Ειδήσεις

Aνδρέας Ζαμπούκας (υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.) στο Ηχόραμα 100,8: Καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις Περιφέρειες


Για την υποψηφιότητά τους στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης και την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, τους προσωπικούς του στόχους αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία μίλησε στο Ηχόραμα ο Ανδρέας Ζαμπούκας. Ο κ. Ζαμπούκας ήταν καλεσμένος, την περασμένη Πέμπτη 30 Μαϊου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Ζαμπούκα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Γεννηθήκατε στον κάμπο της Θεσσαλίας, προέρχεστε από αγροτική οικογένεια, πήγατε Γυμνάσιο στον Παλαμά, του Δήμου που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες, και τελειώσατε το 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Σπουδάσατε κλασική φιλολογία, είστε δημοσιογράφος και δραστηριοποιηθήκατε στην ιδιωτική εκπαίδευση  για 20 χρόνια. Δώστε μας συνοπτικά  το προφίλ σας ώστε να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Και, στη συνέχεια, εξηγήστε μας τι σας ώθησε να πείτε το ναι στην υποψηφιότητά σας για την Ευρωβουλή.

Απάντηση: Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η καταγωγή στους ανθρώπους γιατί τα πρώτα τους βιώματα δημιουργούν και την προσωπικότητά τους.

Εμένα μου έκανε πολύ καλό το ότι μεγάλωσα στην Καρδίτσα.

Θα πει κανείς πως γίνεται να σπουδάζεις Φιλοσοφική αλλά ταυτόχρονα να είναι και αγρότης;

Κι όμως. Το ότι υπήρξα αγρότης και, στη συνέχεια, μορφώθηκα περισσότερο και έβαλα καλύτερες βάσεις στη ζωή μου ήταν ένας πολύ καλός συνδυασμός. Αυτό μου έκανε πολύ καλό και στην προσωπικότητά μου.

Ως δημοσιογράφος είχα την ευκαιρία, όλα αυτά τα χρόνια, να αναπτύξω την πολιτική μου ταυτότητα.

Γιατί, για παράδειγμα, πολλοί με ρωτούν ΄΄Πως γίνεται; Ήσουν δημοσιογράφος. Ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντικειμενικός. Τι ζητάς τώρα με τη Ν.Δ.;΄΄ και τα λοιπά.

Και έχω να απαντήσω πάνω σε αυτό ότι κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι απολύτως αντικειμενικός.

Έχει προσωπικότητα, έχει ιδέες, έχει ταυτότητα. Μόνο η αλήθεια πρέπει να είναι αντικειμενική. Όχι το πρόσωπο.

Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία, από το 2019, να συμμετάσχω σε αυτή την κυβέρνηση. Ήμουν Διευθυντής του Γραφείου του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πικραμμένου, στην Αντιπροεδρία, και τώρα είναι σύμβουλος στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον κ. Παπαστεργίου.

Έχω μια πολιτική δράση από το 2029 επί της ουσίας. Δηλαδή, στα έργα. Στο να αλλάζω πράγματα. Στο να συντονίζω, να καταφέρνω λάθη που έγιναν να τα διορθώνω και ούτω κάθε εξής.

Τώρα, λοιπόν, απευθύνομαι και στο κοινό. Ζητάω ψήφο. Ζητάω από τους ανθρώπους να με επιλέξουν για μια πιο δύσκολη αποστολή που είναι αυτή του ευρωβουλευτή.

Περίπου αυτή είναι η ιστορία μου.

Ερώτηση: Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, με πολύ σοβαρά ζητήματα και συνεχείς πολυκρίσεις, ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει;

Απάντηση: Δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω και δεν τρέχει τόσο γρήγορα όσο άλλα κομμάτια αυτού του πλανήτη, θα πρέπει σε αυτή την πενταετία που έχουμε μπροστά, να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις και να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Να δυναμώσουμε ως Ευρώπη. Αυτό συμφέρει εμάς τους ΄΄ακρίτες΄΄ Έλληνες γιατί είμαστε στην άκρη της Ευρώπης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ρεύματα από δύο ηπείρους. Και από την Ασία και από την Αφρική.

Άρα, αυτή την πενταετία περιμένουμε πολλά από την Ευρώπη. Περιμένουμε ευρωπαϊκό στρατό, δηλαδή ευρωπαϊκή άμυνα, περιμένουμε την εξωτερική πολιτική, περιμένουμε αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να γίνει εξαγωγική.

Δηλαδή, σαν Ευρωπαίοι, να παράγουμε περισσότερα προϊόντα και να τα εξάγουμε. Να δώσουμε περισσότερες δουλειές στους νέους μας.

Να θέσουμε τις βάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Γιατί γερνάμε. Γερνάμε και ως Έλληνες, γερνάμε και ως Ευρωπαίοι.

Πολλά πράγματα έχουνε να κάνουμε μπροστά μας.

Και προφανώς, για να έρθουμε λίγο και στα δικά μας τα Καρδιτσιώτικα και τα Θεσσαλικά, θα πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερες διευκολύνσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Και άλλοι θα το κάνουν. Και για άλλες Περιφέρειες. Και στην υπόλοιπη Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται.

Αλλά εμείς, που μας έτυχαν τόσα κακά με τον Daniel, που περάσαμε μια τεράστια κρίση, έχουμε και το δικαίωμα να ζητάμε περισσότερα πράγματα.

Όχι μόνο για να κλείσουμε τις πληγές μας τώρα, δηλαδή αποζημιώσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Το λέω αυτό γιατί η Ευρώπη παίζει πάντα ρόλο. Απελευθερώνονται κονδύλια από εκεί. Που με στη σωστή διαχείριση έρχονται στην τσέπη μας.

Αλλά να κοιτάξουμε και για ένα όραμα στη Θεσσαλία.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Έγινε ο δρόμος Ε65 και θα συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Τι θα Γίνει με την Καρδίτσα.

Θα μείνει μόνο με τη λίμνη Πλαστήρα. Όπου εκεί ο τουρισμός θα πρέπει οπωσδήποτε να πολλαπλασιαστεί.

Αλλά, μήπως, έχουμε και νέες προκλήσεις να δούμε;

Και με τη βιομηχανική ανάπτυξη. Και με τις υποδομές.

Ή τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή, για να μείνει ο κόσμος στην πατρίδα του.

Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να μεταναστεύουμε όλοι.

Έχουμε τόσα ωραία μέρη στη Θεσσαλία! Η ζωή των ανθρώπων πρέπει να γίνει ακόμα καλύτερη.

Όλα αυτά, λοιπόν, μπορεί να τα δει ένας ευρωβουλευτής. Έχει δυνατότητες να τα δει.

Ερώτηση: Εσείς προσωπικά, εάν εκλεγείτε, με ποιους τομείς θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο; Ποια θέματα θα επιχειρήσετε να αναδείξετε και να διεκδικήσετε τη λύση τους;

Απάντηση: Θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν. Το πρώτο θέμα που θα με απασχολήσει θα είναι η καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις Περιφέρειες.

Και εν προκειμένω στη δική μας Περιφέρεια, τη Θεσσαλία. Οι δυνατότητες υπάρχουν.

Σε άλλες χώρες, πολύ περισσότερες, όπως στην Πολωνία για παράδειγμα, που η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται σχεδόν απευθείας στις Περιφέρειες, και σε εμάς λιγότερο.

Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να το διεκδικήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε ζητήματα.

Αυτό θα είναι το πρώτο.

Και από εκεί και πέρα, ασφαλώς η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης γιατί αυτό θα κάνει καλό σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα δυναμώσουμε, δηλαδή, θα αισθανθούμε πιο ασφαλείς.

Έχουμε ένα γείτονα που δεν γίνεται να μετακινηθεί. Η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί, σταθερά. Δεν θα φύγει.

Άρα, εμείς, για να αισθανθούμε ασφαλείς, πρέπει να έχουν ένα πανίσχυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο, ένα πανίσχυρο ευρωπαϊκό στρατό για να ησυχάσουμε από ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο πολλές φορές μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλούς, και όχι μόνο, που μας ακούνε αυτή τη στιγμή; Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης  στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Θέλω να τους περάσω το εξής μήνυμα. Σε όλες αυτές τις περιοδείες που έχω κάνει στην περιοχή, ακούω με πολύ ενδιαφέρον τους προβληματισμούς, τη γκρίνια τους, την ανησυχία τους, το ότι δεν δόθηκαν όλες οι αποζημιώσεις, ότι η κυβέρνηση δεν τους ικανοποιεί πάντα όπως θα ήθελαν. Υπάρχει μια αποσπασματικότητα στην επικοινωνία τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα λοιπά.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι γίνονται πολύ μεγάλα βήματα, ότι τη Θεσσαλία θα έρθουν πάνω από 3 δις ευρώ και πολλές φορές, εκτός από τη γραφειοκρατία, που δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης.

Θυμίσω ότι εκλογές έγιναν το 2019 και αλλάξαμε κυβέρνηση. Δεν αλλάξαμε κράτος.

Θέλει πολύ δουλειά ακόμα να το αλλάξουμε.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω, λοιπόν, πως σε ό,τι αφορά εμένα, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια – την κάνω ήδη – επικοινωνώ με τους Υπουργούς εδώ και πάρα πολλούς μήνες μετά τον Daniel, για να βελτιώσω τα πράγματα.

Και, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από τη Ν.Δ.

Τους ζητώ, λοιπόν, να μας δώσουν, για άλλη μια φορά, την ψήφο τους και να τους υποσχεθώ ότι όλοι μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ευθύμης Λέκκας στο Ηχόραμα 100,8: Αν υπήρχαν τα φράγματα, θα είχαμε σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις
Επόμενο άρθρο Μην καπνίζετε, εδώ παίζουμε εμείς, φώναξαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανθηρού