Ειδήσεις

Αποζημιώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι αγρότες


Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες του Νομού, δέκα μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel, περιέγραψε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Δημοτική Αγορά. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, ο οποίος έκανε την ενημέρωση, ξεκίνησε με το ζήτημα των αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι οι πληρωμές θα γίνονταν στις 30 Ιουνίου και, δέκα μήνες μετά την πλημμύρα, ακόμα περιμένουν.

Επόμενο θέμα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και η διαπίστωση ότι όλο και μειώνονται πλέον οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, μετά τις ζημιές που υπέστησαν και την απώλεια εισοδήματος.

Στην συνέχεια, δόθηκε έμφαση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με τον κ. Τζέλλα να επισημαίνει πως πάγιο αίτημα είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει αισχροκέρδεια των εμπόρων σε βάρος των καλλιεργητών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αγροτών» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.

Αναφορά έγινε και στο ζήτημα της άρδευσης λέγοντας πως δεν  προχωράει καλά και αύριο (Παρασκευή_ σταματάει η παροχέτευση στη λίμνη Σμοκόβου.

«Τι ενέργειες έκανε η πολιτεία για να προστατεύσει τους αγρότες. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική και η πολιτική αυτή να έχει βασικό στόχο τους πολίτες και όχι τους λίγους» συμπλήρωσε ο κ. Τζέλλας.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα,  τονίστηκε πως δεν υπάρχουν καν χρονοδιαγράμματα για τους καθαρισμούς και τις παρεμβάσεις στα αναχώματα και στα ποτάμια και το φθινόπωρο πλησιάζει.

Σε σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, επισημάνθηκε πως ούτε και αυτές έγινα σωστά και πως η καθυστέρηση αυτή που υπάρχει σημαίνει και καθυστέρηση στην πληρωμή των αγροτών.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για τον αγροτικό εξοπλισμό και τα αποθηκευμένα προϊόντα, σε κάποιους μόνο δόθηκαν χρήματα και κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το ποσό που πρέπει να λάβει.

Ακόμη, τονίστηκε πως η ΔΕΗ καθυστερεί να φτιάξει τις βλάβες και θα πρέπει να ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό έτσι ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα.

Τέλος, έγινε γνωστό πως σε πολλές περιοχές, όπως στον Παλαμά, και ειδικότερα στον Κοσκινά, δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα όχι μόνο τα μπάζα αλλά ακόμα και τα γκρεμισμένα σπίτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ίδια τη δημόσια υγεία, με τα φίδια και τα ερπετά που έχουν συγκεντρωθεί, και όχι μόνον.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να λύσουν τα θέματα αυτά.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην φύγουμε από τις δουλειές μας και για να μην ερημώσει η Θεσσαλία».

 

Προηγούμενο άρθρο Θετταλών Δράσεις – Το τέταρτο τεύχος κυκλοφορεί
Επόμενο άρθρο Τελεσίγραφο επτά ημερών στους καταστηματάρχες για τα τραπεζοκαθίσματα - Η Αντιδήμαρχος Όλγα Μακρή στο Ηχόραμα 100,8