Η γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την χώρα μας και τον βασικότερο του νομό μας.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κοινωνική καιεπαγγελματική του δομή, οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και ολόκληρη η τοπική οικονομία να είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή.
Τις τελευταίες δεκαετίες στο νομό Καρδίτσας, η καλλιέργεια που προωθήθηκε, επιδοτήθηκε, αλλά και άντεξε στις συνθήκες του κάμπου, είναι το βαμβάκι. Ο άσπρος χρυσός στηρίζει την τοπική οικονομία ,οι παραγωγοί μας έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στην καλλιέργεια του, δίνοντας τους έτσι την δυνατότητα να παράγουν ένα προϊόν υψηλών προδιαγραφών.
Η παγκοσμιοποίηση η αυξημένη ζήτηση οι απρόβλεπτοι παράγοντες όπως πόλεμοι, φυσικά φαινόμενα, επισιτιστική κρίση, κλιματική αλλαγή, ο μικρός κλήρος, η έλλειψη σύνδεσης του παραγωγού με την αγορά (ζητούμενο-παραγόμενο) και οι μικρές ποσότητες παράγωγης, μειώνουν την αγοραστική δύναμη του προϊόντος και αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος.
Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής και στην εφαρμογή των νέων μεθόδων στη γεωργία όπως βιοτεχνολογία και υπολογιστική τεχνολογία, μεταβαίνοντας σταδιακά στην Γεωργία Ακριβείας !!!Στην Έξυπνη Γεωργία!!!
Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι κάτι απλό.
Ο επιχειρηματικός συνεργατισμός, είναι μια από τις βασικότερες παραμέτρους για την επιτυχία. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγών και φορέων,που εμπλέκονται στην δημιουργία και προώθηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου με αντικείμενο την παράγωγη ενός προϊόντος. Ένα προϊόν που με την χρήση της τεχνολογίας σε όλα τα στάδια παραγωγής ,και με στόχο το μειωμένο κόστος την αντοχή στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας αναδεικνύεται άκρως ανταγωνιστικό, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την προώθηση του στις αγορές.
Η πολιτεία κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση, δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες, νομοθετώντας ευνοϊκούς όρους και ενισχύοντας τα συλλογικά σχήματα για να μπορεί ο Έλληνας αγρότης ειδικά τα νέα παιδιά να βοηθηθούν. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα από το ΠΑΑ, αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα, τα οποία στηρίζουν τον συνεργατισμό και τον επιδοτούν με εργαλεία νέας τεχνολογίας, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα στάδια παραγωγής.
Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην παραδοσιακή γεωργία, με την καθοδήγηση του κράτους, με προγράμματα επιμόρφωσης και τεχνικής στήριξης, αποτελεί κανόνα για την επιτυχία του εθνικού αυτού στόχου. Οι Συνεργατικές ομάδες ενώνουν τον παράγωγο με τον καταναλωτή, γνωρίζουν την ζήτηση με αποτέλεσμα να παράγουν το κατάλληλο προϊόν την κατάλληλη στιγμή, στην απαιτούμενη ποσότητα και ποιότητα.
Η χρήση λοιπόν της σύγχρονης τεχνολογίας, εννοώντας την βιοτεχνολογία την υπολογιστική τεχνολογία, συνδέει το χωράφι με τον αγροτικό εξοπλισμό μέσω σύγχρονων μέσων, δίνοντας στοιχεία και εικόνα στην οθόνη του παραγωγού που αφορούν το έδαφος, την υγρασία, το ποσοστό λίπανσης και την ξηρότητα του εδάφους, και με έξυπνα προγράμματα και αυτοματισμούς μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και να βελτιώσει την καλλιέργεια του.
Για να καταλάβουμε την σπουδαιότητα της Γεωργίας ακριβείας, φτάνει να πούμε ότι σήμερα ξοδεύουμε 65% περισσότερα λιπάσματα γιατί οι παραγωγοί λιπαίνουν όλη την έκταση της καλλιέργειας τους, ενώ χρησιμοποιώντας τα μέσα της τεχνολογίας μπορούν να γνωρίζουν συγκεκριμένα σημεία που χρειάζεται να λιπανθούνε να αρδευτούνε και σε ποια ποσότητα.
Η χρήση των έξυπνων αυτόνομων μετεωρολογικών σταθμών, των μικροκλιματικών σταθμών για μετρήσεις κρίσιμων δεικτών, οι ελεγκτές άρδευσης ποσότητας νερού που συνδέονται με το υπολογιστικό νέφος, μειώνουν την ποσότητα των χημικών στην τροφική αλυσίδα, την ποσότητα νερού τα καύσιμα μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος παραγωγής βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, έτσι ο αγρότης θα διαπραγματεύεται με δυνατά όπλα μειώνοντας το ρίσκο της καλλιέργειας και αυξάνοντας το κέρδος του.
Όλα όμως αυτά προϋποθέτουν την κατανόηση από την μεριά των παραγωγών, την δύναμη και τα πολλαπλά οφέλη της συνέργειας,και της εφαρμογής της νέας τεχνολογίας που σε συνδυασμό με την αμέριστη στήριξη και καθοδήγηση της Ελληνικής πολιτείας πάνω στην εκπαίδευση την χρηματοδότηση και τον έλεγχο, των ομάδων αυτών, θα τους δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Γεωργία Ακριβείας κάνοντας έτσι τα τοπικά μας προϊόντα ισχυρά ανταγωνιστικά, βοηθώντας την τοπική οικονομία να αναπτυχθεί και ακμάσει!!!
Γράφει ο Αριστοτέλης Σπάνιας, Γενικός Ιατρός Μsc Διοίκηση Μονάδων & Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δ. Καρδίτσας