Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), λειτουργώντας στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της διάδρασης με τοπικές κοινωνίες, ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 το μάθημα: «Γλυπτική και Αγροτικός Δημόσιος χώρος/Γη» (The art of Anthropocene), με διδάσκουσα την Γλύπτρια Κατερίνα Αθανασίου υπεύθυνη για την οργάνωση και την διεξαγωγή του. Μόνιμο μέλος ΕΕΠ του Τομέα Γλυπτικής, σχεδίασε, πρότεινε και δημιούργησε τις συνθήκες για το εικαστικό αυτό Project, σε συνεργασία με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΔΕΞΥΣ).
Το Project: ¨The Art of Anthropocene¨ μελετά έννοιες όπως περιβαλλοντική τέχνη και κοινότητες της γης. Συναπαρτίζεται εν γένει από δύο στάδια: Το προπαρασκευαστικό, που ολοκληρώνεται κατά την διάρκεια των μαθημάτων τριών εξαμήνων, καθώς και το στάδιο της υλοποίησης, σε ένα κατά βάση υπαίθριου workshop που προγραμματίζεται την περίοδο 8 έως 28 Ιουλίου, στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα.
Στα πλαίσια του project, συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ, καθώς και του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών του Ξύλου και Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ). Έτσι δημιουργείτε μια ενεργή καλλιτεχνική ομάδα από φοιτητές της Γλυπτικής, της Ζωγραφικής, της Θεωρίας της Τέχνης, αλλά και Σχεδιαστές της Δασολογίας, γνώστες ταυτόχρονα της διαδικασίας του Ξύλου, του Δάσους και των Κοινοτήτων που το αποτελούν.
Το αναγκαίο έναυσμα για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού αυτού εγχειρήματος δόθηκε με αφορμή τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2020 έπληξε την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, ενώ στο πέρασμά του άφησε φυσικά υλικά απομεινάρια ως απτή απόδειξη της σημαντικής φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε. Οι νεαροί καλλιτέχνες δούλεψαν την ¨μεταστροφή¨ της καταστροφής δίνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα πως με την επανάχρηση των φθαρτών υλικών μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου μια συνθήκη, που να αποτελεί έναν τόπο πιο απλό, αλλά πιθανόν και λύση για την ανάσα που χρειάζεται ο πλανήτης για την ¨συνέχεια¨.
Σήμερα το 2022 με την θεματική «Η Κιβωτός του Νώε ως Φάρσα» επαναλαμβάνεται η δράση από 9 φοιτητές των συνεργαζόμενων τμημάτων.
Εργάζονται με την τεχνική της ¨Πλίνθας¨ για να δημιουργήσουν τα έργα τους με λάσπη της ακρολιμνιάς, φύλλα ή τζίβες που ξεβράζει η λίμνη, ξύλα που έχουν σχεδόν απολιθωθεί από τον χρόνο, το νερό και τον ήλιο και σπάγκους από λινάρι.
Σας προσκαλούμε μετά την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 17:30 ως και την Τρίτη 26 αργά ως την δύση στην περιοχή Πλαζ Πεζούλας, Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσας να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε το αποτέλεσμα της έρευνάς τους. Καθώς και να συζητήσετε για τις καλλιτεχνικές τους ιδέες, με τους ίδιους τους δημιουργούς.
Συμμετέχουν οι: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ευθύμης Γρόνθος, Κωνσταντίνα Λαζαρίδου, Ναυσικά Τζανουλίνου, Ελπίδα Χατζινικολάου. Από την Δασολογία Άσπα Νοτοπούλου, Μάριος Χρηστίδης.
Επισκέπτρια καθηγήτρια Κλίτσα Αντωνίου από ΤΕΠΑ Κύπρου, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.