Ειδήσεις

Assisting Nature: Η πιο σύγχρονη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής εγκαινιάζεται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας


Τη λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε την Τετάρτη στις 1:30 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας,ο ιδρυτής της AssistingNatureκ. Ευάγγελος  Παπανικολάου Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγική Ιατρική, MD, PhD, ο Επιστημονικός Διευθυντής Assisting Nature Larissa κ. Robert Najdecki Γυναικολόγος, Ειδικός στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγική Ιατρική MD, PhD, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κ, Θεόδωρος Ταλάρης MD, MA, MBA, οι οποίοι τόνισαν ότι η νέα Μονάδα αποτελεί ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από την βαθιά αγάπη των επιστημόνων της για τον άνθρωπο και την αφοσίωση τους στην επιστήμη της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα αποτελεί την πρώτη και μοναδική περίπτωση που σε επίπεδο Θεσσαλίας παρέχονται σε ένα και μόνο χώρο ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγήςοι οποίεςπλαισιώνονται από τις λοιπές υπηρεσίες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας που χρειάζονται για να γίνει κάποιος γονιός.

Όπως υπογράμμισαν οι κ. Ευάγγελος Παπανικολάου και Robert Najdecki, η γέννηση ενός υγιούς παιδιού, η ασφάλεια της γυναίκας κατά τη διαδικασία και η ψυχική υγεία του ζευγαριού, που ενδυναμώνεται από τη συνειδητοποίηση ότι υπογονιμότητα δεν σημαίνει στειρότητα, αποτελούν προτεραιότητα της Assisting Nature, η οποία μετά από 8 χρόνια λειτουργίας στην Θεσσαλονίκη μετρά πάνω από 1200 γεννήσεις. Το συνολικό ποσοστό κλινικών κυήσεων που έχει επιτύχει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αγγίζει το 50,6% ενώ ανά κύκλο δωρεάς ωαρίων το 77%.

Οι δείκτες αυτοί της επιτυχίας, που κατατάσσουν την Assisting Nature στις υψηλότερες θέσεις σε ποσοστά γεννήσεων, οφείλονται, όπως εξήγησαν στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της, γυναικολόγους αναπαραγωγής, εμβρυολόγους και γενετιστές, εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας αναπαραγωγής, σε συνδυασμό με ένα υπερσύγχρονο εμβρυολογικό εργαστήριο το οποίο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εργαστηριακό εξοπλισμό.

Ειδική μνεία έκαναν οι ομιλητές σχετικά με το Εμβρυολογικό Εργαστήριο, που αποτελεί τον πυρήνα της Μονάδας Assisting Nature Larissa στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που παρέχει στα ζευγάρια το σύστημα IVF Witness, το οποίο είναι σύστημα ταυτοποίησης του βιολογικού υλικού του ζευγαριού σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μέσω ραδιοσυχνοτήτων RFID. Με στόχο την απόλυτη διαφάνεια, την ιχνηλασιμότητα του γενετικού υλικού σε κάθε βήμα της προσπάθειας και τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας/παρακολούθησης όλων των σταδίων εξέλιξης ενός εμβρύου, το Εμβρυολογικό Εργαστήριο είναι υπερσύγχρονα εξοπλισμένο με:

  • Συνθήκες “Cleanroom” με χαμηλά επίπεδα VOC χάρη στο σύστημα Air Shower και στο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού (HVAC)
  • Αντιμικροβιακά πάνελ (Covid -19 free)
  • OctaxLog & Guardalarm σύστημα ποιοτικού ελέγχου 24ης παρακολούθησης των εργαστηριακών παραμέτρων
  • Θάλαμοι νηματικής ροής, Κατηγορίας ΙΙ, εξασφαλίζοντας τις ιδανικές συνθήκες προστασίας των δειγμάτων και των εμβρυολόγων
  • BenchtopIncubators – Νέας γενιάς (κλίβανοι εμβρύων): G210 plus K-SYSTEMS
  • Time LapseIncubators (κλίβανος συνεχούς παρακολούθησης)
  • RI Witness με τη χρήση της τεχνολογίας RFID για την απόλυτη διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα και ταυτοποίηση των γενετικών δειγμάτων σε κάθε βήμα της διαδικασίας
  • Σύστημα Laser για τη διεξαγωγή βιοψίας εμβρύου, καθώς και υποβοηθούμενης εκκόλαψης

Τέλος, ανέλυσαν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Μονάδας της Assisting Nature Larissa που περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος ωοθηκικών αποθεμάτων, αντιωοθηκικά αντισώματα, γενετικός έλεγχος για POF-πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.
  • Έλεγχος δεκτικότητας ενδομητρίου κατόπιν βιοψίας και καθορισμός του παραθύρου εμφύτευσης σε συνεργασία με IVIOMICS.
  • Μικρογονιμοποιήση ωαρίων (ICSI) με νέες μεθόδους, όπου η επιλογή του σπερματοζωάριου γίνεται σε υψηλή ανάλυση (IMSI)
  • Καλλιέργεια & Βιοψία Βλαστοκύστεων με sequential media, παρατεταμένη καλλιέργεια εμβρύων και γενετική επιλογή του ευπλοειδικού εμβρύου.
  • Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση με νέα μέθοδο υβριδοποίησης με CGH όπου καθίσταται εφικτός ο έλεγχος και των 23 χρωματοσωμάτων.
  • IVF Witness. Σύστημα ταυτοποίησης γαμετών και βιολογικού υλικού.
  • Λειτουργία Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.
  • Yαλοποίηση ωαρίων για social freezing, αποθήκευση ορχικού ιστού, κατάψυξη σπέρματος και εμβρύων.
  • Θεραπείες Δωρεάς Ωαρίων και Δωρεάς σπέρματος
  • Πλήρης Ανδρολογική διερεύνηση. Σπερμοδιάγραμμα κατά WHO II, έλεγχος ανευπλοειδιών σπέρματος με FISH, έλεγχος DNA Fragmentation σπέρματος, ενδοκρινολογικός έλεγχος, υπερηχογραφικός έλεγχος.
  • In-house Βιοψίαόρχεων, Tese/ micro – Tese, FNA.

Ο κ. Ταλάρης αναφέρθηκε στη βεβαιότητά του για την επιτυχία της συνεργασίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με την AssistingNature, καθώς το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας διαθέτει μία πανστρατιά συνεργατών ιατρών, οι οποίοι έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση, Μαιευτήρες Γυναικολόγοι και Ουρολόγοι-Ανδρολόγοι κατά κύριο λόγο, που ήδη στηρίζουν τη συνεργασία αυτή. Παράλληλα, τόνισε πως στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ώστε να γίνει κάποιος γονιός, αναφερόμενος στη διερεύνηση με εργαστηριακούς ελέγχους, στην ιατρική υποστήριξη, στα γυναικολογικά χειρουργεία και στην πρότυπη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Η Μονάδα Assisting Nature Larissa λειτουργεί ήδη στον πρώτο όροφο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε ένα χώρο με φιλικό και διακριτικό περιβάλλον και με υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, όπου, μέσα από εξατομικευμένη προσέγγιση στις ανάγκες του κάθε ζευγαριού, εγγυάται τις πιο σύγχρονες, ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας.

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας