Ειδήσεις

Από τη γη στη σελήνη, μ’ έναν κόσμο κάτω απ’ τα πόδια μας, ζουζούνια παντού… και πάλι πίσω!!!


Με ωραίες δράσεις και με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, συνεχίζεται  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  του Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής  Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

Η Αρμονία των πλανητών, η σοφία και η τάξη του Σύμπαντος, είναι η έμπνευσή μας για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Ποιά μυστικά κρύβονται, πόσα γνωρίζουμε;  Εξαιρετικά τρισδιάστατα βιβλία που υπάρχουν στις Παιδικές  Βιβλιοθήκες του Δήμου μας για τους πλανήτες, το ηλιακό μας σύστημα, τους γαλαξίες, τα αστέρια, για αστροναύτες, πυραύλους, ανακαλύψεις, μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη επιστήμη, σε μια συναρπαστική πλοήγηση για τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, που εκτείνεται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας!!!

Η παραπάνω δράση έγινε η αφορμή, για ένα μακρινό ταξίδι από τη γη ως τη σελήνη και πάλι πίσω!!! Τα παιδιά διάβασαν πληροφορίες για τη Γη, τη Σελήνη, ταξίδεψαν στο δορυφόρο της γης και φαντάστηκαν πως μπορεί να είναι, με άμμο, πέτρες και αμέτρητους κρατήρες.

Έμαθαν για τις αποστολές Αμερικανών και Σοβιετικών, για την κατάκτηση του διαστήματος και για τα σεληνιακά πετρώματα και έφτιαξαν τις δικές τους φεγγαροπετρες, τις χρωμάτισαν και έδωσαν ένα  πρωτότυπο όνομα στα σεληνιακά τους πετρώματα!!!

Προσγειώθηκαν και πάλι στη γη, όπου ένας ολόκληρος κόσμος υπάρχει κάτω από τα πόδια τους… Τί κρύβεται μέσα στο χώμα; Τί ζει και μεγαλώνει; Σκάλισαν, έσκαψαν, έπιασαν το αφράτο χώμα, τα ζουμερά σκουλικάκια…  Μετά, πιάνει δουλειά η φαντασία και τα παιδιά την εξαντλούν με δημιουργικές κατασκευές!!!

Ζουζούνια παντού!!! Καλέσαμε τους μικρούς εξερευνητές, να βρουν τα ζωύφια που σέρνονται, γυρίζουν, περπατούν, να συναντηθούν με υπέροχες πεταλούδες, με την αράχνη παγόνι, με σφήκες, τερμίτες, μπάμπουρες και ντάβανους, που κρύβονται μέσα στο εξαιρετικό βιβλίο «Ζωύφια» των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Τους ζητήσαμε όμως και ως άλλοι ντετέκτιβ, να βρούνε τις κάρτες με τα ζουζούνια που κρύψαμε μέσα σε βιβλία, σε ράφια και άλλους χώρους στη βιβλιοθήκη και διαβάσαμε μέσα από κάρτες και βιβλία, πληροφορίες γι’ αυτά. Επίσης διαβάσαμε τη «Ζουζουνομπαλάντα», των εκδόσεων Σαββάλα  και τη «Λίτσα τη Πασχαλίτσα» του Antoon Krings, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  και ήχησε στ’ αυτιά μας η μελωδία των ζουζουνιών.

Όμως «Που πάνε τα τζιτζίκια το χειμώνα»; Μας δίνει την απάντηση το βιβλίο της Άννας Δημητρίου των εκδόσεων Λιβάνη; Το καλοκαίρι είναι στη βιβλιοθήκη και γλεντάνε μαζί με τα παιδιά στις δράσεις της καλοκαιρινής Εκστρατείας, την ώρα που τα ακούραστα μυρμήγκια κουβαλούν, κουβαλούν, κουβαλούν και διαβάζουν, διαβάζουν, διαβάζουν… το χειμώνα όμως;

Τέλος, κατασκευάσαμε και τα σπίτια των εντόμων, με ανακυκλώσιμα και άλλα  φυσικά υλικά, όπως κουκουνάρια, ξερά φύλλα και κλαδιά και το αφήσαμε έξω στο πάρκο της κάθε Παιδικής Βιβλιοθήκης, για να φωλιάσουν πολλά ζουζούνια, ενώ μικροί και μεγάλοι έφτιαξαν τα ζουζουνόδεντρα  με τα δικά τους πρωτότυπα ζουζούνια!!!

Η σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα διαστημικά ταξίδια συνεχίζονται τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Ιουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου», συνοικιών «Αγίου Γεωργίου»,  «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Φανουρίου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», όπου  θα πραγματοποιηθούν οι  παρακάτω δράσεις:

«Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω!» Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Σύμπαν! Τα παιδιά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία μιας σεληνιακής πέτρας που ταξίδεψε από τη Γη στη Σελήνη και επέστρεψε μετά από  δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στη Γη! Μαθαίνουν για τα Σεληνιακά πετρώματα και γράφουν τις δικές τους  Φεγγαρο-ιστορίες!!

«Η αρμονία των πλανητών» Τι βλέπεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Πλανήτες, Φεγγάρια, Αστέρια!! 4,3,2,1, Πυρ!!! Εμπρός εξερευνητές των πλανητών! Το ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα ξεκινά!

            «Δράση τώρα!» Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε «Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή!

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού  και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «ΙΚΕΑ», τους οποίους  ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Βουλευτή Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια στα γραφεία της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
Επόμενο άρθρο Ρίτα Αντωνοπούλου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Τη δύναμη τη βρίσκεις μέσα σου, με τον εαυτό σου