Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Καρδίτσας σχετικά με την ανάπλαση του Παυσιλύπου – Γράφει ο Βαγγέλης Γαλούσης, πρ Πρύτανης ΔΠΘ


Στις αίθουσες του τρίτου δημοτικού σχολείου είχαμε αναρτημένα αποφθέγματα σοφών. Οι δάσκαλοι μας προσπαθούσαν να μας δώσουν να καταλάβουμε σε βάθος τί σημαινε το καθένα. Ένα από αυτά ήταν “αρχή άνδρα δεικνυσι”.
Για πολλά χρόνια δυσκολευομουν να καταλάβω που το πήγαινε ο Βίας ο Πριηνευς, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και στον οποίο αποδίδεται.
Σήμερα ξέρω και πολύ καλά. Γίνεται δε όλο και πιο επίκαιρο και ορατό για τους εκάστοτε ” άρχοντες”.
Παραβρέθηκα το Σάββατο το βράδυ σε συγκέντρωση Καρδιτσιωτων με σκοπό να γίνει μία δημόσια συζήτηση σχετική με το Παυσιλυπο..
Δεν θα κρύψω ότι ήταν κάτι που κι εγώ είχα ζητήσει από τους διοργανωτές. Εκείνο που έκρυψα ήταν ο λόγος που εγώ το ήθελα. Φυσικά και δεν ήταν για να πάρω τον λόγο για λίγα λεπτά, φυσικά και οι ίδιοι όταν το ξεκινούσαν δεν περίμεναν το πλήθος του κόσμου μέσα σε μία περιορισμένης χωρητικότητας αίθουσα και με αναμετάδοση τελικού στην τηλεόραση. Οφείλω, όμως, για την τάξη των πραγμάτων και την συνέπεια απέναντι στον εαυτό μου να δημοσιοποιήσω τις κρυφές μου σκέψεις αφού ευχαριστήσω τους “φίλους του Παυσιλύπου” και διοργανωτές για την ενημέρωση και πρόσκληση μου. Ομολογώ λοιπόν δημοσίως την υστεροβουλία της σκέψης μου. Ζήτησα (όπως και έγινε ) να αποσταλεί προς τον δήμαρχο προσωπική πρόσκληση και να ενημερωθεί και το δημοτικό συμβούλιο, όπως και να γνωστοποιηθεί ανοικτή πρόσκληση, η οποία φυσικά είχε ως στόχο τους εκλεγμένους βουλευτές και αντιπεριφερειάρχη της Καρδίτσας εν προκειμένω, οι οποίοι διαβάζουν τα πάντα γύρω από τις κινητοποιήσεις της περιοχής τους και δεν παραλείπουν να τρέχουν σε κηδείες, γάμους, μνημόσυνα κλπ κοινωνικές εκδηλώσεις για να βρουν την ευκαιρία να μάθουν τα προβλήματα και να διατρανωσουν την στήριξη τους.
Θεωρώ ότι η δοκιμή μου πέτυχε. Μου έδωσε να καταλάβω εμπράκτως αυτό που δυσκολευομουν να καταλάβω για χρόνια από τα αποφθέγματα της τάξης μου.
Όλοι όσοι κατάφεραν να υποκλέψουν την ψήφο των Καρδιτσιωτων και να αναγορευτουν σε “άρχοντες” (κατέχοντες αρχήν), απεδείχθησαν λίγοι.
Η αναγκαία πολιτική ηθική, που συνοδεύει την “αρχή” που ο καθένας κατακτά ή στην οποία ανυψώνεται με τις ψήφους των πολιτών, απεδείχθη φθηνή κομματική ή αδιάφορη κρυψώνα.
Έλαμψαν δια της απουσίας τους σε συζήτηση ενός θέματος που απασχολεί χιλιάδες των πολιτών (και ψηφοφόρων τους κατά περίπτωση), ένα θέμα που έχει πάρει την κατρακύλα από επανειλημμένες (τρεις μέχρι τώρα) αποτυχίες (έρχεται και η τέταρτη), ένα θέμα για το οποίο ο δήμαρχος αντί να σκύψει να ακούσει, όσους εκ σπουδών και εμπειρίας λένε “μην προχωράς, θα προκληθεί μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός κοσμήματος της πόλης” (δεν έχει και πολλά) , λάμπει επίσης διά της απουσίας του (στέλνει όμως παρατηρητές για να μάθει τι γίνεται) και όταν του μεταφέρουν το κλίμα, μορφαζοντας υποτιμητικά, λέει “αστους να λένε, αντιπολιτευτικές κορώνες είναι, εγώ θα προχωρήσω”. Βλέπεις δήμαρχε ότι οι καλοθελητες τα μεταφέρουν κι αλλού (θυμισου: την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς).
Πάντως θα ήταν αξιοπρεπεστερο να έρθεις αυτοπροσώπως και να στηρίξεις τις απόψεις σου λέγοντας έστω και αναλήθειες , όπως έκανες και στην Καθημερινή δηλώνοντας ότι προβλέπεται “τα κτήρια της βιβλιοθήκης ΚΑΙ του ληξιαρχείου να εκσυγχρονιστούν”. Αν δεν είναι λόγια του δημοσιογράφου, άνοιξε την διακήρυξη του διαγωνισμού να δεις τι γράφει.
Δεν θα ασχοληθώ με τα τεχνικά θέματα. Ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα και από ο, τι μπορώ να συμπεράνω οι “φίλοι του Παυσιλύπου” προτίθενται να συνοψισουν ο, τι ακούστηκε και να ενημερώσουν κι εσένα και τους Καρδιτσιωτες για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης. Εγώ προσωπικά άκουσα πολλές χρήσιμες σκέψεις -προτάσεις , αρκετά για να φύγω με την απορία “γιατί ο δήμαρχος δεν θέλει να τα ακούσει; να τα συζητήσει; να σκύψει πάνω στους προβληματισμούς; Γιατί ακολουθεί σκοτεινές μεθοδεύσεις και δεν δέχεται να φωτιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι προβληματισμοί, για να προκύψουν οι πλέον σωστές λύσεις με τις συγκλίσεις; μήπως η αιδημων σιωπή κρύβει κάτι; μήπως πίσω από τα βαρυγδουπα κούφια λόγια κρύβονται ένοχα ή/και ύποπτα μυστικά;”
Κύριε δήμαρχε, δεν ενδιαφέρθηκε και δεν σε κοντραρισε κανείς σε ανακατασκευές πεζοδρομίων και δρόμων, στην ηλεκτρική εταιρεία, στις αλλαγές στις πλατείες κλπ έργα. Κάνε εκεί ό,τι θέλεις, αλλά εκεί οι αναμορφώσεις είναι χρήσιμες και απαραίτητες μέχρις αναγκαίες. Εδώ σκοτώνεις την παράδοση. Αυτή είναι η διαφορά που δείχνεις να μην καταλαβαίνεις.
Μην κομματικοποιεις το Παυσιλυπο, το οποίο προϋπήρχε κομμάτων και ανθρώπων σημερινών. Κανείς με όπλο το Παυσιλυπο δεν έχει λόγο να σε αντιπολιτευτει.
Δεξου να συζητήσεις το θέμα με καλή διάθεση (και όχι με παρεουλες οι οποίες προσδοκούν ωφέλη και προφανώς και την εύνοια σου) και αυτοί οι οποίοι σήμερα φωνάζουν, θα έρθουν αρωγοί.
Θάρρος θέλει και καλή διάθεση. Αν τα έχεις, δείξτα, αν όχι δικαιολογημένα θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας “τί κρύβει ο δήμαρχος; Που το πάει;”
Το που το πάει γρήγορα θα αποκαλυφθεί.
Παράδειγμα: προβλέπεις να κάνεις με smart συστήματα και 62 συντριβάνια μία πολυτελή αυλή ξενοδοχείου το Παυσιλυπο. Μπορείς; Σκέψου ότι ένα μόνο πίδακα έχει η πλατεία και για χρόνια δεν λειτουργούσε από αδυναμία συντήρησης, όπως και μια απλή ψηφιακή πινακίδα στην κεντρική πλατεία για να λέει στους περαστικούς την θερμοκρασία και είναι ανενεργή και τα καλώδια της πεταμένα έξω . Πιστεύεις ότι μπορείς να συντηρείς τα περιγραφόμενα πανάκριβα και πολύπλοκα smart συστήματα του Παυσιλύπου; ή δεν περνάς από την πλατεία για να τα δεις. Έτσι θα καταλήξουν όλα. Άρα ο μόνος λόγος για την προμήθεια και εγκατάσταση είναι να σπαταληθουν ύποπτα τα χρήματα και για μετά “τί μας νοιάζει.”
Πρόταση: ακύρωσε τον διαγωνισμό πριν ακυρωθεί μόνος του. Δείξε πραγματικό ενδιαφέρον για το Παυσιλυπο.
Σου υπόσχομαι ότι θα τρέξουν πολλοί κοντά σου έστω και τώρα και αν χαθεί η χρηματοδότηση και το Παυσιλυπο γλυτώσει ο κόσμος θα χαρεί. Θα στενοχωρήσεις μόνον αυτούς τους ανώνυμους που κινούνται στη σκιά και που θα βάλουν το απλωμένο χέρι τους άδειο πίσω στην τσέπη τους. Όσο για την πιθανώς χαμένη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες συντηρήσεις, άλλους πέντε εκλεγμένους “άρχοντες” έχεις γύρω σου που μπορούν όλοι να τρέξουν για να βοηθήσουν, μόλις φυσικά σταματήσουν να τρέχουν για λογαριασμό άλλων για τα ψηφαλακια των επερχόμενων εκλογών (ας σκεφτούν κι αυτό οι Καρδιτσιωτες!) , ας δείξουν ότι είναι άξιοι της “αρχής” στην οποία αξιώθηκαν. Και όπως είπε και ο Μάρκος Αυρήλιος “τα λόγια δεν είναι γεγονότα, γεγονότα είναι τα έργα”. Από αυτά κρίνονται όλοι. Βλέπεις ότι δεν υπάρχει αντίρρηση στο να γίνει ανάπλαση και συντήρηση στο Παυσιλυπο, η αντίρρηση είναι στο να γίνει ΈΤΣΙ αυτή η ανάπλαση.
Κλείνοντας, αν αποφασίσεις να προχωρήσεις τον δικό σου περίεργο δρόμο και αν προκύψει ανάδοχος μην παραλείψεις να προσθέσεις στην σύμβαση (για να είναι και ο ίδιος ενήμερος) ότι εκτός από έναν επίσημο επιβλέποντα θα έχει και άλλους τριάντα επίσης έμπειρους που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν εκτροπές, διαφοροποιήσεις, νέες εγκρίσεις, δαπάνες κλπ αναγκαίες πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για την συνέχεια. Γι αυτό ας σκεφτεί ο άνθρωπος πού και πώς θα διαθέσει το ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ που θα πάρει ως προκαταβολή (βλ διακήρυξη)
Αυτά για την ώρα και “οψομεθα εις Φιλίππους” ή μάλλον το ακριβέστερο “όψει με περί Φιλίππων”.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη των νέων του Κέντρου Ορίζοντες στη Βιβλιοθήκη Παυσιλύπου
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Αυξήστε τις εξαγωγές σας με τη βοήθεια του LinkedIn Social Selling & Marketing