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό μνημείο του Μουζακίου και του Μαυρομματίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου (1932), κατασκευάστηκε δε και εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά(1936-1939).
Τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο ίδιος ο Δήμαρχος Μουζακίου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο όταν απαντώντας σε ερώτηση είπε άκουσον-άκουσον, «η Παλαιά Γέφυρα θα πέσει…. Θα φύγει από κει…και λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι θα γίνει πεζογέφυρα…κ.α.!!» χωρίς όμως να αιτιολογήσει και να διευκρινίσει σχετικά.
Το στολίδι λοιπόν που ένωσε πριν από ενενήντα περίπου χρόνια το Μουζάκι και το Μαυρομμάτι με την ευρύτερη Περιφέρεια, αντί να το ενισχύσουν παραδέχονται τώρα οι τοπικοί, περιφερειακοί και κρατικοί αρμόδιοιότι το εγκατέλειψανστην τύχη του!
Κανένας τους δε δίνει σημασία πλέον στις διαμαρτυρίες μας για ρωγμές, για αρμούς διαστολής που άνοιξαν, για καθίζηση ή στροφή μεσοβάθρων, για τα παραπέτα που έγειραν προς το ποτάμι, για το κατάστρωμα της γέφυρας που έγινε ανισόπεδο και βυθίστηκε κ.α.
Είναι πρόκληση όμως προς τους Πολίτες εν μέσω κρίσης, αυτοί που είναι ταγμένοι και υποχρεωμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον,«να αδιαφορούνεπαναλαμβανόμενα στη σπατάλη δημοσίου χρήματος γιανέα γέφυρα και Κ. Υγείας, εν γνώσει τους δε να μην αποτρέπουν την καταστροφή της δημοτικής περιουσίας».
Έτσι λοιπόν άπραγοι ετοιμάζονται να καθαιρέσουν την αστοχήσασα! (όπως τη χαρακτήρισαν) γέφυρα και πεζογέφυρα της ιστορίας, της παράδοσης, της ανάπτυξης και των αναμνήσεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου, τα Συμβούλια Κοινοτήτων Μουζακίου και Μαυρομματίου και όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιφέρειας έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τη γέφυρα όρθια αποφασίζοντας με ψηφίσματα, να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν να αξιώσουν παρεμβάσεις, μέτρα καιεργασίες ενίσχυσης, συντήρησης και αποκατάστασης.
Είναι καθήκον των τοπικών αρχών αλλά και απαίτηση των πολιτών, να μην περάσει στην άυλη πολιτιστική κληρονομιάηπαλαιά γέφυρα που ενώνει και έχει αντοχή στο χρόνο, αλλά να χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και να αποδοθεί στην κοινωνία για αξιοποίηση.-
Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου