Ειδήσεις

Ασημίνα Σκόνδρα: Στόχος της Ν.Δ. η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής


Η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία αποτελούν έναν από τους βασικότερους πλουτοπαραγωγικούς πυλώνες της Ελλάδας και διαχρονικά οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στήριζαν και ενίσχυαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις επηρέασαν την εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία συχνά να κλυδωνίζεται από τις αλλαγές και την άνοδο του κόστους παραγωγής.

Το να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του αγρότη ή του κτηνοτρόφου, είναι μια απόφαση κάθε άλλο παρά εύκολη. Η επαφή με το περιβάλλον και τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών είναι μια συνεχής πρόκληση. Η παραγωγή εξαρτάται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι συνήθως είναι απρόβλεπτοι και αστάθμητοι.

Ωστόσο, η σημασία της συμβολής των αγροτοκτηνοτρόφων στην οικονομία και την κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’  αυτό και ο κυβερνητικός σχεδιασμός της Ν. Δ. συμπεριέλαβε τον πρωτογενή τομέα στις δέσμες στήριξης των επαγγελματιών, τόσο κατά την περίοδο του κορωνοιού, όσο και κατά την άνοδο των τιμών των αγροτοεφοδίων και της αλυσίδας μεταφορών και εξαγωγών.

Ήδη υλοποιήσαμε την αύξηση πόρων από την ΕΕ σε 19,3 δισ. ευρώ, την στιγμή που σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ μειώθηκαν. Προχώρησε η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της χώρας. Ενισχύθηκαν τα συνεργατικά  σχήματα και δόθηκαν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την συμμετοχή των επαγγελματιών αγροτών και κτηνοτρόφων σε αυτά.

Σχετικά με τις ενισχύσεις, για την τριετία 2020-2022 έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΕΛΓΑ 782.731.722 ευρώ και από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, 80.828.826 ευρώ, με το σύνολο των αποζημιώσεων να ανέρχεται στις 863.560.549 ευρώ. Δηλαδή, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών, η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Για την επόμενη τετραετία τα μέτρα και η στρατηγική στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι περισσότερα και ακόμα πιο στοχευμένα. Στόχος μας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των μεθόδων και των συνθηκών παραγωγής, η βελτίωση των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση των εξαγωγών τους στο εξωτερικό.

Η ελληνική αγροτική οικονομία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν. Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε αυτές τις εκλογές το δίλημμα είναι απλό, θα ακολουθήσουμε τον ήδη χαραγμένο δρόμο της ανάπτυξης ή θα γυρίσουμε στην δυσχέρεια και την περιθωριοποίηση;

 

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, υποψήφια Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθρο Η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία πανηγύρισε τον άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για τους αρδευτές του Δήμου Καρδίτσας