Ειδήσεις

Από τη γη στη σελήνη, στο απέραντο σύμπαν… και πάλι πίσω!!!


 Με αμείωτους ρυθμούς, συνεχίζονται τα «διαστημικά ταξίδια» στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  του Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής  Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Πώς γεννήθηκαν οι πλανήτες; Τί είναι το Big Bang; Πώς πεθαίνει ένα άστρο; Πότε πέφτει ένας κομήτης; Πολλά ερωτήματα απασχολούσαν πάντα τον άνθρωπο, για όλα τα υπέροχα και θαυμαστά δημιουργήματα, όμως, υπάρχουν απαντήσεις.. Όλα τα άλυτα μυστήρια του Σύμπαντος λύνονται, όταν ψάχνετε στα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας!!!

Πλανήτες, φεγγάρια, Αστέρια!!! Το ταξίδι στο ηλιακό σύστημα μόλις ξεκίνησε. Τα παιδιά εξερεύνησαν το Ηλιακό σύστημα και έμαθαν πληροφορίες για τον κάθε πλανήτη. Με την κίνηση του σώματος τους, αναπαράστησαν τους πλανήτες με κέντρο πάντα τον Ήλιο. Σχεδίασαν το δικό τους Ηλιακό Σύστημα, σύμφωνα με τη φαντασία τους και το πως αντιλαμβάνονται όλο αυτό..

Στην επιστροφή του ταξιδιού τους, έκαναν και μια μικρή στάση στη σελήνη!!! Έμαθαν πληροφορίες γι’ αυτήν, το πως δημιουργήθηκε, πως ονομάστηκε από τους διάφορους λαούς, ποιοί “πάτησαν” επάνω της. Είδαν όμως και βιβλία, βιβλία κλασσικά που γράφτηκαν πολλά χρόνια πριν, όπως του Λουκιανού «Ταξίδι στο φεγγάρι», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που γράφτηκε πριν από 2000 χρόνια περίπου, ενώ διαβάσαμε και το κλασσικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Από τη γη στη σελήνη», σε μια ωραία εκδοχή για παιδιά, από τις εκδόσεις Πυθαγόρειος.

Μιλήσαμε για τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Ολντριν, τους δύο πρώτους αστροναύτες που «πάτησαν το πόδι» τους στο φεγγάρι και διαβάσαμε απόσπασμα από το βιβλίο του Νιλ Αρμστρονγκ «Η ιστορία του Μποκ», από τις εκδόσεις Πατάκη.

Είδαμε ένα κομμάτι διαστημικής πέτρας που έφτασε από τη Nasa κατευθείαν στις παιδικές βιβλιοθήκες και φτιάξαμε τις δικές μας φεγγαρόπετρες με πολύ χρώμα και φαντασία και το κουτάκι που θα τις αποθηκεύουμε!!!

Τέλος με τον κλασσικό μας πλέον πύραυλο κάναμε κάποια μικρά διαστημικά ταξίδια στα πάρκα και στις αυλές των παιδικών βιβλιοθηκών της πόλης μας!!!

Η σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, διαστημικά ταξίδια, αλλά και κανονικά ταξίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και του σύμπαντος, καθώς και ταξίδια επιβίωσης,  με όλη την καλοσύνη των ανθρώπων, θα είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν από την Τετάρτη 10 έως και την Παρασκευή 12  Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου», συνοικιών «Αγίου Γεωργίου»,  «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Φανουρίου» και Δημοτικών Διαμερισμάτων «Παλαιοκκλησίου», & «Αρτεσιανού»,  όπου  θα πραγματοποιηθούν οι  παρακάτω δράσεις:

 «Δράση τώρα!» Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε «Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή!

«Η αρμονία των πλανητών». Τι βλέπεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Πλανήτες, Φεγγάρια, Αστέρια!! 4,3,2,1, Πυρ!!! Εμπρός εξερευνητές των πλανητών! Το ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα ξεκινά!

«Το ταξίδι είναι που μετράει!». Έχουμε τον χάρτη, έχουμε την παρέα, πάμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι; Σε αυτό το εργαστήριο θα σχεδιάσουμε ένα ταξίδι όσο μακρινό θέλουμε, με όσους σταθμούς επιθυμούμε και θα μάθουμε τα πάντα για τη διαδρομή. Εξάλλου, το ταξίδι είναι που μετράει!

«Το ταξίδι της επιβίωσης». Σε αυτό το εργαστήριο θα ακολουθήσουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης και στην  προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε το βιβλίο με το ταξίδι της δικής μας  επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

«Η καλοσύνη των ανθρώπων». Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού  και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «ΙΚΕΑ», τους οποίους  ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Όρμπαν στη Μόσχα - Του Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα