Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχος σχετικά με την ανάπλαση του Παυσιλύπου


 Κύριε Δήμαρχε,  Η παρούσα επιστολή έχει το νόημα της ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της τελευταίας απόφασής σας σχετικά με την επαναπροκήρυξη για τέταρτη φορά (μετά από τρεις αποτυχημένες) της αναμόρφωσης του Παυσιλύπου με την ίδια αποτυχημένη προμελέτη και παρά τις πρόσφατες  δηλώσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις βάσει των απόψεων των πολιτών.

Με επιστολές και δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και παρεμβάσεις, έχετε προειδοποιηθεί για την πιθανότητα αποτυχίας, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους του εγχειρήματος. Δεν γνωρίζουμε ποιοί είναι οι σύμβουλοι σας και τους πραγματικούς λόγους της ακατανόητης για μας εμμονής σας στην επαναπροκήρυξη με αυτούς τους αποτυχημένους όρους, οι οποίοι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη καταστροφική αλλαγή του Παυσιλύπου, αλλοιώνοντας προς το χειρότερο το περιβάλλον του μοναδικού οργανωμένου πνεύμονα πρασίνου της πόλης, αφανίζοντας συγχρόνως μνήμες  και συναισθήματα πολλών γενεών Καρδιτσιωτών. Πιστέψτε μας ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν εξουσιοδοτεί κανέναν εκλεγμένο να προκαλέσει τέτοιο μη αντιστρέψιμο κακό. Ήδη υπάρχει ενυπόγραφη αντίρρηση από 1500 περίπου Καρδιτσιώτες και πολλές ακόμη που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά. Όλοι οι υπογράφοντες εκφράζουν την δυσφορία – αντίθεση και για τις αλλαγές και για την διαδικασία που ακολουθείται.

Μετά την παραλαβή αυτής της επιστολής μας, άγνοια για τις συνέπειες που επισημαίνουμε  δεν συγχωρείται για  κανέναν, που θα τις επωμιστεί προφανώς, όταν και όποιες προκύψουν. Σχετικά με την προμελέτη, ήδη από τις επιστολές και τα δημοσιεύματα γίνεται φανερό ότι είναι ανεδαφική και με πολλές ελλείψεις για να μπορεί να εφαρμοστεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι αλλοιώνει δραματικά τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και θεωρούμε ότι δεν θα τύχει της έγκρισης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Είναι επίσης φανερή μια υπερτιμολόγηση εργασιών που περιγράφονται χωρίς πλήρη τεκμηρίωση. Αλλά και ο ένας και μοναδικός εργολάβος, ο οποίος εμφανίστηκε στην τρίτη δημοπράτηση, κάνει (ασυνήθιστο για τέτοιες περιπτώσεις) σειρά παρατηρήσεων, επισημαίνοντας επικινδυνότητα, κακή χρησιμοποίηση υλικών, μη δόκιμες κατασκευές και βέβαια προτείνει διαφοροποιήσεις πολύ χαμηλότερου κόστους, χωρίς να μειώνει αντίστοιχα τον προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι η προκήρυξη έργου με την μέθοδο της μελέτης – κατασκευής οριστικοποιείται με τιμολόγιο “τεμάχιο ένα, τιμήματος Χ”, είναι φανερό ότι κάθε εργασία που δεν πραγματοποιείται (αφού δεν υπάρχουν σαφείς και πλήρεις προδιαγραφές), δεν μειώνουν τον προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα κάθε νέα εργασία “κοστολογείται” επιβαρύνοντάς τον. Το γεγονός ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο, ούτε έχουν ληφθεί υπόψη οι παρενέργειες από τις παραρρίζιες εκσκαφές, κάνει πασιφανές και για τον πλέον αδαή, ότι είναι στοιχεία απολύτως εκμεταλλεύσιμα από τον μελλοντικό ανάδοχο, ώστε να αποδώσει ευθύνες στην υπηρεσία, να ζητήσει ανάλογες αποζημιώσεις και φυσικά αμοιβόμενες παρατάσεις.

Δεν θα θέλαμε να είμαστε προάγγελλοι κακών προβλέποντας ότι στην όχι ιδιαίτερα ακραία περίπτωση, δίνει ευκαιρίες – λόγους στον μελλοντικό ανάδοχο, αφού ολοκληρώσει τα κατ’ εκτίμηση εύκολα και καλοπληρωμένα τμήματα, να χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο και να ζητήσει διάλυση της εργολαβίας με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, απαιτώντας φυσικά πρόσθετες αποζημιώσεις. Θα ήταν πράγματι καταστροφικά απαράδεκτο  να μείνει γιαπί και μη επισκέψιμος -σε μεγάλο μέρος του-αυτός ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου .

Επειδή σύμφωνα με την τελευταία (4η) διακήρυξη προβλέπεται ως χρόνος εκτέλεσης των εργασιών  24 μήνες που ξεκινούν από την υπογραφή της σύμβασης , είναι σφόδρα πιθανόν οι αναγκαίες διαδικασίες για ανάδειξη αναδόχου, οι χρόνοι εκτέλεσης και οι αναγκαίες λόγω ελλείψεων καθυστερήσεις να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση, παραλαβή και αποπληρωμή μέχρι το τέλος του προγράμματος οπότε θα τεθεί θέμα απένταξης και επιστροφής χρημάτων. Είστε σε θέση να αναλάβετε τέτοιες ευθύνες; Είναι σε θέση να αναλάβουν τις αναλογούσες ευθύνες (ενώ γνωρίζουν το ρίσκο), όσοι εγκρίνουν, υπογράψουν και στηρίξουν το έργο αυτό για το έγκλημα που επίκειται; Ή μήπως πιστεύουν ότι η όλη εξέλιξη θα μείνει χωρίς συνεχή παρακολούθηση;

Όπως καταλαβαίνετε η παρέμβασή μας αυτή έχει συγκεκριμένο ρόλο – νόημα :  Αφ’ ενός να σας βάλει σε σκέψεις για το αν θα αφήσετε να συνεχίσει έτσι όπως αδιανόητα και επίμονα προχωρά,  η διαδικασία και αφ’ ετέρου να αφαιρέσει κάθε μορφής δικαιολογία του τύπου “τί να κάνουμε, έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε” ή απλούστερα “δεν ξέραμε”. Πρόταση,  προτροπή και επιθυμία όλων είναι, όπως αφαιρεθούν από την υπάρχουσα προμελέτη τα πανάκριβα και αταίριαστα για το Παυσίλυπο “στολίδια” του τύπου deck, μάρμαρα, πολυτελή σιντριβάνια και πέργκολες, ηλεκτρονικά συστήματα κλπ και να μείνει η συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου, της παιδικής χαράς και με τις επίσης απαραίτητες βελτιώσεις σε φωτισμό και χώρους υγιεινής, όπως και η ανακαίνιση – διαμόρφωση – αλλαγή χρήσης του παλιού Δημαρχείου/Ληξιαρχείου που δεν  περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της εργολαβίας όπως λανθασμένα ισχυρίζεστε,  με λογικό προϋπολογισμό. Είμαστε υπέρ της βελτίωσης των υποδομών του Παυσιλύπου και της χρήσης τεχνολογίας υπό τον όρο ότι αυτή αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα και αισθητική του πάρκου και δεν τον αλλοιώνει καταστροφικά.

Στα δημοσιεύματα και στις δημόσιες παρεμβάσεις (για τις οποίες  πιστεύουμε ότι σας ενημέρωσε το γραφείο τύπου του Δήμου) θα βρείτε πολύ περισσότερες αιτιάσεις για να πεισθείτε ότι πρέπει να φροντίσετε να σταματήσει αυτή η αχρείαστη και καταστροφική ανάπλαση  , η οποία το μόνο που θα πετύχει- και αυτό θα αποτελεί πρωτοτυπία- είναι να σπαταληθούν χρήματα για να καταστρέψουν ό,τι πιο ωραίο έχει μείνει στην Καρδίτσα.

Τέλος, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε , ώστε να λάβουν γνώση αυτών των θέσεων – απόψεων και όσοι αποφασίσουν, υπογράψουν, συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο ενεργά στην όλη αυτή διαδικασία του έργου, και αυτό για να είναι γνώστες των όποιων δυσμενών εξελίξεων (αν προκύψουν) του έργου και σαφώς συνυπεύθυνοι .

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ τ. Δήμαρχος Καρδίτσας
  2. ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΒΕΡΙΛΛΗΣ τ. Δήμαρχος Καρδίτσας
  3. ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ τ. Δήμαρχος Καρδίτσας
  4. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΟΥΣΗΣ Πολιτικός Μηχανικός τ. ΠΡΥΤΑΝΗΣ Δ.Π.Θ.
  5. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ Πολιτικός Μηχανικός
  6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΣ Πολιτικός Μηχανικός
  7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Πολιτικός Μηχανικός
  8. ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΖΑΝΗΣ Πολιτικός Μηχανικός
  9. ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ Πολιτικός Μηχανικός
  10. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Αρχιτέκτων Μηχανικός
  11. ΤΙΤΙΚΑ – ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΤΣΗ Φιλόλογος – Δημοσιογράφος
  12. ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΗΧΩΡΙΤΗΣ Πρόεδρος Δασολόγων Ν. Καρδίτσας
  13. ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΒΟΛΗΣ Δασολόγος
  14. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΑΒΑΛΕΚΑΣ Γεωπόνος

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας κατά την διεξαγωγή του Πλαστήριου δρόμου 2024
Επόμενο άρθρο Δράσεις για παιδιά πλημμυροπαθών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας