Ειδήσεις

Αποδόθηκε στα παιδιά η παιδική χαρά φιλική στα ΑμεΑ στο Μορφοβούνι


Με την επίσκεψη παιδιών ΑΜΕΑ από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία«Ήλιος» και «Πρόσβαση» από την Καρδίτσα, αποδόθηκε (9/3/2024) σε χρήση των παιδιών η παιδική χαρά στο Μορφοβούνι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου παιδότοπου είναι ότι αποτελεί μέρος ενός πρότυπου θεματικού Πάρκου Αναπηρίας, ενώ τα όργανα είναι ισομερώς κατανεμημένα για παιδιά με αναπηρία (50%) και για παιδιά τυπικής ανάπτυξης (50%).  Το έργο εντάσσεται στο σχεδιαζόμενο από τον Δήμο Πάρκο Ισότιμης Πρόσβασης και Συμπερίληψης, το πρώτο θεματικό πάρκο στη χώρα για την Αναπηρία με επωνυμία «Μπαίνω στα παπούτσια σου».

Η μελέτη είναι σε εξέλιξη, ενώ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Η έκταση του πάρκου ανέρχεται στα δέκα (10) στρέμματα και πρόκειται για το μόνο σημείο στο Δήμο, το οποίο είναι εντός σχεδίου, γετνειάζει με αθλητικές εγκαταστάσεις και γενικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος δήλωσε σχετικά: «Ολοκληρώθηκε η ά φάση ανάπτυξης του θεματικού πάρκου Ισότιμης Πρόσβασης και Συμπερίληψης. Συμβολικά αποδόθηκε (9/3/2024) σε παιδιά με αναπηρία, τα οποία το «εγκαινίασαν». Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μελέτη για το υπόλοιπο πάρκο, το οποίο έτσι όπως σχεδιάζεται προορίζεται να είναι μοναδικό για τη χώρα μας σημείο αναφοράς για την αναπηρία. Στόχος μας είναι να αποτελέσει πόλο έλξης παιδιών και ενηλίκων, αλλά και τόπο βιωματικής εκπαίδευσης στις φανερές και κρυμμένες αναπηρίες. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή με τους συνεργάτες μας σχεδιάζουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus(«Μπαίνω στα παπούτσια σου»), με στόχο να καταστεί σημείο αναφοράς για την διεθνή εκπαίδευση. Θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα με παιγνιώδη τρόπο για μία άλλη προσέγγιση της αναπηρίας ως έννοια και των αναπήρων που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Το πάρκο αυτό ουσιαστικά ανοίγει ένα παράθυρο για την καλλιέργεια της δικής μας ενσυναίσθησης.

Το θεματικό αυτό πάρκο υπηρετεί παράλληλα και αναπτυξιακούς στόχους, διότι εντάσσεται στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας. Παράλληλα σχεδιάζεται ένα ειδικό κατασκηνωτικό κέντρο για ΑμεΑ, μαζί και ένα δασικό χωριό Υγείας και Ευεξίας, επενδύσεις που έχουν προβλεφθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, ενώ οι χρήσεις γης προβλέπονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

 

Προηγούμενο άρθρο Έως τις 20 Μαρτίου οι εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25
Επόμενο άρθρο Ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του υδατικού