Ειδήσεις

Αναστάσιος Λάππας: Η Τράπεζα μας συνεχίζει με εντυπωσιακή κερδοφορία


Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε κατά το έτους 2023, με επιβραδυνόμενο αλλά ικανοποιητικό ρυθμό, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης. Η πορεία αυτή διαμορφώθηκε σε ένα πλαίσιο μικτών τάσεων στην παγκόσμια οικονομία, με τις αναπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίζουν επιβράδυνση, αντίθετα με τις αναπτυσσόμενες που εμφάνισαν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν οι εξαγωγές, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις. Αρνητικό στοιχείο της περιόδου ήταν ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος συνδυαζόμενος με την υψηλή κατανάλωση, οδήγησε σε μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών. Ως επιπλέον θετικά στοιχεία καταγράφονται η βελτίωση στην αγορά εργασίας, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και η συνεχιζόμενη επενδυτικής ζήτηση ακινήτων που οδηγεί σε αυξήσεις τιμών και αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ειδικά για τη Θεσσαλία αναφέρεται ότι βίωσε με πολύ έντονο τρόπο την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Κυρίως η κακοκαιρία Daniel, αλλά και η Elias που ακολούθησε και ο Ιανός που προηγήθηκε, έδειξαν ότι σε πολύ σύντομο διάστημα υπάρχει η πιθανότητα συνεχών καταστροφικών καιρικών φαινομένων που έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Για τους λόγους αυτούς και στις πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται παγκόσμια για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την κλιματική κρίση αλλά και γενικά για την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο E.S.G.  (Environment, Social, Governance) – Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Το πλαίσιο αυτό θα καθορίσει όλη τη δραστηριότητα της Τράπεζας, ορίζοντας νέες στρατηγικές, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της, διαμορφώνοντας νέες σχέσεις με τους πελάτες και το που θα προσανατολιστούν τα κεφάλαιά της στις χορηγήσεις. Ειδικά για την κακοκαιρία Daniel αναφέρεται  ότι δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο των δανείων και η Τράπεζα συμμετείχε ενεργά, όπως άλλωστε σε κάθε περίπτωση που υπήρξε κάποια θεομηνία  στη Θεσσαλία,  προσφέροντας με δωρεές βοήθεια σε τομείς που υπήρξε ανάγκη.

Η Τράπεζά μας κατόρθωσε να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και εντυπωσιακά την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε κατά 34 εκατομμύρια ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων προς τους πελάτες αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 3%. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 97% με τα πρόσθετα ποσά διαθεσίμων να ανέρχονται στα 29 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι οι εποπτικοί δείκτες ρευστότητας να ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας και σε κάθε επίπεδο ξεχωριστά αλλά και στο σύνολο εμφάνισαν σημαντική αύξηση. Παρά την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που προκλήθηκε από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν μετακυλήθηκε ολόκληρη στα επιτόκια χορηγήσεων, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η Τράπεζα με βάση τα έσοδα των εργασιών της συνολικά, απορρόφησε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών οφειλόμενη στην αύξηση του κόστους προσωπικού λόγω νέων προσλήψεων, στην αύξηση των λοιπών εξόδων λόγω εξόδων συντήρησης και αδειών χρήσης του εξοπλισμού που αγοράστηκε και την αύξηση των αποσβέσεων λόγω και των σημαντικών επενδύσεων σε μηχανογραφικό εξοπλισμό και εφαρμογές. Αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη προ προβλέψεων, να ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 5,7% από το 2022.  Μετά τη μείωση των προβλέψεων χρήσης λόγω της συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τα αποτελέσματα προ φόρων ανέρχονται στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ αυξημένα κατά 60% και τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανέρχονται στα 2,7 εκατομμύρια με αύξηση της τάξης του 41%. Ενδεικτικό των αυξήσεων είναι τα κέρδη ανά μερίδα που από τα 4,45 του 2022 διαμορφώθηκαν σε 6,2 για το 2023, αυξημένα κατά 38%.

Με την κερδοφορία αυτή, η καθαρή θέση της Τράπεζας ξεπέρασε τα  22 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 16%. Η αύξηση προέρχεται κατά 2,6 εκατομμύρια από τα κέρδη της χρήσης μετά από φόρους και κατά 400 χιλιάδες από τις εισφορές στο κεφάλαιο των συνεταίρων. Η αύξηση αυτή των κεφαλαίων οδήγησε στην κάλυψη των απαιτούμενων από τις εποπτικές αρχές δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας για το 2023.

Λειτουργικά αναφέρεται ότι η Τράπεζα επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό και μηχανογραφικές εφαρμογές για να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πελάτες της και να διασφαλίζει την αξιόπιστη λειτουργία της. Δημιουργεί νέες δομές και διαμορφώνει νέες στρατηγικές, πολιτικές και διαδικασίες για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει η οικονομική κατάσταση και το εξαιρετικά ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον.

Παρά τις επιτυχίες που καταγράφτηκαν, οι ανάγκες διασφάλισης των αναγκαίων μεγεθών για την ανάπτυξη της Τράπεζας και οι ενισχυμένες απαιτήσεις εποπτείας ορίζουν την ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας. Η Τράπεζα είχε αποφασίσει από την προηγούμενη χρήση για την αύξηση τους με την έκδοση συνεταιριστικού κεφαλαίου και με την έκδοση ομολόγων. Η κακοκαιρία Daniel όμως δεν έδωσε τη δυνατότητα υλοποίησης των αποφάσεων αυτών. Στη Γενική Συνέλευση του Απριλίου 2024 επιβεβαιώθηκε η απόφαση για τις αυξήσεις αυτές και εντός του Ιουνίου άρχισαν οι διαδικασίες που αφορούν αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου με προσφορά ειδικής τιμής, έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου και έκδοση ομολόγων μειωμένης  εξασφάλισης. Η επιτυχής υλοποίηση των ενεργειών αυτών θα δώσει εξαιρετικές ευκαιρίες επιπλέον ανάπτυξης μεγεθών και αποτελεσμάτων, ενώ θα διευκολύνει την αντιμετώπιση με πιο επιθετικό τρόπο θεμάτων που χρονίζουν όπως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Κυρίες και κύριοι συνεταίροι,

Η Τράπεζα μας κατόρθωσε χωρίς καμία στήριξη από το κράτος να παραμείνει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης ασφαλής, ευέλικτη, φιλική, δική μας.

Καλώ λοιπόν όλους τους Θεσσαλούς να συνεργαστούν μαζί της, διασφαλίζοντας άμεση εξυπηρέτηση, φιλικότητα στη συνεργασία και υψηλές αποδόσεις.

Καλώ τους καταθέτες να μεταφέρουν πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και τις καταθέσεις ταμιευτηρίου τους στην Τράπεζά μας, διασφαλίζοντας και πολύ υψηλότερες αποδόσεις και λειτουργικότητες όπως οι μεταφορές κεφαλαίων και το internetbanking.

Καλώ τους πελάτες της Τράπεζας να διευρύνουν τις τραπεζικές εργασίες πέραν των χορηγήσεων ώστε να κερδίσουν από την άμεση εξυπηρέτηση, τη φιλική συνεργασία και τις μειωμένες προμήθειες.

Καλώ για άλλη μια φορά τους πελάτες μας που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας για να βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Κυρίως όμως καλώ τα μέλη μας να ενισχύσουν τα κεφάλαιά της, επενδύοντας σε μία Τράπεζα που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στο παρόν και στο μέλλον.

Η Τράπεζα μας συνεχίζει με εντυπωσιακή κερδοφορία παρά τις επιπτώσεις μιας μοναδικής σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης της χώρας, της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, προσφέροντας μεγαλύτερες αποδόσεις από τις άλλες τράπεζες στους αποταμιευτές και τους επενδυτές και μικρότερες προμήθειες στους συνεργαζόμενους μαζί της.

Η Τράπεζά μας συνεχίζει να τηρεί το αρχικό συμβόλαιο της ίδρυσής της. Να είναι από τη μια πλευρά η Τράπεζα όλων των Θεσσαλών, στηρίζοντας τους αποταμιευτές και ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από την άλλη μια σύγχρονη, κερδοφόρα και απόλυτα βιώσιμη τοπική επιχείρηση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Θερινού Σινεμά Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τελετές Ορκωμοσίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας